Mitja Valenič bo zadnjič nastopil na Pokalu Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mitja Valenič bo zadnjič nastopil na Pokalu Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
V veleslalomu bo glavni slovenski adut Žan Kranjec. Foto: Aleš Fevžer
Dušan Blažič
Dušan Blažič pravi, da je treba biti z mladimi smučarji potrpežljiv. Foto: MMC RTV SLO
Aksel Lund Svindal
V boju za veliki kristalni globus trenutno vodi Aksel Lund Svindal. Foto: Reuters
Vse pripravljeno za 53. Pokal Vitranc
Kranjec glavni slovenski adut v Kranjski Gori

eizkusili poligon v Podkorenu, kjer bosta v soboto in nedeljo veleslalom in slalom.

V slovenskem taboru so se odločili povsem zapolniti kvoto, ki jo ima Slovenija kot gostiteljica tega tradicionalnega tekmovanja. Na startu sobotnega veleslaloma bo šest Slovencev, poleg prvega aduta za preboj v drugo vožnjo Žana Kranjca še Matic Skube, Mišel Žerak, Klemen Kosi, Štefan Hadalin in Andraž Reich-Pogladič. Na nedeljskem slalomu pa bodo dobili priložnost veteran Mitja Valenčič, ki bo nastopil na svojem zadnjem Vitrancu pred tekmovalno upokojitvijo, ob njem pa še Skube, Miha Kürner, Kranjec, Žan Grošelj in Aljaž Dvornik.

Potrpežljivost z mladimi smučarji
Razen Valenčiča in Kranjca ima preostala osmerica glede na startne številke in napovedano sončno in toplo spomladansko vreme v Kranjski Gori malo možnosti za preboj v finale in odmevnejši dosežek pred domačimi navijači. Vodja alpskih disciplin Dušan Blažič je trdno prepričan o pravilnosti odločitve o številčno največji ekipi za spopad s težko vitranško strmino: "To je edina pravilna pot, prosim, da ste vsi potrpežljivi z mladimi alpskimi smučarji, ki šele začenjajo tekme na najvišji ravni. Prepričan sem, da je tekma najboljši trening in da bodo dali prav vsi svoj maksimum."

Glavni trener moških ekip Miha Verdnik ne dvomi o tem, da bodo Slovenci na domači tekmi dali vse od sebe. Zadovoljen je tudi, da bodo imeli progo v nogah, saj so jim kranjskogorski organizatorji omogočili štiri dni zelo dobrega treninga prav na poligonu. "Borili se bomo kot levi," je ob tem dejal Verdnik in dodal, da bodo na progo poslali vse mladince, ki bodo ali na tekmi ali predtekmovalci. "Fantje so zagnani," je dodal Mitja Kunc, odgovorni trener moških ekip, ki o ciljih na novinarski konferenci ni govoril.

Valenčičevi občutki so dobri
Z naskokom prva violina slovenske ekipe je 36-letni Valenčič, ki ga čaka zadnji Vitranc v karieri, saj se je odločil po olimpijskih igrah skleniti tekmovalno pot, v kateri je bil blizu vrhu, a brez stopničk. "Želja je preboj med prvih šest in to, da si še nekoliko podaljšam sezono z uvrstitvijo v slalomski finale v Lenzerheideju. Prav pred Vitrancem mi je nekoliko ponagajalo zdravje, zaradi česar sem na treningu opravil kakšno vožnjo manj, a se moje stanje izboljšuje in mislim, da bom v nedeljo že povsem zdrav in pripravljen. Kljub tem težavam so občutki na smučeh dobri," je dejal Valenčič.

Od leta 2007 trajajoči veleslalomski mrk na domačih tekmah v Kranjski Gori bo skušal prekiniti 21-letni Kranjec, veliki smučarski talent, ki pa velikih pričakovanj še ni v celoti uresničil: "Ne bom se obremenjeval z rezultatom, ampak se bom skušal posvetiti le vsem podrobnostim svoje vožnje in smučanju. Na tekmo moraš iti kar se da samozavestno, prepričan sem o sebi, svojo formo pa bi ocenil z desetko."

Boj za veliki kristalni globus
Organizatorji tekmovanja bodo po lanskem zelo namočenem Vitrancu tokrat, sodeč po napovedih, imeli srečo z vremenom. Oba dneva je pričakovati sončno vreme ter jasne in mrzle noči. Vreme se sicer ni povsem zasukalo po željah, saj je za odtenek pretoplo. Kljub temu je za tekmi vse pripravljeno. "Hrib je v dobri kondiciji, vreme je naročeno, vse drugo je rutina, tako da bi lahko tekmo začeli takoj," je dejal Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega odbora.

V Kranjsko Goro so pripotovali vsi največji zvezdniki tega športa, vključno z "gospodom veleslalomom" Američanom Tedom Ligetyjem, ki se mu nasmiha rekordna šesta zmaga na tem prizorišču, ter avstrijskima slalomskima asoma Marcelom Hirscherjem in Mariom Mattom. Ker bosta tekmi za Pokal Vitranc zadnji preizkušnji pred sklepnim dejanjem sezone v Lenzerheideju, bo pomembna prav vsaka točka v boju tako za mala kristalna globusa v obeh disciplinah kot tudi za veliki kristalni globus za skupno zmago, kjer ima Norvežan Aksel Lund Svindal 77 točk naskoka pred Hirscherjem, ki mu je vitranška statistika veliko bolj naklonjena.

V soboto se bo prva vožnja veleslaloma začela ob 9.30, druga pa ob 12.30. Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.

Štartna lista (prenos na TVS 2/MMC):   
 1  F. NEUREUTHER      NEM             
 2  S. MISSILIER       FRA             
 3  A. PINTURAULT      FRA             
 4  T. LIGETY          ZDA             
 5  M. HIRSCHER        AVT             
 6  F. DOPFER          NEM             
 7  T. FANARA          FRA             
 8  A. L. SVINDAL      NOR             
 9  M. OLSSON          ŠVE             
10  M. FAIVRE          FRA             
17  B. MILLER          ZDA             
31  Ž. KRANJEC         SLO             
60  M. ŽERAK           SLO             
61  M. SKUBE           SLO             
63  A. REICH POGLADIČ  SLO             
65  K. KOSI            SLO             
66  Š. HADALIN         SLO             
Prva vožnja ob 9.30, druga ob 12.30.   
Vse pripravljeno za 53. Pokal Vitranc
Kranjec glavni slovenski adut v Kranjski Gori