Letalnica bratov Gorišek je svetovno prvenstvo v poletih nazadnje gostila decembra 2020. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Letalnica bratov Gorišek je svetovno prvenstvo v poletih nazadnje gostila decembra 2020. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

V kandidaturi so na SZS-ju podali predlog, da bi na svetovnem prvenstvu v poletih prvič nastopile tudi skakalke. Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (Fis) bo po opravljenih vseh formalnih postopkih odločalo o primernosti kandidatov, končni izbor pa bo potekal na kongresu prihodnje leto na Islandiji.

Ljubno na sporedu konec januarja

Pred sestanki tehničnih odborov Fisa, ki bodo potekali naslednji teden v Dubrovniku, je SZS v zadnjem obdobju svoje aktivnosti na mednarodnem področju usmeril v prihajajočo sezono. Pri smučarskih skokih v koledarju ostajata tako Ljubno kot Planica s finalom konec marca 2024. Pri Ljubnem je podkomite za koledar sprejel predlog SZS-ja, da se datum ženskih tekem svetovnega pokala prestavi na ugodnejši termin ( 27. in 28. januar 2024).

SZS je hkrati na odbor za skoke naslovil predlog za organizacijo finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek za ženske. Planica namreč velja za najtežjo izmed štirih letalnic in je zato pričakovati, da se bo na koledarju ženskih tekem znašla v sezoni 2024/2025.

Tako smučarke kot smučarji v prihodnji sezoni v Kranjski Gori

Na smučarski zvezi so si prizadevali in zagotovili, da bosta v sezoni 2023/2024 dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske ostali v koledarju, in sicer v Kranjski Gori. Moški tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju na pokalu Vitranc ter tekma v deskanju na snegu ostajajo v tradicionalnem marčevskem terminu.

Prvič pa bodo v Kranjski Gori gostili tudi finale svetovnega pokala v parasmučanju, ki bo na sporedu od 11. do 15. marca prihodnje leto. Planica bo v prihajajoči sezoni tudi prizorišče mladinskega nordijskega svetovnega prvenstva. Vse navedene predloge mora na koncu potrditi še predsedstvo Fisa.