Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar so na Ljubnem izvrstno opravile svojo nalogo. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar so na Ljubnem izvrstno opravile svojo nalogo. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Podelitev najboljšim na Ljubnem

Slovenija je prvič zmagala na moštveni preizkušnji. Na domači Rajhovki je bila že dvakrat druga. Pred dvema letoma so Slovenke zaostale za Nemkami, lani so jih za vsega štiri točke premagale Avstrijke, letos pa so bile prepričljivo najboljše in drugič po letu 2016, ko je na najvišjo stopničko skočila Maja Vtič, na Ljubnem poskrbele za drugo domačo zmago.

Odlično so bile Slovenke razpoložene že na petkovih kvalifikacijah, ko so vse štiri, ki so skakale na ekipni tekmi, končale med najboljšo sedmerico, odlično formo pa so potrdile torej tudi v soboto. Blestela je Ema Klinec, ki je s 96,0 m v prvi seriji poskrbela za daljavo dneva, po njenem nastopu v uvodni skupini pa Slovenija prepričljivega vodstva ni več izpustila iz rok. 22-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko, ki je zaradi okužbe s koronavirusom izpustila prvo tekmo v zimi, je bila najboljša posameznica moštvene preizkušnje.

Slovenske skakalke zmagale na Ljubnem

"Že Ema je s prvim skokom opravila veliko delo, saj je celotni ekipi tlakovala pot in jo povlekla naprej. Ponesla je še preostala dekleta," je za Televizijo Slovenija povedal glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič ."Gre za zgodovinsko zmago za slovenske smučarske skoke. Vesel sem, da je bila to prav ekipna, saj mi ta osebno največ pomeni. Vesel sem tudi, da smo s pomočnikom Anžetom Lavtižarjem in serviserjem Gabrom Arhom ter dekleti super ekipa, ki se dobro razume in teži k skupnim ciljem. Zahvalil bi se vsem svojim predhodnikom in vsem dekletom, ki so orala ledino ženskih skokov pri nas, da smo postali ena vodilnih nacij. Upam, da bodo dekleta čim dlje držala takšno raven skokov. Lahko se veselimo tudi jutrišnje posamične tekme."

"Res sem se osredotočila nase in na svojo nalogo in to je bil rezultat vsega tega. Sicer pa smo bile tako samozavestne, da smo verjele v to, da nam bo uspelo in to nas je dejansko pripeljalo do uspeha, tople vode ni bilo potrebno odkrivati," je povedala Ema Klinec, Rogljeva pa dodala: "Ko se spomnim, da je že 13 let od moje zmage, je to dolga doba. Zelo sem vesela, da smo zmagale. Za to delamo, delamo da zmagamo. Danes se nam je izšlo, lani nam je ušlo iz rok in zato je še toliko boljše. Lepo je imeti rumeno majico."

"Ja, mislim, da je bilo v redu. Kaj več bo povedal Zoran. Nisem ozavestila svojil občutkov, da bi vedela, kaj sem počela. Zdi se mi, da je bilo kar v redu. Rehabilitacija je uspela v redu in upam, da bo zdaj vedno bolje in bolje," je tekmo opisala Bogatajeva, Križnarjeva pa pristavila: "Zelo sem bila zadovoljna z rezultatom, ne pa s svojimi skoki danes. Lahko pa rečem, da sem končno nekaj naredila z doskokom v finalu, če že skok ni bil najboljši. Tudi meni je super občeli rumeno majico, tokrat z ekipo. To nam veliko pomeni. Še lepše bi bilo, če bi bila spodaj publika, najglasnejši navijači, a vem da nas tudi drugače vzpodbujajo."

SkakalkaPrva serijaDruga serija
Ema Klinec96,093,0
Špela Rogelj84,585,5
Urša Bogataj90,091,5
Nika Križnar92,588,5
Skok Eme Klinec v prvi seriji ekipne tekme

Tekma se je za domače skakalce imenitno začela, saj je že v prvi skupini Ema Klinec skočila kar 96,0 m, s čimer je le za pol metra zaostala za rekordom naprave. Sloveniji je z lepimi sodniškimi oceni priborila kar 19,1 točke naskoka pred Avstrijo. V drugi skupini je Špela Rogelj pristala pri 84,5 m, Lisa Eder pa je s pol metra daljšim poskusom Avstrijo nekoliko približala (16,9).

