Foto:
Foto:
Tomasz Sikora je ljubljenca nemške publike Ricca Grossa izrinil iz zmagovalnega odra.
Raphael Poiree, Ole Einar Björndalen sta v Oberhofu že tretjič stopila na zmagovalni oder, Thomasz Sikora pa je v družbi najboljših prvič po devetih letih.

Poiree je v Oberhofu že osvojil zlato medaljo v šprintu in srebro v zasledovalni tekmi. Drugi je bil presenetljivo Poljak Tomasz Sikora, še tretji bron na tem svetovnem prvenstvu pa je osvojil Norvežan Ole Einar Björndalen. Janez Marič je zasedel 15., Marko Dolenc pa 19. mesto.

Nad tekom se res ne morem pritoževati, zato pa mi je toliko bolj žal za streljanje. Znova sem delal svojo tipično napako, saj sem obakrat zgrešil že svoj prvi strel. Na srečo sem potem še kar dobro opravil, saj sicer precej lažje streljam, če prvi strel zadenem. Moči sem imel precej več, kot na prejšnjih tekmah, zato me ni strah napornega sporeda do konca SP-ja. Čakata me še dve tekmi, a smo se prav na to tekmovanje najbolj pripravljali, zato ne vidim razloga, da bi čutil preveliko utrujenost."

V skupnem seštevku se je Poiree približal Björndalnu le na točko zaostanka. Po novem naslovu je Francoz razmišljal: "Ko sem prišel prvič na strelišče, sem imel nekaj težav s korekcijo puške, zato sem porabil veliko časa. Toda v nadaljevanju mi je uspelo skoraj brezhibno odstreljati, na srečo pa se mi ni maščeval niti en zgrešeni strel na zadnjem streljanju. Vzrok za moje uspehe v zadnjem obdobju je zlasti v tem, da sem se zdaj povsem posvetil svojim tekmovalnim ciljem, medtem ko sem moral na začetku sezone nekoliko poskrbeti tudi za ženo, ki se je po letu premora vračala na biatlonske proge. Mislim, da ji je dobro uspelo, meni pa je danes tudi odleglo, saj sem se po zlatih medaljah z njo znova izenačil in tako ne bo imela razloga za zbadanje."

Sikora je pred devetimi leti že osvojil naslov svetovnega prvaka, s srebrom pa je dosegel nov vrh v svoji karieri: "Devet let sem čakal, da mi bo znova uspelo doseči medaljo na največjih tekmovanjih. Po uspehih pred zdaj že daljnimi časi sem imel nato štiri leta precej težav zlasti s streljanjem, medtem ko sem bil v teku še dokaj konkurenčen. Tudi zato sem se tokrat odločil, da bom skušal na strelišču dati od sebe največ kar zmorem, v teku pa sem moral zgolj opraviti tako kot ponavadi. Uspelo mi je in zelo sem vesel, da je ta sezona zame uspešna kot že dolgo ne."

"Po prvem strelskem nastopu, ko sem zgrešil enkrat, sem še upal, da mi bo tokrat vendarle uspelo osvojiti zlato, a sem bil nato v drugo znova premalo natančen. Na drugi strani je Poireeju uspevalo praktično vse, zato sem vedel, da mi ostane le še boj za eno od preostalih mest na zmagovalnem odru. Žal je pri biatlonu treba za zmago tudi odlično streljati, zato bom moral ta element do naslednje tekme še nekoliko popraviti. Prvenstva še ni konec in še vedno imam možnosti, da mi to uspe," pa puške v koruzo še ni vrgel Björndalen.

Danes ob 14.20 je na sporedu še ženska štafetna tekma.

Posamično, 20 km (M):           * 
 1. R. POIREE        FRA   51:37,9 (1)
 2. T. SIKORA        POL    + 55,5 (1)
 3. O.-E. BJÖRNDALEN NOR    1:00,5 (2)
 4. R. GROSS         NEM    1:33,9 (2)
 5. S. KONOVALOV     RUS    1:52,5 (2)
 6. S. ROŽKOV        RUS    1:53,2 (1)
 7. R. VALIULIN      BLR    2:10,7 (1)
 8. O. BILANENKO     UKR    2:31,3 (1)
 9. C.-J. BERGMAN    ŠVE    2:48,7 (1)
10. A. AJDAROV       BLR    2:57,7 (2)
...                                   
15. J. MARIČ         SLO    3:55,0 (4)
19. M. DOLENC        SLO    4:03,5 (3)
71. M. POKLUKAR      SLO    8:49,4 (5)
89. D. KODELA        SLO   11:45,9 (6)
  * - zgrešeni streli/kazenske minute 


Vrstni red v svetovnem pokalu (18/27):
 1. O.-E. BJÖRNDALEN   NOR    647 točk
 2. R. POIREE          FRA    646     
 3. R. GROSS           NEM    572     
 4. H. HANEVOLD        NOR    469     
 5. S. ROŽKOV          RUS    454     
 6. T. SIKORA          POL    387     
 7. V. DRAČEV          BLR    336     
 8. S. ČEPIKOV         RUS    335     
 9. S. FISCHER         NEM    317     
10. L. BERGER          NOR    316     
...                                   
22. M. DOLENC          SLO    165     
25. J. MARIČ           SLO    159     
66. M. POKLUKAR        SLO      8