Peter Prevc je v Almatyju s 13. zmago v sezoni izenačil rekord Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/2009. Foto: Reuters
Peter Prevc je v Almatyju s 13. zmago v sezoni izenačil rekord Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/2009. Foto: Reuters
Prevc se je hitro navadil na velik pritisk
Peterka: Najlepše je dvigniti globus v Planici
Prevc še ne razmišlja o Planici in svet. rekordu
V Prevčevi vasi začeli priprave na velik sprejem
Prevčev najpomembnejši dan v življenju
Zmagoviti skok Prevca za globus

"Skušam strniti misli, ki so prisotne zdaj in pred tem. Takoj po nastopu so bila vprašanja, ali bo dovolj, potem so prišli vsi naši fantje do mene in sem videl, da imajo nekaj za bregom. Potem je prišlo do velikega olajšanja, pomiritve vseh živcev. Nobene evforije nisem čutil, le umirjenost," je pojasnil Prevc, ki ima šest tekem pred koncem sezone svetovnega pokala neulovljivih 619 točk naskoka pred Freudom.

"O skupnem seštevku tako ne bom prav veliko več razmišljal, o tem bo tudi manj vprašanj in vsem bo bolje in lažje. Upam, da bom lahko šel umirjeno naprej. To prvič delam, zame je vse prvič, drugo me ne zanima. Skušam biti čim bolj izpopolnjen kot skakalec, ne le z lovorikami, ampak s samimi tekmami. So trenutki, ko se vračajo lanski spomini iz Planice. To je zdaj zadaj, čez tri tedne se bo končala še ena sezona, mogoče se nam na finalu prav tako obeta boj, kot se je lani," je podoživel tudi lansko zimo, ko je v Planici na finalu zbral enako število točk kot Freund, vendar je Nemcu zaradi večjega števila zmag pripadel veliki globus.

V Almatyju se je Freund zelo veselil drugega mesta, rekorda skakalnice (141,5 metra) in tudi povečanja naskoka pred tretjeuvrščenim Michaelom Hayböckom. O prvem mestu ni bilo nobenega dvoma, Prevc ni bil nervozen pred odločilnim skokom.

"Nisem bil prav zelo živčen. Po kakšni finski tekmi sem bil po prvi seriji veliko bolj nervozen kot tu, tudi včeraj je bilo tako. Zelo dobro sem se ujel s skakalnico, zelo dobro sem vedel, kaj moram imeti v glavi, da bom dobro skočil. Na vrhu naleta sem umirjeno čakal, kako so drugi skakali. Ko je prišel na vrsto čas za ritual, sem razmigal gležnje, kosti, si zavezal čevlje, se oblekel, zapel okovje. Ko mi je kontrolor rekel, da grem dve rampi navzdol, sem vedel, da so dobri pogoji. To je bilo to. Ko sem prišel z mize, sem le čakal, kaj bo. Ni bilo živčnosti," je še dodal Prevc.

Izjemno sezono je napovedoval že v prejšnjih zimah
Trikratni zaporedni slovenski športnik leta je blestel že v prejšnjih letih. Imel je že dve olimpijski kolajni iz Sočija leta 2014 (srebro in bron), tri kolajne s svetovnih prvenstev (srebro in dva brona), bron s svetovnega prvenstva v poletih, dve drugi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala ter dva mala kristalna globusa za skupni zmagi v poletih (2014 in 2015).

Bil je prvi skakalec, ki je preletel 250 m, 14. februarja lani je zmagal na poletih v Vikersundu. V drugi seriji je pristal pri četrt kilometra ter postal drugi slovenski svetovni rekorder v skokih po Jožetu Šlibarju, ki je 24. februarja 1961 v Oberstdorfu skočil 141 metrov.

Čaka ga poseben sprejem
Uspehi Petra Prevca so močno povezali njegovo domačo Dolenjo vas, v kateri spremljajo vse dosežke slavnega sovaščana in se jih veselijo. Spominjajo se, kako je Peter na domači skakalnici opravil prve skoke in kujejo načrte, kako bodo proslavili letošnjo izjemno uspešno sezono. Za Petra v domači vasi pripravljajo poseben sprejem po koncu sezone, kjer se mu bodo zahvalili za vse trenutke veselja, ki jim jih prinaša.

Župan občine Železniki Luznar: Peter je pravi navdih
Precejšnji del stroškov sprejema bo tudi tokrat pokrila Občina Železniki. "Smo zelo veseli, da je Peter iz naše občine in da je tako uspešen. Je pravi navdih," izpostavlja župan Anton Luznar, ki si bo v živo ogledal vsaj eno izmed zaključnih tekem v Planici.

Kot pojasnjuje, so Petra že osem ali devet let zaporedoma razglasili za najboljšega športnika občine. S tem mu vsako leto izkažejo priznanje. Dopolnijo ga tudi s kakšnim simboličnim darilom. Letos si želijo nagraditi še druge uspešne skakalce družine Prevc.

Peter je za prepoznavnost območja naredil toliko, da se v Železnikih radi pošalijo, da so Občina Železniki ob Dolenji vasi. "Pred leti smo bili znani po poplavah, zdaj pa smo vse bolj prepoznani in vse večkrat omenjeni v javnosti v zvezi s Petrom," je zadovoljen župan.

Prevc se je hitro navadil na velik pritisk
Peterka: Najlepše je dvigniti globus v Planici
Prevc še ne razmišlja o Planici in svet. rekordu
V Prevčevi vasi začeli priprave na velik sprejem
Prevčev najpomembnejši dan v življenju
Zmagoviti skok Prevca za globus