Petra Majdič ima v svetovnem pokalu devet zmag, od tega osem v šprintih. S tem se je med nordijci izenačila z nekdanjim skakalcem Primožem Ulago. Foto: EPA
Petra Majdič ima v svetovnem pokalu devet zmag, od tega osem v šprintih. S tem se je med nordijci izenačila z nekdanjim skakalcem Primožem Ulago. Foto: EPA
Petra Majdič
Majdičeva se je v skupnem seštevku svetovnega pokala povzpela na 2. mesto, v šprintu pa seveda prepričljivo vodi, saj je bila pred dvema tednoma najboljša že v Kuusamu. Foto: EPA
Ola Vigen Hattestad
Tudi Ola Vigen Hattestad se je z zmago prebil na drugo mesto v seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Majdičeva neulovljiva v Davosu

Majdičeva je blestela že v kvalifikacijah, kjer je za več kot štiri sekunde ugnala vso konkurenco. Tudi v četrtfinalni skupini je nadzorovala tekmice in zlahka osvojila prvo mesto. V polfinalu je imela nekaj več težav, saj se je po štartu znašla v ozadju, vendar se je z odličnimi smučmi v enem spustu prebila mimo tekmic na čelo kolone in tam ostala do cilja.

V finalu se je zasledovalk otresla na vzponih in se v cilju prešerno veselila ne samo prve zmage, temveč celo prvih stopničk v prosti tehniki. Drugo mesto je pripadlo Norvežanki Celin Brun-Lie, tretje pa njeni rojakinji Marit Björgen.
Nepozabna zmaga
"Moram reči, da je za nas, ki smo se trudili to tehniko izboljšati, ta zmaga nepozabna. Moram se zahvaliti tudi nekdanjemu trenerju Robertu Slabanji. Sama nisem mogla verjeti, da lahko v kvalifikacijah dosežem tak čas. Upala sem, da bi se tudi finale tako razpletel, verjela pa nisem. Prva zmaga v prosti tehniki je nekaj neverjetnega. Rešili so me tudi serviserji. Imela sem slabši štart v polfinalu, kar te v tako močni konkurenci lahko hitro stane dobre uvrstitve," je povedala Majdičeva.

Zelo dobro je nastopila tudi Vesna Fabjan, ki se je po 7. mestu v kvalifikacijah uvrstila v polfinale, v malem finalu pa je bila četrta in osvojila končno 10. mesto. Katja Višnar je bila 24.

Izidi kažejo na dobro pripravljenost
Na ekipni uspeh ni pozabil niti reprezentačni trener Ivan Hudač: "Vesel sem te zmage, saj me je kar malo jezilo, da v prosti tehniki še nismo stali na stopničkah. Vendar zmaga zame ni presenečenje, saj je Petra že na minulih treningih na Rogli pokazala, da je odlično pripravljena. Dobro sta nastopili tudi Vesna in Katja, kar kaže na res dobro pripravljenost."
Brodar daleč od 30-erice
V moški konkurenci je zmagal Ola Vigen Hattestad. Nejc Brodar je osvojil 64. mesto in ostal brez boja na izpadanje.

 
Šprint, prosto (Ž):

1. P. MAJDIČ SLO

2. C. BRUN-LIE NOR
3. M. BJÖRGEN NOR
4. A. FOLLIS ITA
5. M. GENUIN ITA
6. N. MATVEJEVA RUS
10. V. FABJAN SLO
24. K. VIŠNAR SLO
 

Šprint, prosto (M):
1. O. V. HATTESTAD NOR 2. D. KOZISEK ČEŠ 3. D. COLOGNA ŠVI 4. R. PASINI ITA 5. B. LIND ŠVE 6. J. OLSSON ŠVE
...
64. N. BRODAR SLO

Skupni vrstni red           
                    
Ženske (6):              
 1. A.-K. SAARINEN  FIN   397 točk 
 2. P. MAJDIČ    SLO   289   
 3. M. BJÖRGEN    NOR   280   
 4. V. KUITUNEN   FIN   271   
 5. J. KOWALCZYK   POL   263   
 6. K.-S. STERIA   NOR   200   
36. V. FABJAN    SLO    26   
53. K. VIŠNAR    SLO    15   
                    
Moški (6):               
 1. D. COLOGNA    ŠVI   208 točk 
 2. O.-V. HATTESTAD NOR   200   
 3. J. OLSSON    ŠVE   186   
 4. P. NORTHUG    NOR   172   
 5. S. JAUHOJAERVI  FIN   160   

M. R.

Majdičeva neulovljiva v Davosu