Jakov Fak ima že medaljo s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger. Foto: EPA
Jakov Fak ima že medaljo s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger. Foto: EPA
Fak odslej za Slovenijo

Fak je pred kratkim zanikal, da bo v prihodnje nastopal za Slovenijo, in dejal, da še naprej ostaja hrvaški reprezentant, ki bo treniral skupaj s slovensko ekipo. Zdaj pa si je 23-letni biatlonec premislil.

Biatlonec za velike tekme
Jakov Fak je letos na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojil bronasto kolajno, za katero ima ogromno zaslug tudi slovenska ekipa, saj je vrsto let treniral s slovensko reprezentanco pod taktirko Uroša Velepca. Ob tem je Fak četrtega Klemna Bauerja prehitel le za dobre tri sekunde! Leto predtem je mladi hrvaški biatlonec v korejskem Pjeongčang osvojil bron na 20 km preizkušnji.

Fak že zahteval izpisnico
Študent hotelirstva iz Mrkopalja v Gorskem kotarju je z vodstvom slovenske biatlonske reprezentance že podpisal pristopno izjavo, medtem ko je Hrvaško biatlonsko zvezo zaprosil za izpisnico.

"Včeraj me je predsednik biatlonske zveze obvestil, da je Fak zahteval izpisnico, se pravi, da želi zamenjati državo, za katero bo v prihodnje nastopal. Moram poudariti, da smo v Hrvaškem olimpijskem komiteju in biatlonski zvezi storili vse, da Faka zadržimo v naši izbrani vrsti, a se je odločil drugače," je za HRT dejal predsednik Hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša.

"SZS absolutno nekorektna"
"Ko smo zvedeli, da želi Jakov nadaljevati sodelovanje s trenerjem Urošom Velepcem, smo se pogovorili s Slovensko smučarsko zvezo, v okviru katere deluje odbor za biatlon. Ponudili smo dogovor o sodelovanju, po katerem bi dodatno plačevali trenerja, vendar so oni to možnost zavrnili," je še pojasnil Mateša, ki se je v pogovoru za hrvaško javno televizijo še zahvalil Slovenskemu olimpijskemu komiteju in njegovemu predsedniku Janezu Kocijančiču za korektno obnašanje, medtem ko je osnosu SZS-ja dejal, da je bil "aboslutno nekorekten".

Fak odslej za Slovenijo