Jure Franko je leta 1984 v veleslalomu zaostal le za Maxom Julnom in postal prvi Slovenec z medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Foto: RTV SLO
Jure Franko je leta 1984 v veleslalomu zaostal le za Maxom Julnom in postal prvi Slovenec z medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Foto: RTV SLO
Jure Franko
Jure Franko je obisk v Sarajevu doživel zelo čustveno. Foto: RTV SLO
Bill Johnson
Nastopili so vsi nosilci medalj na olimpijskem smuku na čelu z Američanom Billom Johnsonom. Foto: MMC RTV SLO
Jure Košir
Jure Košir je bil v času sarajevskih iger star manj kot 12 let. Deset let pozneje je sam pisal olimpijsko zgodovino z bronom v Lillehammerju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Bjelašnica je zadnji konec tedna gostila smučarske legende, ki so se zbrali na prireditvi Ski Legends Hit Challenge - Olympic. Na paralelnem slalomu so tekmovali številni nosilci olimpijskih medalj, gledalci pa so najlepše pozdravili junake sarajevskih iger, med katerimi je bil tudi Jure Franko, ki je leta 1984 v veleslalomu poskrbel za prvo jugoslovansko medaljo na zimskih igrah. O prireditvi je za MMC več povedal Jure Košir, ki je bil med soorganizatorji prireditve.


Kako je uspelo druženje smučarskih legend na Bjelašnici?
Zelo v redu, dobro je izpadlo, prišlo je okrog 5.000 gledalcev. Verjetno bi jih bilo še več, a je bila tekma prestavljena s sobote na nedeljo, ker je bilo treba narediti še nekaj snega. Vsi smo bili zelo lepo sprejeti, zlasti junaki olimpijskih iger 1984 Jure Franko, Bill Johnson, Peter Muller, Paoleta Magoni in vsi Slovenci. Poleg mene so prišli Bojan Križaj, Boris Strel, Grega Benedik in Mateja Svet, ki je v Sarajevu nastopila, stara le 15 let in pol.

Pred skoraj 25 leti je Juretu Franku v čast nastalo znano geslo "Volimo Jureka više od bureka." So ga zdaj spet oživili?
Seveda, celo nova pesem je nastala ob tej priložnosti. Soulfingersi in Trkaj so jo zapeli. Trkaj je šel kar peš v Sarajevo, tri tedne je vandral. Jureta Franka res niso pozabili in tudi on ne njih. Ko so na radiu zavrteli posnetek olimpijskega nastopa, je kar zajokal.

Ingemarja Stenmarka ni bilo?
Ne, bosanski mediji so ga sicer napovedovali, ampak je bil na predbožičnem potovanju.

Kaj pa smučarji novejše generacije?
Seveda je prišel Alberto Tomba, pa Norvežana Lasse Kjus in Kjetil Andre Aamodt ...

Tekma legend je bila le del celotne prireditve. Kaj se je še dogajalo v olimpijskem mestu?
V petek je bila slovesnost pred dvorano Zetra. Posadili so drevesa, vsako bo nosilo ime enega izmed smučarjev. Sledila je slovesna večerja, v soboto sprejem pri državnikih, ogled mesta in zvečer nogometna tekma smučarskih legend proti estradnikom. Selektor legend je bil Čiro Blažević!

V kakšnem stanju je smučišče na Bjelašnici?
Imajo nov sistem za zasneževanje, v načrtu je gondolska žičnica do vrha. Trudijo se, želijo dobiti nazaj tekmovanja. Malce jim še manjka izkušenj in "know-howa", so pa res izjemno gostoljubni.

Saj res - kdo je zmagal na tekmi legend?
Aamodt, drugi je bil Steiner, tretji Jure Franko. Jaz sem izpadel v četrtfinalu proti Aamodtu.

Franko bolj malo smuča zadnje čase, kako se znajde?
Tudi jaz ga že dolgo nisem videl smučati, a mu gre zelo dobro, je hiter.

Naslednji korak je najbrž nova tekma v Kranjski Gori?
Ne, letos za spremembo ne bo tekme legend, bo le eksplozija zabave.

T. O.