Peter Prevc je na dobri poti k še enemu velikemu uspehu. Foto: EPA
Peter Prevc je na dobri poti k še enemu velikemu uspehu. Foto: EPA
Peter Prevc
Prevc je takole letel proti dnu letalnice na Kulmu. Foto: EPA
Prevc v soboto napada naslov prvaka
Prevc spet dvignil navijače na noge
Davkarija "preganja" skakalce tudi med tekmami

23-letni Gorenjec, ki je v prvi seriji s poletom 243,0 m postavil rekord letalnice na Kulmu, namreč za vodilnim Norvežanom Kennethom Gangnesom zaostaja le 1,3 točke. Blizu so tudi tretji Avstrijec Stefan Kratft (+3,8 točke) in četrti Norvežan Johann Andre Forfang (+4,4).

Neverjetno, le meter razlike
"Pri tako dolgih skokih sva z Gangnesom povsem skupaj, kar je skoraj neverjetno majhna razlika, oba sva nabrala krepko prek 400 metrov vsak, pa je med nama le meter razlike, če točke preračunamo v daljave. Mogoče je včeraj več pokazal Anders Fannemel, Gangnes pa je danes očitno naredil zelo dobra poleta. Vedeli pa smo, da so vsi Norvežani na letalnici nevarni,"
je na začetku dejal Prevc.

Adrenalin omogočil pristanek
Prevcu je uspel izjemen prvi polet, ko je pri 243 metrih komaj obstal na nogah: "Prvi polet je bil predolg, ker nisem mogel narediti telemarka in sem izgubil osem točk. A če bi znižali zaletišče, bi lahko naredili malo napako in bi se lahko veliko slabše končalo. Skok mi je uspel, spodaj me je le dvigovalo in sem v zaključku pomislil, če bom sploh lahko pristal. Pa te adrenalin tako dvigne, da je to mogoče storiti."

Sneženje ga ni motilo, prepozen je bil odskok
Drugi skok (213,5 m) je slovenski šampion opravil v zelo močnem sneženju, ko se ga na prvi tretjini doskočišča iz izteka sploh ni videlo. Sam je dejal, da to na njegovo daljavo ni vplivalo. "Prepozno sem začel odskok, očitno sem bil preveč umirjen. Potem nisem nesel dovolj hitrosti v drugi del in se ni najbolje razpletlo. Glede na siceršnjo hitrost na zaletišču pa me sneg ni oviral. Če pada zelo moker sneg, lahko zmoti, toda s pihalci so ga odstranili na zaletišču, pa saj je še lepše, če malo sneži," je dejal Prevc.

Vremenska napoved za soboto ni najboljša, saj je napovedano več vetra in sneženja, kljub temu pa naj bi vreme vendarle omogočalo izvedbo še dveh serij.

Uporabiti izkušnje z novoletne turneje
"Tekma bo, skakal pa bom umirjeno. Upam, da mi je dala novoletna turneja dovolj izkušenj, da bom kljub velikim pričakovanjem normalno spal. Imamo tudi lepo popotnico za ekipno tekmo, saj so bili danes uspešni tudi drugi. Kranjcu je lepo uspelo, Anže Lanišek pa je zdržal, ker vemo, da je za mladega skakalca na letalnici zelo težko in sem vesel, da se je tako izšlo,"
je končal Prevc.

Kranjec: Razlika po prvi seriji prevelika
"V prvem skoku so se v drugem delu pogoji zelo spremenili, sam sem imel za pogoje oceno -4, Kasai pa -10, kar pomeni šest metrov. Pa ni bilo tako, proti koncu so imeli skakalci bistveno boljše pogoje in so se višje številke preveč oddaljile. Naredil sem sicer majhno napako, ne pa tolikšno, da bi tako zaostal. Z drugim skokom sem zadovoljen, toda razlika je bila po prvi seriji že prevelika, da bi bil lahko povem pri vrhu. Ekipno pa smo bili odlični in upam, da bo v nedeljo lep dan in bomo imeli osem lepih poletov,"
si je zaželel Robert Kranjec, tokrat po prvem dnevu osmi, pred štirimi leti pa prvi in doslej edini slovenski svetovni prvak v poletih.

Janus: Lep ekipni izid
"Proti koncu prve serije so vsi leteli zelo daleč, Prevc je naredil vrhunski polet, vendar so bile po njegovem rekordu vseeno majhne razlike. V drugem skoku je malce zamudil odskok in za malo zaostal za Kennethom Gangnesom. Jutri je nov dan, upam, da tekma bo in bomo lahko šli v boj. Dosegli smo lep ekipni izid, s soboto je na vrsti drugi polčas posamične tekme. Lepo dan je za Kranjcem, posebej po drugi seriji, Lanišek je skakal kot na treningu v Planici, danes se je prebudil, Tepeš pa je imel malo prezgodnji odskok, vendar so bili vsi med deseterico, kot edina ekipa na tekmi nam je to uspelo,"
pa je predstave svojih varovancev ocenil slovenski trener Goran Janus.

Norvežani pred Slovenci
Če bi bila danes ekipna tekma, bi Norvežani Kenneth Gangnes (1. po dveh posamičnih serijah), Johann Andre Forfang (4.), Anders Fannemel (6.), Daniel Andre Tande (14.) za 102 točke ugnali Slovence Prevca (2.), Kranjca (8.), Laniška (9.) in Tepeša (10.).

Sobotno tekmovanje na Kulmu se bo začelo ob 14.00. Tudi s prenosom na TVS 2 in na MMC-ju.

Prevc v soboto napada naslov prvaka
Prevc spet dvignil navijače na noge
Davkarija "preganja" skakalce tudi med tekmami