Rok Benkovič se je pred dvema letoma takole veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Rok Benkovič se je pred dvema letoma takole veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Matej Tušak
Matej Tušak je priznan športni psiholog, ki je sodeloval z mnogimi slovenskimi vrhunskimi športniki. Foto: RTV SLO
Petek o slovesu Benkoviča

Razlogi za "Benkovo" prekinitev kariere bodo do tiskovne konference, ki jo je napovedal za kmalu, ostali zaviti v tančico skrivnosti. Pomanjkanje motivacije, šola, nezadovoljstvo z imenovanjem pomočnikov glavnega trenerja? Sploh ni pomembno, dejstvo je, da je Slovenija že pri 21 letih izgubila svetovnega prvaka, ki se ne rojevajo vsak dan.

Tudi Mateja Svet odšla pri 21 letih
Nehote se ponujajo tudi primerjave z najboljšo slovensko smučarko vseh časov, ki je končala kariero pred 17 leti. Prav tako nepričakovano, prav tako z naslovom svetovne prvakinje in prav tako pri 21 letih. Resda je bila Svetova takrat na vrhuncu moči in razlog za njeno prekinitev kariere ostaja skrivnost še dandanes. Sta dve krizni sezoni Benkoviča tako spravili v malodušje, da se je vdal?

Peterka: Z glavo samo pri skokih
V podobnem položaju je Primož Peterka, ki je po uspehih globoko padel, vendar še vedno vztraja. "O Rokovi odločitvi sem izvedel šele danes. Zadeve ne morem komentirati, ker se z njim že dolgo nisem slišal. Slišal sem več različic, a jih ne bi omenjal. Očitno se je med šolo in skoki odločil za prvo. Kje najdem jaz motivacijo? Takih dilem nimam. Zame so skoki še vedno na prvem mestu," je za MMC povedal 28-letni Peterka, ki je prvič zmagal pred enajstimi, zadnjič pa pred štirimi leti. V prejšnji sezoni je osvojil le 6 točk.

Presenečeni so vsi in upajo, da se bo Benkovič premislil, a kot nam je v torek kot prvemu in edinemu mediju zaupal 21-letni Kamničan, je odločitev dokončna.

Tušak: Uspeh prišel prehitro
Zakaj se tako mladi vrhunski športniki odločijo za konec kariere? Za odgovor smo poprosili športnega psihologa Mateja Tuška, ki pravi: "Precej velik problem je motivacija. Posebno pri tistih, ki so do uspeha prišli "na hitro". Običajno je to prisotno pri izjemno talentiranih športnikih in v nekaterih športih, kjer se dejavniki uspeha lahko "poklopijo" zelo zgodaj v razvoju."

Petkovšek, Čop, Majdičeva, Čeplakova drugačni modeli
"Taki športniki niso osvojili instrumentalnega odnosa: delam, se močno trudim --- rezultat je uspeh. Še več delam --- rezultat je še večji uspeh in: močno se moram truditi ---- rezultat je vrhunski. Oni so osvojili odnos: zabavam se, trudim se ---- rezultat je vrhunski uspeh. In ko pridejo težave, poskušajo, a kmalu odnehajo. V športu imamo raje take športnike, ki so se leta in leta trudili, da so prišli do vrhunstva. Taki potem ne odnehajo kljub težavam in se trudijo še bolj kot običajno (taki so npr. Petkovšek, Pegan, Majdič, Čop, Čeplak in še kdo). To je še en odgovor na dejstvo, da je z zelo talentiranimi športniki težko delati in da je potrebno najti prav pristop, da jih obdržimo. Seveda pa tudi odnos javnosti naredi svoje. Povzdignijo jih v polbogove in športniki izgubi stik z realnostjo. Žal se je verjetno to zgodilo tudi v tem primeru," je za MMC povedal Tušak.

R. K.

Petek o slovesu Benkoviča