V vihravi letošnji zimi bi Tini Maze domači teren teden dni pred Sočijem prišel več kot naročen. Foto: BoBo
V vihravi letošnji zimi bi Tini Maze domači teren teden dni pred Sočijem prišel več kot naročen. Foto: BoBo
Pohorje, Maribor, snežni stadion
Mariborsko Pohorje ima najnižje ležeče smučišče v vsem svetovnem pokalu alpskega smučanja, tako da redne težave s snegom ne presenečajo. Foto: EPA
Pohorje
Če v Mariboru ne bo dovolj snega, je prva rezerva bržkone Kranjska Gora, kjer je potekala že 49. Zlata lisica, ki jo je suvereno dobila Mazejeva z 2. mestom na veleslalomu in zmago na slalomu. Foto: BoBo
Organizatorji 50. Zlate lisice ostajajo optimistični

Maribor bo v soboto, 1., in nedeljo, 2. februarja, s tradicionalnim veleslalomom in slalomom za svetovni pokal zadnji kazalnik forme alpskih smučark pred olimpijskimi igrami, ki se začnejo teden dni pozneje.

Odpovedana že München in Zagreb
Po besedah predstavnika za stike z javnostmi Zlate lisice Uroša Mencingerja, se s toplim podnebjem trenutno srečujejo malodane vsa evropska smučišča, tista nižje ležeča pa še posebej, pri čemer Maribor seveda ni nobena izjema. Če je moral Zagreb tekmovanje prejšnji konec tedna odpovedati in ga prestaviti v Bormio, v štajerski prestolnici o rezervnih scenarijih še ne razmišljajo. Za prihodnje dni je napovedana ohladitev, temperature pod ničlo pa bi omogočale zasneževanje.

Tudi Kranjska Gora ima težave s snegom
"Snežno kontrolo imamo 23. januarja, normalno pripravljamo vse, čeprav je vremenska napoved slaba. Glede na pretekle izkušnje, ko je bila napoved prav tako slaba, smo potem imeli perfektno tekmo. Težko je verjeti, da bi bila cela zima brez snega in mraza. Do takrat pa bo treba veliko postoriti. Za zdaj ne delamo panike, vse obrobne dejavnosti tečejo normalno, proračun, ki je takšen kot pretekla leta, torej 1,1 milijona evrov, je zagotovljen, pogovori s pokrovitelji so v polnem teku. O rezervnem scenariju ni bilo govora, kot veste, ima tudi Kranjska Gora pomanjkanje snega, časa za pripravo proge imamo še dovolj, topovi so pripravljeni,"
je dejal Mencinger.

Napovedan praznik ob "abrahamu"
Lisička bo letos praznovala 50 let, zato bo še toliko bolj slovesno obarvana. "Imamo poseben odbor, ki se ukvarja z jubilejem, medtem ko standardni odbor pripravlja vse v zvezi s tekmo. Finančna konstrukcija je zagotovljena, pokrovitelji so ostali, z nekaterimi pogovori še potekajo, saj so bili zdaj prazniki, nekaj je že dogovorjeno, vsaj večina mednarodnih pokroviteljev prek marketinške agencije, ki veljajo za več let. Vemo, da je finančna situacija težka, a glede na dolgoletna sodelovanja računamo, da za jubilej ne bo težav," je povedal Mencinger.

Upajo na klasično in selektivno tekmo
Panike za zdaj ni, tudi v preteklih letih so imeli pohorski delavci obilico težav s pomanjkanjem snega, a je vsaj lani mraz "stisnil" v pravem času, Zlata lisica pa je zasijala v vsej svoji lepoti. "Trenutno ne moremo reči nič o tem, kakšno temperaturo čakamo, pasti mora pod ničlo. Ko se bo obrnilo vreme, bodo tudi padavine. Topovi so pripravljeni. Poleti nas je obiskal športni direktor Fisa za ženski svetovni pokal Atle Skaardal, dogovorili smo se, da bomo šli letos z veleslalomom na klasično progo, torej gledano navzgor, ves čas po desni strani, ker je tekma zadnja pred olimpijskimi igrami, mora biti čim bolj selektivna, torej malo bolj klasično zahtevna, veleslalomska. Tam so tudi že postavljeni topovi," je dodal na koncu Mencinger.

Organizatorji 50. Zlate lisice ostajajo optimistični