Ta konec tedna bodo v Engelbergu skakali vsi bratje Prevc. Domnu, ki vodi v svetovnem pokalu, in Petru se bo pridružil še Cene. Foto: BoBo
Ta konec tedna bodo v Engelbergu skakali vsi bratje Prevc. Domnu, ki vodi v svetovnem pokalu, in Petru se bo pridružil še Cene. Foto: BoBo
Cene Prevc
Cene Prevc je v svetovnem pokalu debitiral leta 2014 v Planici, nekaj dni potem, ko je postal polnoleten. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Prevc
Peter Prevc je poleti odlično treniral in ni bojazni, da ne bi spet našel šampionskih občutkov, ki so ga spremljali vso lansko sezono. Foto: sloski.si
Pri Petru Prevcu težave izhajajo iz počepa

20-letni Cene Prevc je na tekmah celinskega pokala v Vikersundu v treh dneh dvakrat zmagal in bil enkrat drugi. Vodstvo reprezentance se je odločilo, da se Cene Prevc spet preizkusi med elito. Kaj lahko pričakujemo od njega, nam je pojasnil pomočnik trenerja Jani Grilc: "Težko je delati primerjave med svetovnim in celinskim pokalom, saj je razlika v kakovosti, poleg tega v svetovnem pokalu skačejo z nižjega naleta. A zmagovati v celinskem pokalu, kjer je še vedno precej močna konkurenca, nekaj pomeni, zato bi Cene lahko osvajal tudi točke svetovnega pokala. Predvsem je pomembno, da skače konstantno dobro. Letos je naredil velik napredek, zato smo ga poleti vzeli v A-ekipo, da je imel najboljše razmere."

Priden študent elektrotehnične fakultete
Cene Prevc je v svetovnem pokalu prvič skakal 21. marca na finalu svetovnega pokala v Planici (tisto leto tekme ni bilo na letalnici), ko je osvojil 16. mesto. V sezoni 2014/15 je odšel na skandinavsko turnejo in bil v Lahtiju 17. V lanski sezoni, v kateri je blestel Peter Prevc, nase pa je opozoril tudi Domen Prevc, je Cene Prevc priložnost med elito dobil le v Planici, ko je bil na letalnici 46. "Nihanja so za tako mladega tekmovalca nekaj normalnega. Imel je tudi nekaj zdravstvenih težav, kar se je vleklo eno leto. Pomembno je, da je zdaj našel samega sebe in se dobro počuti na treningu. Motivacijo ima zelo veliko. Ob tem je tudi dober študent elektrotehnične fakultete," je pojasnil Grilc, ki kot trener kranjskega Triglava odlično pozna brate Prevc.

"Nismo računali, da bo tako uspešen"
Da je Domen Prevc tako sijajno začel sezono (tri zmage svetovnega pokala), je tudi njega presenetila: "Skače na vrhunski ravni, saj vidite, s kakšno lahkoto leti po zraku. Kadar so razmere težje, kot so bile v nedeljo, se seveda v letu še prikrade kakšna napaka, ker ne čuti prave opore v zraku. Vsekakor nismo računali, da bo tako uspešen, smo pa pričakovali, da bi lahko kakšno tekmo zmagal." Konkurenca se bo morala navaditi še na Ceneta: "Ko je (Cene) dvakrat zmagal v celinskem pokalu, so mi trenerji čestitali in se nasmehnili, češ, prihaja še en Prevc."

Padec v Ruki pustil posledice
Kaj pa Peter Prevc? Potem ko je imel lani neverjetno sezono in se je vse zdelo enostavno, ima letos nekaj težav, a bo zagotovo še zmagoval, je prepričan Grilc: "Glede na to, da je poleti dobro delal in sezono začel dobro pripravljen, bo slej ko prej pokazal svoje skoke, je pa bil problem, ker je na prvi tekmi letošnje sezone v Ruki vodil, v finalu pa padel. Padec ni bil tako nedolžen in je pustil določene bolečine v kolenu in trupu. Na naslednji tekmi je skakal z bolečinami, bil je malo slabši in hitro lahko pride do napetosti. Zrušijo se ti fini občutki, ki jih mora Peter zdaj spet najti."

V sredo trening v Planici
Zmagovalec lanske sezone svetovnega pokala torej potrebuje le nekaj dobrih skokov na treningih, ko bo začel dosegati vrhunske rezultate, pa se bo vrnila tudi samozavest. Sobotno 30. mesto ga je nekoliko potrlo. "Po tekmi je bil kar razočaran, ker ni našel pravih občutkov. Ko smo se pogovorili in se strinjali, da mora predvsem ostati miren in se na nedeljsko tekmo dobro ogreti, je šel res v to smer in je takoj zmagal na kvalifikacijah, na tekmi pa je odskakal solidno." Naslednji tekmi bosta v Engelbergu (sobota, nedelja), kamor Slovenci potujejo v četrtek. V torek bodo imeli kondicijski trening, v sredo pa bodo skakali v Planici na 120-metrski skakalnici.

Pri Petru Prevcu težave izhajajo iz počepa