Lindsey Vonn je v svetovnem pokalu debitirala 18. novembra leta 2000, ko je bila stara 16 let. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je v svetovnem pokalu debitirala 18. novembra leta 2000, ko je bila stara 16 let. Foto: Reuters

Nosilka treh medalj z olimpijskih iger, ki ima v svetovnem pokalu 82 zmag, je pred časom dejala, da se bo upokojila, ko bo presegla število zmag Ingemarja Stenmarka (86), a si je premislila. "Če mi bo uspelo, se mi bodo uresničile sanje. Če mi ne bo uspelo, ni pomembno, imela sem neverjetno uspešno kariero," je povedala Američanka, ki bo 18. oktobra dopolnila 34 let.

"Fizično sem prišla do točke, kjer vse skupaj nima več smisla. Res bi bila še rada dejavna, ko bom starejša, zato moram gledati v prihodnost in ne biti le osredotočena, kaj je trenutno pred mano," je povedala Vonnova, katere kariero so zaznamovale številne poškodbe.

Vonnova načrtuje, da bo nastopila na vseh smukih in superveleslalomih sezone. Prva postaja bo konec novembra Lake Louise, prizorišče, na katerem je zmagala največkrat.

Vonnova je v svetovnem pokalu zmagala v vseh disciplinah. Ima 43 zmag v smuku, 28 v sueprveleslalomu, štiri v veleslalomu, dve v slalomu in pet v kombinaciji. Skupno je na stopničkah stala 137-krat. Osvojila je štiri velike kristalne globuse in 16 malih.

Bila je olimpijska prvakinja v smuku leta 2010 v Vancouvru, kjer je osvojila še bron v superveleslalomu. Medaljo enakega leska je osvojila tudi lani v smuku Pjongčanga. Na svetovnih prvenstvih je zbrala sedem medalj, od tega dve zlati, tri srebrne in dve bronasti.