Pričakuje se, da bo Pokljuka gostila biatlonsko svetovno prvenstvo leta 2021. Foto: BoBo
Pričakuje se, da bo Pokljuka gostila biatlonsko svetovno prvenstvo leta 2021. Foto: BoBo

To praktično pomeni, da bo Pokljuka gostitelj SP-ja, formalno pa mora odločitev vendarle potrditi skupščina IBU-ja na septembrskem zasedanju v Poreču.

Gre za prvenstvo, ki bi ga prvotno moral gostiti Tjumen v Rusiji, a ga je IBU Rusom zaradi vpletenosti biatlonske reprezentance v dopinški škandal na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 odvzel. Skupaj s Tjumnom se je že na prejšnjem kongresu za SP 2021 potegovala tudi Pokljuka.

Rudno polje je svetovno prvenstvo sicer gostilo že leta 2001, predtem pa leta 1998 tudi SP v zasledovanju, ki je bilo takrat še del neolimpijskega programa, in nato leta 2006 iz enakega razloga SP mešanih štafet.

Znana sta tudi kandidata za SP 2023. Zanj se bosta potegovala češko Nove Mesto in nemški Oberhof.

IBU z novim predsednikom
Kongres bo tudi volilni. Vnaprej je jasno, da se za predsedniško mesto ne bo več potegoval 72-letni Norvežan Anders Besserberg, ki je bil na čelu zveze od leta 1992. V roku sta kandidaturo za novega predsednika vložila Latvijec Baiba Broka in Šved Olle Dahlin, oba predsednika nacionalnih biatlonskih zvez.

Med Slovenci se za položaj v izvršnem odboru IBU-ja poteguje Tim Farčnik, dolga leta dejaven pri organizaciji pokljuških tekem. Kandidat za tehnični komite je Matej Kordež, ki je tudi član trenutnega tehničnega komiteja IBU-ja.