Sorodna novica Kvalifikacije Ljubnega: Nika Križnar druga, Urša Bogataj tretja

Pred tretjo skupino je žirija zaletišče zaradi vetra v hrbet dvignila za eno mesto, na 25., Zoran Zupančič pa ga je pred nastopom Urše Bogataj znova znižal na 24. Tretja slovenska skakalka je z 90 m znova nekoliko povišala prednost, ki je pred zadnjo skupino znašala 18,5 točke. Na drugem mestu so Norvežanke prehitele Avstrijke. V zadnji skupini je Nika Križnar z 92,5 m postavila drugo daljavo prve serije, a je zaradi slabšega doskoka imela četrto oceno skupine. Maren Lundby, ki je bila meter krajša, je Norveško približala na 11,8 točke.

Zaključek tekme na Ljubnem

Ema Klinec je tudi v drugi seriji izvrstno opravila svojo nalogo in s 93,0 m slovensko prednost povišala kar na 33,3 točke. Norvežanka Eirin Maria Kvandal je sicer skočila celo dva metra dlje od izjemno razpoložene slovenske skakalke, a je pri doskoku podrsala, po njenem nastopu pa je žirija znižala nalet na 22. mesto.

Po polovici finala je Norveška zaostanek znižala za šest točk. Thea Minyan Bjoerseth je zmogla 87,5 m, Špela Rogelj pa 85,5 m. Urša Bogataj je bila v drugi seriji z 91,5 m najboljša v tretji skupini, tako da je še malenkost povišala prednost domače ekipe. V zadnji skupini sta Lundbyjeva in Marita Kramer pristali pri 92,0 m. Norveška je tako tudi z lepo prednostjo dobila boj za drugo mesto, Križnarjeva pa je z 88,5 m zanesljivo potrdila zmago.

V nedeljo druga posamična tekma zime

Ljubno bo v nedeljo ob 14. uri gostilo še posamično tekmo, na kateri bodo od Slovenk nastopile Križnarjeva, Klinčeva, Bogatajeva in Rogljeva ter Nika Vetrih, Katra Komar in Jerneja Repinc Zupančič. V petek je pod Rajhovko v kvalifikacijah nastopilo rekordnih 80 skakalk iz 17 držav, od tega 12 Slovenk.


SMUČARSKI SKOKI – SVETOVNI POKAL (Ž)

LJUBNO

Ekipna tekma

Končni vrstni red:        točke
 1. SLOVENIJA          1064,8
  Klinec    96,0/93,0 m     
  Rogelj    84,5/85,5      
  Bogataj    90,0/91,5      
  Križnar    92,5/88,5      
 2. NORVEŠKA           1046,9
  Kvandal/Bjoerseth/Opseth/Lundby  
 3. AVSTRIJA           1028,9
  Iraschko-Stolz/Eder/Hölzl/Kramer  
 4. JAPONSKA           989,6
 5. NEMČIJA            968,0
 6. RUSIJA            925,6
 7. FRANCIJA           882,1
 8. POLJSKA            864,6

Po prvi seriji:          točke
 1. SLOVENIJA           535,2
  Klinec    96,0 m        
  Rogelj    84,5         
  Bogataj    90,0         
  Križnar    92,5         
 2. NORVEŠKA           523,4
 3. AVSTRIJA           516,9
 4. JAPONSKA           495,5
 5. NEMČIJA            479,6
 6. RUSIJA            458,4
 7. FRANCIJA           444,7
 8. POLJSKA            428,9
 9. FINSKA            424,0
10. ČEŠKA             422,4
11. KANADA            406,7
12. ZDA              392,3
13. ROMUNIJA           372,5
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski skoki (Ž), ekipna tekma, prenos z Ljubnega