Robi Kranjec je priznal, da še sam ni pričakoval zmage, potem ko je vso sezono skakal po sistemu toplo-hladno, kar je predvsem posledica poškodbe, ki jo je staknil oktobra v Innsbrucku (padel je in moral na operacijo roke). Foto: Reuters
Robi Kranjec je priznal, da še sam ni pričakoval zmage, potem ko je vso sezono skakal po sistemu toplo-hladno, kar je predvsem posledica poškodbe, ki jo je staknil oktobra v Innsbrucku (padel je in moral na operacijo roke). Foto: Reuters
Zmaga Kranjca, Prevc četrti v Vikersundu
Podelitev priznanj najboljšim v Vikersundu

"Pri prvem poletu sem imel malce boljše pogoje, pri drugem pa sem šel z mize veliko bolj s hitrostjo, ker sem imel slabše pogoje. Vseeno sem skočil dlje. Ko to dobim, sem hitro v ospredju. V Trondheimu nisem prišel med dobitnike točk, tokrat sem zmagal. Ta šport si očitno delam razburljivejši," je za Val 202 povedal Kranjec, ki je v petek, prvi dan tridnevnega letalnega šova v Vikersundu, slavil svojo šesto zmago v svetovnem pokalu.

Ta letalnica mu je prinesla že veliko srečnih trenutkov. V Vikersundu je bil leta 2012 svetovni prvak v poletih, leto pozneje pa je stopil na vrh zmagovalnega odra in do včeraj tri leta čakal na novo zmago. Se mu je Vikersund globoko zasidral v srce? "Mogoče. Tu sem trikrat zmagal. Norveška mi je všeč, je nekaj posebnega. Letalnica je res velika, lepa, čeprav - če ne skačeš dobro, je zahtevna in ne uživaš."

Lani Kranjec v Vikersundu vsekakor ni užival. Skakal je sto metrov manj kot včeraj in se na dveh tekmah prebil le do petih točk svetovnega pokala. Tudi v petek v prvem poskusu, ko še ni šlo zares, ni upravičil svojega vzdevka leteči Kranjec, a ko je šlo zares, je blestel. V finalu je pri 239,5 metra za nameček elegantno skočil v telemark.

Slabše se je tekma razpletla za Jurija Tepeša. V finalu mu je po doskoku vzelo smučko in je padel in prvi vtis ni bil prav nič prijeten. Ko je, resda s pomočjo zdravniške službe, odšepal iz izteka, je gledalcem vsaj malo odleglo. Zaradi vrtoglavice je večer končal v bolnišnici.

"Vsako minuto me kaj več boli. Povedali so mi, da sem smučko dobil v koleno in komolec. Imam bulo, prsnica me boli, mislim, da mi je tudi ramo ven vrglo. Pa v glavo sem se udaril. Saj ni nič takšnega." Na vprašanje, ali še razmišlja, da bi tekmoval tudi na preostalih dveh tekmah v Vikersundu, je izstrelil: "Da, seveda, takoj jutri."

V letošnji sezoni svetovnega pokala je Slovenija slavila že deset zmag. Peter Prevc včeraj prvič ni bil osrednji slovenski junak, je pa poskrbel za zabaven odgovor, ko je beseda nanesla na neverjetnega Noriakija Kasaija, ki je bil včeraj spet na zmagovalnem odru. "Nismo vsi kot Kasai, ko greš direkt na tekmo in skoraj zmagaš vse. Saj čez 20 let bom tudi jaz morda lahko to delal. Hec je bil, ko me je Robi vprašal, ali je šel Kasai kar direkt v prvo serijo (torej brez skoka za trening), in sem odgovoril: Da, Robi, saj ti boš šel tudi čez deset let."

Na temo stari - mladi je Robi Kranjec za Val 202 še pripomnil: "Mogoče bi se pa mladi morali vprašati, ali se lahko borijo s starimi, da ni vedno obratno."

V Vikersundu bo danes nova priložnost za slovenske presežke. Prva serija se bo začela ob 16. uri, prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Zmaga Kranjca, Prevc četrti v Vikersundu
Podelitev priznanj najboljšim v Vikersundu