"Policistka" Špela je na svoj 25. rojstni dan preverjala alkoholiziranost obiskovalcev Planice. Pri rekorderju je, kot nam je zaupala, naprava pokazala 1,5. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Prevc se je z 2. mestom prvič prebil na zmagovalni oder tekme svetovnega pokala. Konkurenca se vedno bolj boji njegovih mišic. Foto: MMC RTV SLO/L. Z.
Splačalo se je priti v Planico: vreme je bilo prekrasno, slovenski skakalci odlični. Plus organizatorjem: čevlji tokrat niso bili preveč blatni, saj so po tleh marsikje natrosili t. i. sekance, ki so preprečevali tudi padce zaradi poledice. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ko je Tepeš v finalni seriji z 223,5 metra postavil daljavo dneva, je naredil veliko delo. Ne le, da si je priboril najboljšo uvrstitev v Planici, ampak je pomagal tudi Petru Prevcu do prvih stopničk svetovnega pokala. "Njegov polet sem spremljal ob čakanju na moj nastop. Razbremenil me in me naredil bolj mirnega," je povedal Prevc, ki je bil z 2. mestom glavni slovenski zvezdnik v Planici. Najstnice so vreščale, podelil je ogromno avtogramov in svojih kartic.

Kdor čaka, dočaka
"Končno sem dočakal stopničke. In to ravno pred domačimi navijači! V prvi seriji me je radius precej 'pojedel', tako da sem veliko tvegal, da sem šel čez, a k sreči se je izšlo po mojih željah in me je v bistvu še precej daleč odneslo. Drugi skok pa je bil morda ravno zaradi te napake pri prvem malo bolj 'rezerviran', tako da imam še dovolj 'lufta' za jutrišnjo ekipno tekmo in seveda tudi za nedeljsko," je še dodal Prevc, ki je prevzel vodstvo v posebnem seštevku skupne dolžine skokov v letošnji sezoni (Adidas distance award).

Tepeš upa na daljave blizu rekorda letalnice

Odlično je nastopil tudi pogumni Jurij Tepeš (6. mesto), ki ga četrtkov padec ni iztiril: "Samo upal sem, da bom tako visoko. Prvi skok je bil slab, vendar sem lahko še izvlekel dober rezultat, kar mi na manjši skakalnici ne bi uspelo. Drugi skok je bil super, zdaj vem, kako moram skočiti, sem pa pri doskoku naredil podobno napako kot včeraj. Preveč sem pritiskal noter in je spodaj malo zmanjkalo. Upam, da bomo v soboto leteli do 240 metrov in ne bomo skakali na 'pukl'." Razmere bodo v soboto verjetno boljše, pričakovati je vzgonski veter.

Kranjec ni razočaran
Ekstremnih daljav prvi dan tekmovanj ni bilo. Tudi lovec na daljave Robi Kranjec (lani je dobil petkovo tekmo v Planici) v takšnih razmerah ni mogel izvleči dosti več, kot je (5. mesto). "Pričakoval sem, da bom na tekmi še nekaj dodal, toda v prvi seriji so mi noge enostavno ušle pod mano in sem že preveč zaostajal. V drugi seriji je bila sicer daljava lepa za te slabe razmere, toda nemogoče je bilo več nadoknaditi. Nič nisem razočaran - Schlieri je odlično odskakal včeraj in danes. Nima zastonj toliko zmag, kot jih ima. Še vedno sem drugi v seštevku poletov in to je odlično."

Slovenija prvi favorit sobotne tekme

Gregor Schlierenzauer je slavil deseto letošnjo zmago v svetovnem pokalu, skupaj pa 50. "Vedno imam lepe spomine na Planico. Zmagati še letos je preprosto fantastično," je 23-letni Avstrijec povedal po svoji peti zmagi pod Poncami. Njegovi reprezentančni kolegi se niso izkazali, naslednjega (Loitzla) najdemo šele na 20. mestu. Vseeno je Avstrija v pokalu narodov prednost pred Norveško povečala na 92 točk. Za prve favorite sobotne ekipne tekme veljajo Slovenci. Veseli, da je v Andražu Pograjcu trener Goran Janus dobil dovolj močan člen, da bi veriga morala zdržati. "Gremo jutri spet na zmago. Prvi bo skočil Jurij, nato Peter, sledila bosta Andraž in Robi," je povedal Janus.

Petri žal, da ni že prej prišla v Planico
Uvodni dan planiških tekmovanj je v vseh pogledih uspel. Sončno in toplo vreme, brezhibna izvedba tekmovanja (četrtkove kvalifikacije so se preveč vlekle) in za piko na i še odličen nastop slovenskih skakalcev. Spodbujala jih je tudi nekdanja tekaška šampionka Petra Majdič, ki se je pošalila: "Če bi vedela, kakšno vzdušje je tukaj, bi že prej končala kariero in prišla navijat."