Primož Ulaga še zdaj obžaluje, da so na SP-ju v Obersdorfu lahko izpeljali le dve seriji in ne štirih, kot je to običajno. Foto: MMC RTV SLO
Primož Ulaga še zdaj obžaluje, da so na SP-ju v Obersdorfu lahko izpeljali le dve seriji in ne štirih, kot je to običajno. Foto: MMC RTV SLO
Urban Franc v Kulmu 1996
Za Urbanom Francem so se zvrstili takšni asi, kot so Jens Weissflog, Christof Duffner, Ari-Pekka Nikola in Espen Bredesen. Foto: MMC RTV SLO

Leta 1988 je v Oberstdorfu na svetovnem prvenstvu v poletih Primož Ulaga osvojil drugo mesto in prvo slovensko odličje. Osem let kasneje je bil na Kulmu tretji Urban Franc. Z obema se je pred SP-jem v Vikersundu pogovarjala Polona Bertoncelj.

Ulaga tri metre oddaljen od zlata
Sneženje v Obersdorfu je popustilo šele v nedeljo, ko so lahko izpeljali obe seriji za naslov svetovnega prvaka. Po seštevku obeh poletov je Ulaga zaostal le za Norvežanom Olejem Gunnarjem Fijdestoelom, in to samo za tri točke.
"Vsi so videli, da razlika ni bila velika. Mislim, da sem imel v prvem skoku v konkurenci večjo dolžino. Bil sem preveč pazljiv, kar me je najbrž stalo teh treh metrov," je po največjem uspehu v poletih razmišljal takrat 25-letni Ljubljančan. Svojega mnenja ni spremenil niti po 24 letih.
Če bi se lahko letelo oba dneva ...
"Res je, takrat sem bil v takšni formi in sem imel takšne občutke, da je bilo res veselje tekmovati. Ko že vnaprej veš, da ne moreš zgrešiti. Žal pa sem bil malce ... Vsekakor sem bil sposoben zmagati kot Fidjestoel. Če bi tekmovanje trajalo dva dni, bi bilo mogoče že bolj realno,"
zdaj razmišlja o tekmovanju na jugu Bavarske Ulaga.
Vseeno je takrat najboljši, še jugoslovanski smučarski skakalec prehitel skakalno legendo Finca Mattija Nykänena, junaka takrat pravkar končanih olimpijskih iger v Calgaryju in prvega favorita prvenstva. Vsekakor je Ulaga v Oberstdorfu dokazal, da ne zna samo skakati, temveč tudi leteti: "Res pa je, da so poleti stvar dobre tehnike, občutka za velike hitrosti in za zrak. Včasih forma ne dovoljuje tega, se spomnim, ko sem bil prvič v Harahovu in so bile nore razmere, tako da sem takrat rekel, da se tega ne grem več."
Kulm '96 zvezdnati trenutki Urbana Franca
Drugi vrhunec slovenskih poletov predstavlja Kulm 1996. V sezoni, ki je med zvezde izstrelila Primoža Peterko, je na SP-ju v Kulmu zablestel Urban Franc. Takrat 17-letni Peterka v Avstriji še ni smel leteti, zato pa se je toliko bolj izkazal štiri leta starejši Blejec.

"Kulm je bil 14 dni po prvi Primoževi zmagi v Zakopanah. Takrat sem šel še v Saporo, kjer sem sam treniral in mi je šlo res dobro, tako da sem že v Planici vedel, da se da marsikaj narediti,"
se priprav spominja "leteči Blejec". Že po prvem dnevu sta imela najboljše izhodišče Andreas Goldberger in Janne Ahonen. Med tekmeci, s katerimi se je Franc boril za medaljo, pa je bil tudi sloviti Jens Weissflog, a ni bil edini tekmec.

Na svoji strani imel tudi srečo
"Mi med seboj smo se vsi dobro poznali. Ko ti gre, ti gre in se nič ne sprašuješ, s kom imaš opravka. Vsi smo vedeli, da Jensu v karieri manjka samo še ena zadeva - medalja na SP-jih v poletih. A mislim, da je bil večji boj z Arijem Pekko Nikolo, ki so mu prvi dan smuči odpovedale in je nato letel z nadomestnimi, kar je bilo po moje odločilno. Jens je pa pač zaostal za tiste štiri točke,"
se je ozrl na svoj največji športni uspeh Urban Franc, ki še čaka na slovenskega naslednika na zmagovalnem odru za zmagovalce. Ga bo dočakal v Vikersundu 2012?