Eva Logar, Špela Rogelj in Katja Požun so v sezoni 2012/13 poleg Urše Bogataj od Slovenk osvojile največ točk  v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Eva Logar, Špela Rogelj in Katja Požun so v sezoni 2012/13 poleg Urše Bogataj od Slovenk osvojile največ točk v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Robi Kranjec
Čeprav sezone 2012/13 Robi Kranjec ni začel spodbudno, je bil na koncu odličen šesti v svetovnem pokalu. Zbral je več kot 800 točk. Foto: BoBo
Goran Janus
Trener Goran Janus, ki bo na prvo tekmo sezone v Klingenthal odpeljal sedem svojih varovancev, je predstavil cilje za novo sezono. Olimpijska medalja je le tiha želja, ne pa cilj. Foto: BoBo

treningov prenesti na tekmo," tik pred začetkom sezone razmišlja Robi Kranjec.

Klingenthal bo ta konec tedna prva postaja svetovnega pokala v smučarskih skokih, sezono pa začenjajo tudi kombinatorci. Slovenska nordijska reprezentanca (pogodbe s SZS-jem bodo podpisali šele danes) se je predstavila novinarjem. Ker treningi na snegu še niso mogoči in ni bilo primerjav s tujimi reprezentancami, kakšnih posebnih obljub ni bilo slišati, ampak bolj tisti
klasični stavek "počakajmo na prvo tekmo". Zadnja sezona je bila res izjemna, saj so Slovenci zbrali rekordnih 4.664 točk v pokalu narodov.

Cilji niso prav visoko postavljeni
"Cilji so v svetovnem pokalu podobni kot lani. Posamično tri uvrstitve med najboljše tri, še pet do šestega mesta in deset do 15. V skupnem seštevku je cilj, da je na koncu eden uvrščen do 10. mesta in še eden do 15. Na novoletni turneji želimo v skupnem seštevku imeti enega skakalca med deseterico in še enega do 15. mesta. Cilji za olimpijske igre so podobni kot za SP v Predazzu: na posamični tekmi na srednji in veliki skakalnici enkrat do 6. mesta, enkrat do 15. in še enega do 30. mesta, medtem ko je na ekipni tekmi cilj peto mesto. Tiha želja je, da iz Sočija prinesemo kakšno medaljo," je povedal glavni trener Goran Janus.

Jaka Hvala še ni zadovoljen s svojimi skoki
Robi Kranjec si seveda želi, da ne bi bil uvod v sezono takšen kot lani, "ko je bilo videti precej ubogo in sem bil v ozadju". "To ni bilo prijetno." Jaka Hvala, ki je v zadnji sezoni prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala, je zadovoljen s kondicijsko pripravo, ne pa s skoki. "Preveč je še nestabilnosti. Štart bo ključen, potem bo vse lažje." Jernej Damjan, slovenski junak letošnje poletne sezone (kazalo je celo, da bo skupni zmagovalec poletne velike nagrade), pravi, da je bilo veliko poudarka na telesni pripravi in da je forma iz dneva v dan boljša.

Prvi stik s snegom šele v petek
Peter Prevc je vedno, ko mu je bilo težko trenirati, pomislil na Soči. Pripravljen bo moral biti še bolje kot v prejšnji zimi: "Če bi bil na istem, bi ostal zadaj. Napredek gotovo je." Jurij Tepeš, ki je pred enim mesecem priznaval, da mu še veliko manjka, počasi lovi priključek. Matjaž Pungertar (imel je zelo dobro poletno sezono), meni, da velike razlike med plastiko in snegom ni. Zaveda se, da še malce šepa v tehniki. Snega v bližnji okolici trenutno ni, tako da bodo fantje šele v Klingenthalu prvič skakali na snežni podlagi. A to ne bi smel biti izgovor, saj ima podobne "težave" večina reprezentanc.

Dekleta imajo fitnesa že čez glavo
Tudi ženska skakalna reprezentanca, ki se ji je pridružila dolgo poškodovana Anja Tepeš, bo v tej sezoni številčna, kar obeta hud boj za mesto v olimpijski ekipi. Trener Jože Berčič: "Zdaj se po 14 dneh vračamo na keramiko, ker v bližini ni snega. Težko rečem kar koli glede pripravljenosti, ampak mislim, da je ta na visoki ravni. Potrebujemo le neko mirnost, konstanto in od 20 do 30 skokov na keramiki za samozavest ter za normalen štart v svetovnem pokalu." Mimogrede, tekmi na Ljubnem bosta 25. in 26. januarja. Špela Rogelj je v šali povedala, da se njeni navijači že zbirajo in da jih bo za tri avtobuse in pol. Dekleta nestrpno čakajo prvo tekmo. "Fitnesa imamo že čez glavo in komaj čakam, da grem spet na skakalnico," je povedala Katja Požun.

Jelenko pravi, da je napredek opazen
Predstavila se je tudi reprezentanca v nordijski kombinaciji, ki je nazadnje trenirala pri Lillehammerju. "Glava je nervozna, saj še nimamo pogodb," je potarnal Mitja Oranič. Marjan Jelenko, ki se je v pretekli sezoni odlično kosal z elito (na svetovnem prvenstvu je bil sedmi), je povedal, da so bili treningi naporni, teka je bilo veliko. "Razmere za trening so bile dobre in zdi se mi, da smo zelo napredovali."