Björn Einar Romören je v svetovnem pokalu dosegel 7 zmag, zadnjo 17. februarja letos, ko je v Willingenu premierno zmago preprečil Jerneju Damjanu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Björn Einar Romören je v svetovnem pokalu dosegel 7 zmag, zadnjo 17. februarja letos, ko je v Willingenu premierno zmago preprečil Jerneju Damjanu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Björn Einar Romören
Norvežan je tekmo pred koncem na 11. mestu skupnega seštevka. V letošnji sezoni je vknjižil po eno 1., 2. in dve 3. mesti. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Romören v pogovoru za MMC

MMC ga je ob pomoči kooperativnega norveškega predstavnika za stike z javnostmi, Jörgena Hyvanga, prestregel po petkovi tekmi v Planici, na kateri je 26-letni študent ekonomije iz Osla osvojil 3. mesto. Romören je januarja grdo padel v Predazzu, kjer mu je med spustom po naletu počila vez na desni smučki, tako da je s hrbtom pristal visoko na hrbtišču skakalnice.

Kot je zatrdil v pogovoru, padec na srečo ni pustil prav nobenih posledic. Ljubitelj norveške "black metal" zasedbe Satyricon pričakuje, da bo tudi po letošnjem skakalnem prazniku pod Poncami ostal svetovni rekorder.


V Planici smo ponovno videli vašo odlično predstavo. V vseh treh skokih ste presegli mejo 200 metrov. Ste zadovoljni z rezultatom?
Zelo sem vesel. Tretje mesto je tretje mesto, stopničke so stopničke. A manjka mi dober občutek za letenje. Bolj je bilo podobno skokom, kar pa ne bi smelo biti.

Minevajo skoraj tri leta od vašega rekordnega skoka. Pogosto razmišljate o tem poletu?
Da.

In kakšni občuti vas prevevajo?
Lepi spomini. Leteti tako daleč je najlepši občutek na svetu.

Menim, da boste tudi po tem koncu tedna v Planici ostali rekorder. Če bi se mogli odločiti, na kaj bi stavili?
Tudi jaz mislim, da bo rekord težko podreti. A Schlierenzauer skače in tudi leti zelo dobro. Izgleda, kot da si je ogledal nekaj videov. V naslednjih dneh bodo pogoji popolnoma drugačni (zaradi dopoldanskega termina, op. a.) in videli bomo, kaj se bo zgodilo.

Vaš januarski padec v Predazzu je izgledal grozno. Ste si popolnoma opomogli, ali je v vaši podzavesti pustil kaj sledi?
Seveda je bilo za gledalce videti grdo, a za moje psihično stanje to ne pomeni prav nič. Šlo je za mehanično okvaro (počila je vez, op. a.), ne pa za to, da bi jaz napravil kakšno napako na mizi ali v skoku.

Torej ste še vedno tako pogumni kot prej?
Seveda, sem fant, ki je že velikokrat padel, zato se me to ne dotakne preveč.

Sezona je bila dolga in naporna, zato najbrž že nestrpno čakate počitnice. Kje jih boste preživeli?
Res je bil naporna, a za take napore treniramo. Na koncu sezone so vedno mešani občutki. Po eni strani si želiš počitnic, po drugi pa bi rad počel tisto, kar najrajši počneš, to je skakati in tekmovati. Poletne počitnice nameravam preživeti na Tajskem.

Med dekleti in ženskami ste zelo priljubljeni. Slišal sem, da ste v Planici skupaj z dekletom. Kaj torej sporočate tvojim oboževalkam?
Še naprej navijajte zame (smeh).

Novinarska konferenca, nato pa sledi nadaljevanje pogovora ...

Vaša najljubša glasbena skupina je norveška "black metal" zasedba Satyricon. Na splošno imate skakalci zelo radi "heavy metal" in "hard rock". Zakaj je temu tako?
Ta glasba je močna. Ponese te. Skakalci imamo radi adrenalin. Glasba nam daje energijo. Veliko ljudi me sprašuje, če hodim k psihologu in podobno. Ne, pred tekmo se napolnim z glasbo. In če sem preveč napet, se z njo tudi sprostim. Glasba je resnično dobra pot do dolgih poletov.

Če imam prav, študirate arhitekturo?
Popolnoma zgrešeno. Sem študent ekonomije.

Res? Potem se nisem dobro pozanimal, se opravičujem. Kako daleč ste?
Traja že nekaj časa, saj sem se vpisal leta 2000. Predmeti so zahtevni. Moraš biti dejansko prisoten na predavanjih, če se želiš kaj naučiti. Grem predmet za predmetom. Upam, da bom kmalu diplomiral.

Kaj pa nameravate po koncu kariere?
Želim uporabiti znanje, ki sem ga pridobil v smučarskih skokih. Kako konkretno, pa še ne vem.

Aleš Vozel

Romören v pogovoru za MMC