Glasovanje je bilo ves čas zelo izenačeno, na koncu je imela Vesna Fabjan šest glasov več. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje je bilo ves čas zelo izenačeno, na koncu je imela Vesna Fabjan šest glasov več. Foto: MMC RTV SLO
Fabjanova bo nosilka slovenske zastave v Pjongčangu
Izbor zastavonoše Slovenije na OI

V glasovanju, ki je potekalo na profilu Facebooka Vala 202, je smučarska tekačica, bronasta na igrah v Sočiju, dobila 404 glasove, medtem ko je hokejist Mitja Robar prejel šest glasov manj. Glasovanje je bilo ves čas zelo izenačeno.

Olimpijski komite Slovenije je za enega izmed kandidatov za nošenje slovenske zastave določil tudi Jakova Faka, ki pa se je v petek odločil, da odstopi od kandidature.

Končno besedo, kdo bo 9. februarja na odprtju iger slovenske športnike popeljal na stadion, so imeli navijači na Facebooku.
Izid glasovanja je razveselil izkušeno smučarsko tekačico, ki pravi, da na slovesnosti ob odprtju ne bo šlo brez treme: "Vem, da je bil tesen izid pri glasovanju, bil je fotofiniš. To je zelo odgovorna funkcija, kot prvi pripelješ olimpijsko ekipo in bo tudi malo stresa."

Vodja slovenske odprave Franci Petek si je poškodoval koleno. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije upajo, da bo Petek, ki je bil leta 1992 nosilec slovenske zastave na odprtju iger, vendarle lahko potoval v Južno Korejo, sicer ga bo zamenjal generalni sekretar OKS-ja Blaž Perko.

V Albertvillu leta 1992 zastavo nosil Petek, pred štirimi leti pa Razingar
Po osamosvojitvi Slovenije je bil prvi nosilec slovenske zastave ob odprtju zimskih olimpijskih iger takrat smučarski skakalec, zdaj direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek, ki bo letos v Južni Koreji v vlogi vodje slovenske olimpijske reprezentance. V Lillehammerju leta 1994 je zastavo nosil alpski smučar Jure Košir, leta 1998 v Naganu je ta čast znova pripadla smučarskemu skakalcu, zastavonoša je bil Primož Peterka, ki bo v Južni Koreji v vlogi pomočnika glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance.

Deskar v alpskih paralelnih disciplinah Dejan Košir je bil zastavonoša leta 2002 na odprtju iger v Salt Lake Cityju, prva ženska nosilka slovenske zastave je bila leta 2006 na odprtju iger v Torinu biatlonka Tadeja Brankovič. V Vancouvru leta 2010 je zastavo prav tako nosila športnica, najuspešnejša alpska smučarka in zimska olimpijka Tina Maze. V Sočiju leta 2014 je kot prvemu hokejistu ta čast pripadla Tomažu Razingarju.

Fabjanova bo nosilka slovenske zastave v Pjongčangu
Izbor zastavonoše Slovenije na OI