Jakov Fak je z odličnim tekom brez težav nadoknadil, kar je izgubil z enim zgrešenim strelom in kazenskim krogom. Foto: EPA
Jakov Fak je z odličnim tekom brez težav nadoknadil, kar je izgubil z enim zgrešenim strelom in kazenskim krogom. Foto: EPA
Jakov Fak
13. v karieri se je Fak zavihtel na oder za zmagovalce. Foto: EPA
Jakov Fak
Fak je letos na stopničkah stal le še v Ruhpoldingu. Foto: EPA
Andreja Mali
Andreja Mali je zadela vseh deset tarč. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Tora Berger, Darja Domračeva, Susan Dunklee
Najboljše tri Tora Berger, Darja Domračeva in Susan Dunklee Foto: EPA
Na Holmenkollnu Fak začel s prvo zmago letos
Fak želeno formo ujel na zadnji postaji
Fak stopil na najvišjo stopničko

nji v Oslu izvrstno nastopil in prvič letos zmagal. Andreja Mali je bila z "ničlo" osma, kar je najboljša uvrstitev v tej sezoni.

Fak, ki je zmagal četrtič v karieri, je prav na zadnji postaji svetovnega pokala v letošnji sezoni prikazal najboljšo predstavo. Letos je imel kar nekaj težav z zdravjem, posledično tudi z izgubo telesne teže in pomanjkanjem treninga, v Oslu pa je bil vendarle pravi. Blestel je v teku - bil je med najhitrejšimi v vseh krogih - in tudi na strelišču je bil zanesljiv. Zgrešil je le en strel stoje, sicer devetega po vrsti, kar je bilo dovolj za zmago.

Dolgo čakal na to zmago
"Morda tudi zdaj še nisem v tisti povsem vrhunski formi, vendar sem se danes maksimalno potrudil in to je prineslo tako zelo želeno zmago, ki je letos žal še nisem okusil. Razmere za tekmovanje so bile težke, vendar boljše kot pri ženskah, zato sem dal vse od sebe in predvsem s tekom sem lahko zelo zadovoljen. Pri predzadnji tarči mi je malo padla koncentracija, vendar sem se za deseto še toliko bolj zbral in jo tudi zadel, kar me veseli,"
je po tekmi dejal Fak, ki je drugič letos stal na stopničkah.

"Res sem dolgo čakal na to zmago, ker mi sezona nikakor ni stekla, zato sem je še toliko bolj vesel. Vsaj za konec sezone bom lahko pustil boljši vtis. Oslo mi je bil že od nekdaj pri srcu, s to zmago pa mi bo postalo le še bolj. Nekaj posebnega je vendarle tekmovati na tem legendarnem prizorišču. Na zasledovalni tekmi bom poskušal čim bolj uživati, se ne obremenjevati z zasledovalci in predvsem upam, da mi bo uspela tekma, s katero bom tudi sam zadovoljen," je dodal najboljši slovenski biatlonec.

Zatrepetal le ob nastopu Garaničeva in Ferryja
Že v prvem krogu je bil zelo hiter in je strelišče, ko je pokril vseh pet tarč, zapustil z drugim najboljšim časom. Björn Ferry je bil sicer po drugem streljanju malenkost hitrejši, toda Fak je bil v zadnjem krogu hitrejši od Šveda. V cilj, imel je številko deset, je vidno zadovoljen prišel s kar 50 sekundami prednosti, nato je bil boj na razdaljo s Ferryjem, ki pa je v cilju zaostal 15 sekund in na koncu zasedel tretje mesto.

S številko 69 je odlično nastopil Jevgenij Garaničev, ki je zadel vseh deset strelov in bil po drugem streljanju celo na prvem mestu, v zadnji krog pa se je podal s sedmimi sekundami naskoka pred Fakom in Ferryjem, toda v zadnjih dveh kilometrih je proti slovenskemu biatloncu izgubil kar 20 sekund in končal na drugem mestu.

Ponesrečen nastop Bauerja
Fak si je pred zasledovalno tekmo tako priboril kar lepo prednost. 14 sekund bo štartal pred zasledovalci. Nato pa si hitro sledijo najboljši. Emil Hegle Svendsen na desetem mestu zaostaja dobrih 38 sekund. Zmagovalec svetovnega pokala Martin Fourcade, ki je bil 11., pa 44. Oba sta zgrešila po dvakrat. Mesto za njim je končal Ole Einar Björndalen.

Nastop se je ponesrečil Klemnu Bauerju, ki je sicer uspešno tekmoval pretekli konec tedna v Kontiolahitju. S štirimi zgrešenimi streli je bil 71. in se ni uvrstil na zasledovalno tekmo. Dvakrat je v kazenski krog moral Peter Dokl, ki v teku znova ni bil konkurenčen in je bil 79. Dokl je že končal sezono, Bauer pa še lahko upa na nastop na zadnji tekmi, saj je v skupnem seštevku trenutno 30. Lenart Oblak ni nastopil.

