Maruša Ferk je bila v letošnji sezoni najvišje v St. Moritzu na superkombinaciji, ko je osvojila peto mesto. Ena izmed skritih želja je, da bi v naslednji sezoni na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Maruša Ferk je bila v letošnji sezoni najvišje v St. Moritzu na superkombinaciji, ko je osvojila peto mesto. Ena izmed skritih želja je, da bi v naslednji sezoni na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Maruša Ferk
V pretekli sezoni svetovnega pokala je osvojila skupaj 160 točk, devet manj kot v njeni najuspešnejši sezoni pred dvema letoma. Tokrat ni bilo nobenih točk v slalomu in veleslalomu. Foto: EPA

Čeprav alpske smučarke čaka še nekaj obveznosti, med drugim tudi državno prvenstvo na Peci, je 23-letna tekmovalka z Blejske Dobrave že povabila novinarje na druženje, ki se je končalo s pogostitvijo njenega pokrovitelja Käserei Champignon oz. njihovih sirov Cambozola. Če menite, da se na tekmah svetovnega pokala ob prelaganju štarta zaradi slabih vremenskih razmer vsi razburjajo, se motite: Marušin pokrovitelj je bil prav vesel, ker so na olimpijski generalki v Sočiju prestavljali štart. Kamere so tako pogosteje "lovile" številko ena, ki jo je nosila prav Ferkova.

Pred tremi leti do slalomskih stopničk
Takrat je smuk končala na 14. mestu, kar je njena tretja najboljša uvrstitev letošnje sezone svetovnega pokala. Preizkusila se je tudi v evropskem pokalu, dvakrat zmagala in zbrala na osmih tekmah 399 točk. Če bi jih bilo na njenem "računu" 450, bi v naslednji sezoni vsako tekmo v evropskem pokalu štartala takoj za najboljšo petnajsterico, kar bi bilo dobrodošlo v tehničnih disciplinah. Boljši nastopi v slalomu in veleslalomu so namreč med njenimi cilji za naslednjo sezono. Ne pozabimo, da je pred tremi leti Maruša Ferk na slalomu v Garmischu zaostala le za Lindsey Vonn in Mario Riesch, kar so njene edine stopničke svetovnega pokala do zdaj.

Letos težave s koleni
"Želim si napredovati v veleslalomu, v disciplini, s katero sem začela tekmovati v svetovnem pokalu. V superveleslalomu si želim nastopiti v finalu pokala, v smuku ponoviti ta letošnji dosežek, v slalomih pa se vsaj vrniti na raven izpred treh let," je povedala najboljša športnica Jesenic, ki je seveda v Sloveniji v senci Tine Maze. Toda zahtevni slovenski ljubitelji smučanja morda pozabljajo, da ima Maruša Ferk šele 23 let in da je še vsa prihodnost pred njo. Poguma ima dovolj, prav tako ji ne manjka zagnanosti. Da le ne bi nagajale poškodbe - januarja je imela težave s kolenom in upa, da ji ne bo treba konec aprila na operacijo.

Sprememba pravil se bo poznala zlasti v veleslalomu
Za doseganje vrhunskih rezultatov je treba imeti tudi dober material. S smučmi Stöckli, ki jih ima tudi Tina Maze, je zadovoljna, vprašanje pa je, kaj bodo prinesla nova FIS-ova pravila: "Čez teden dni bom odšla na testiranja v Švico, kar bo tokrat zaradi novih pravil še pomembneje. Smuči bodo daljše, povečal se bo radij, pa tudi ožje bodo morale biti. To se bo najbolj poznalo pri veleslalomu. Proizvajalec novih parov zame še ni pripravil in upam, da bodo čez teden dni nared. Zato ne morem povedati, kakšna bo v resnici sprememba. Bile naj bi varnejše, vendar nekateri pravijo, da bodo še hitrejše od starih."