Tina Maze je svojo prvo superveleslalomsko zmago zgrešila za 34 stotink. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tina Maze je svojo prvo superveleslalomsko zmago zgrešila za 34 stotink. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tina Maze
Test prepustnosti je pokazal, da je vse v skaldu s pravili. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Suterjeva preprečila slavje Mazejevi

Nič drugače ni bilo zadnji konec tedna na prizorišču hitrih disciplin v neposredni slovenski soseščini, v Bad Kleinkircheimu. Sobotni neuspeh v smuku je vzbudil veliko razočaranje pri naši smučarski šampionki in celo jezo pri njenem trenerju Andrei Massiju, ki je čutil zamujeno priložnost za zmago. 24 ur pozneje pa je bila Črnjanka dejansko na robu zmage. Precej časa je kazalo, da jo bo dosegla in se v zgodovino vpisala kot šesta smučarka, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah alpskega smučanja. Na koncu je malo zmanjkalo, drugo mesto pa je bilo vseeno ena od prelomnic v letošnji sezoni. Zdaj je pričakovati, da bo tudi na dolgih smučeh steklo tako, kot je že decembra v slalomu.

Sporna plastificirana vlakna
Toda, kot omenjeno, v njeni ekipi nikoli ne zmanjka razburljivih trenutkov in tako je v nedeljo po tekmi prišlo do neprijetnega presenečenja. Švicarska reprezentanca je vložila protest zaradi smučarskega perila, ki ga na tekmi nosi naša najboljša smučarka. Najprej smo mislili, da gre za šalo, toda izkazalo se je, da je protest še kako resničen. Pravilnik Mednarodne smučarske zveze namreč ne določa le minimalne prepustnosti tekmovalnih dresov, pač pa tudi oblačil pod dresom. Test prepustnosti je pokazal, da ima njeno smučarsko perilo prepustnost večjo kot predpisanih 30 litrov zraka na sekundo, tako da je bil na sami tekmi protest zavrnjen, vendar so zdaj sporna plastificirana vlakna v tem perilu, tako da so, verjeli ali ne, pristojni za nadzor materialov zadevo poslali v poseben laboratorij, v katerem bodo preverili, ali je sporno perilo v skladu s predpisi ali ne.

Enako perilo imajo še nekatere reprezentance
Nad Tininim nedeljskim drugim mestom torej trenutno visi vprašaj. Zaenkrat ni znano, čez koliko časa bodo znani rezultati testa v laboratoriju. Dve stvari pa sta jasni. Prva stvar je, da je Mazejeva lahko še kako konkurenčna tudi v hitrih disciplinah, kar bo v nadaljevanju sezone precej več vredno od nedeljskih 80 točk. Druga stvar pa je, da se moraš v vrhu svetovnega pokala hočeš nočeš spopasti tudi s psihološkimi igrami. Če smo se v lanski sezoni le nasmihali igricam, ki sta se jih šli Lindsey Vonn in Maria Riesch, so letos vanje vpletli tudi Mazejevo. Ker trenutno lahko samo ugibamo, kakšne rezultate bo dal test perila, je težko kategorično zatrditi, da gre iz švicarskega tabora le za manever vnašanja nemira v ekipo Tine Maze, vendar je zanimivo, da imajo povsem enako perilo članice italijanske in še kakšne reprezentance, vendar je bil protest vložen le proti Črnjanki, ki v svetovnem pokalu postaja veliko nevarnejša, kot je bila na začetku sezone.

Kar pa zadeva nemir in pritiske - če je Tina Maze s svojo ekipo česa vajena, je vajena prav tega. Verjetno bo imela na naslednji tekmi za vsak primer drugačno perilo, na njene predstave pa bo protest bolj težko vplival.

Igor Tominec, Jutranja športna zgodba, Val 202

Suterjeva preprečila slavje Mazejevi