Ni še povsem jasno, ali bo Vesna Fabjan nastopila na sobotni tekmi. Foto: Reuters
Ni še povsem jasno, ali bo Vesna Fabjan nastopila na sobotni tekmi. Foto: Reuters
Katja Višnar
Katja Višnar zaradi bolezni ni pripotovala na Švedsko, bo pa že pripravljena za tekme na Finskem. Foto: STA
V Galivareju unovčiti treninge

Tekači in tekačice so opravili generalko v Beitostölnu na Norveškem in v Muoniu na Finskem. Že po treh tekmah za točke FIS je bilo znano, katere tekačice bodo branile slovenske barve na uvodnih tekmah svetovnega pokala 2010/11. "V soboto bo tekla Petra Majdič, morda se ji pridruži tudi Vesna Fabjan. O njenem nastopu se bomo odločili v zadnjem trenutku, saj ne želimo tvegati bolezni. Tukaj je namreč hud mraz, po nekaterih napovedih pa bo tako tudi za tekmo. Če se bodo temperature spustile nad -15 stopinj, potem bo Vesna nastopila, v nasprotnem primeru pa je preveč nevarno," je pojasnil vodja slovenske tekaške reprezentance Mirko Gracer.

Tek v hudem mrazu
"V soboto nas čaka tekma, ki ni med najboljšimi Petrinimi disciplinami, zato bi bili zadovoljni z uvrstitvijo med najboljšo deseterico. To je vedno naš mejnik, ne glede na disciplino," je svoja pričakovanja zaupal trener Majdičeve Ivan Hudač in sklenil: "Sam si za soboto želim, da bi se končni zaostanek za zmagovalko gibal med 50 sekundami ter minuto in 15 sekundami. Kar se tiče vremenskih razmer, je napoved za konec tedna še kar dobra, saj vremenoslovci za teden pozneje v Kuusamu napovedujejo še hujši mraz."

Štafeta cilja med najboljših deset
V nedeljo bo nato sledila še štafetna preizkušnja 4 x 5 km, kjer bodo za Slovenijo tekle Anja Eržen, Vesna Fabjan, Petra Majdič in Barbara Jezeršek. Tekmovalke si želijo ponoviti uspeh z začetka lanske sezone, ko so se uvrstile med najboljših deset. Tekma se bo začela ob 10.45.

Brez Višnarjeve
Izmed najboljših slovenskih tekačic na smučeh na Švedskem ne bo nastopila Katja Višnar, ki je prejšnji teden zbolela na Norveškem. "Katja se bo karavani svetovnega pokala pridružila v Kuusamu. Ta čas bo še izkoristila za pripravo in mislim, da na Finskem ne bo imela nobenih težav več," je še povedal Gracer, a hkrati priznal: "Dekleta še niso v vrhunski formi, ampak so na poti do tja. Pripravljenost za ta čas je dobra, mislim tudi, da smo delali pravilno in dobro. Trenutni cilj je, da punce ostanejo zdrave in prek tekmovanj, ki prihajajo, pridejo do želene forme. Na začetku decembra bo stanje že povsem v redu."

V Galivareju unovčiti treninge