Malije do najboljše uvrstitve sezone
Trikratna olimpijska prvakinja Darja Domračeva je kljub zgrešenemu strelu prepričljivo slavila zmago z desetesekundnim naskokom pred Norvežanko Toro Berger, tretjeuvrščena Američanka Susan Dunklee pa je zaostala že več kot pol minute. Obe sta drugače od Belorusinje podrli vse tarče.

Malijeva je za Domračevo zaostala za sedem desetink manj kot minuto in prišla do izenačitve druge najboljše uvrstitve v karieri. "To je bil res moj dan, sicer pa je to tudi že moja šesta uvrstitev na osmo mesto. Zdi se, da mi je osmica usojena, saj imam najbrž največjo zbirko osmih mest," je po tekmi povedala Malijeva.

Dva zgrešena strela Gregorinove
"V Kontiolahtiju mi streljanje ni šlo. Tokrat pa sem se s težkimi pogoji, meglo in mehko progo, da se je udiralo do kolen, sprijaznila že na nastrelitvi. Na progi sem iskala trde in poledenele dele, na strelišču pa sem se še posebej koncentrirala na strele. Zadnjega desetega sem celo nekoliko odložila, nato pa ga zadela. Mislim, da je bil to tudi ključ do današnjega uspeha. Kar nekaj tekmovalk je grešilo nadpovprečno, kar je bilo meni v prid. Ko sem zapuščala strelišče in mi je trener povedal za moj čas, sem samo stisnila zobe in se še bolj pognala po progi. Zelo bi bila vesela takšnega razpleta tudi na sobotnem zasledovanju," je dodala Malijeva.

Teja Gregorin je po "ničli" leže v stoje zgrešila dvakrat in z zaostankom 1:50 zasedla 35. mesto. Anja Eržen je zgrešila štirikrat in končala kot 79., s tem pa že končala letošnjo sezono. Pred sobotnim sprintom in nedeljsko tekmo z zasledovalno tekmo je Bergerjeva močno zmanjšala tudi razliko v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bila vodilna Finka Kaisa Märäinen "le" 23.

Šprint, 10 km (M):         * 
 1. J. FAK      SLO 26:05,9 (1)
 2. J. GARANIČEV   RUS  +13,9 (0)
 3. B. FERRY     ŠVE   14,3 (0)
 4. A. LOGINOV    RUS   17,3 (0)
 5. A. RASTORGUJEVS LAT   25,5 (1)
 6. S. EDER     AVT   31,1 (1)
 7. S. DESTHIEUX   FRA   34,4 (1)
 7. L. BERGER    NOR   34,4 (2)
 9. J. SOUKUP    ČEŠ   35,3 (1)
10. E.-H. SVENDSEN  NOR   38,6 (2)
11. M. FOURCADE   FRA   44,5 (2)
12. 0.-E. BJÖRNDALEN NOR   46,2 (1)
...                 
71. K. BAUER     SLO  3:06,9 (4)
79. P. DOKL     SLO  3:54,6 (2)
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi
 
Skupni vrstni red (M) (20/22)                       
 1. M. FOURCADE   FRA   828 točk
 2. E. H. SVENDSEN  NOR   588   
 3. J.-T. BOE    NOR   583   
 4. D. LANDERTINGER AVT   559   
 5. O.-E. BJÖRNDALEN NOR   507   
16. J. FAK      SLO   410   
30. K. BAUER     SLO   244   
81. J. MARIČ     SLO    18   

Šprint, 7,5 km (Ž):        * 
 1. D. DOMRAČEVA   BLR 22:18,8 (1)
 2. T. BERGER    NOR  +10,7 (0)
 3. S. DUNKLEE    ZDA   33,0 (0)
 4. O. VILUHINA   RUS   34,0 (0)
 5. G. SOUKALOVA   ČEŠ   37,1 (0)
 6. A. KUZMINA    SVK   39,8 (2)
 7. A. FLATLAND   NOR   41,8 (1)
 8. A. MALI     SLO   59,3 (0)
 9. F. HORN     NOR  1:01,2 (1)
10. L. DAHLMEIER   NEM  1:01,5 (1)
...                 
35. T. GREGORIN   SLO  1:50,7 (2)
79. A. ERŽEN     SLO  3:36,8 (4)
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi 

Skupni vrstni red (Ž) (20/22)     
 1. K. MÄKÄRÄINEN  FIN   799 točk
 2. T. BERGER    NOR   778   
 3. D. DOMRAČEVA   BLR   710   
 4. G. SOUKALOVA   ČEŠ   562   
 5. T. ECKHOFF    NOR   548   
16. T. GREGORIN   SLO   365   
45. A. MALI     SLO   123 

Na Holmenkollnu Fak začel s prvo zmago letos
Fak želeno formo ujel na zadnji postaji
Fak stopil na najvišjo stopničko