Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar ima veliko težav z vodstvom reprezentance v alpskem smučanje, ki ne želi varčevati. Foto: BoBo
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar ima veliko težav z vodstvom reprezentance v alpskem smučanje, ki ne želi varčevati. Foto: BoBo
Dušan Gorišek
Predsednik alpskega zbora in odbora Dušan Gorišek ni znal povsem pojasniti, kako so do novembra porabili že skoraj 90-odstotkov predvidenega denarja. Foto: SZS

Vodstvo zveze na čelu s predsednikom zveze Enzom Smrekarjem in direktorjem Jurijem Žurejem je zato pripravilo sanacijski program, s katerim se strinjajo vse panoge z izjemo alpskih smučarjev. Ti so v letošnji sezoni porabili že 870.000 evrov, tako da jim po sklepu odbora do konca sezone ostane le še 150.000 evrov.

Ker pa predsednik zbora za alpsko smučanje Dušan Gorišek sanacijskega programa očitno ne sprejema oziroma na seji ni znal pojasniti prekomernega trošenja, ga je predsednik zveze Smrekar pozval k odstopu, hkrati pa napovedal sklic izredne volilne in programske seje alpskega zbora.

Nekorektno je, da alpinci zavestno kršijo dogovor
"Alpske discipline znatno presegajo začrtana sredstva. Če bi nadaljevali s takim tempom, bi presegli polmilijonsko evrsko luknjo. Sklep odbora je šel zato v smer tega, da vseeno za preostali del sezone financiramo tisti del tekmovalcev, ki lahko dosegajo rezultate, vse ostale pa drastično zmanjšamo. Ko ste videli, vse ostale panoge sledijo sanacijskemu načrtu, zato bi bilo popolnoma nekorektno, da ena od panog zavestno krši take dogovore in tako kontaminira delo tudi vseh ostalih," je bil odločen Smrekar.

Skakalci še nimajo pogodb
Pri Smučarskih zvezi še vedno niso podpisali pogodb s skakalci, pa čeprav se nova sezona začenja že konec tedna v Klingenthalu. Če pogodbe ne bodo podpisane do naslednjega četrtka, skakalci ne bodo smeli več tekmovati. Del krivde za nastali zaplet je prevzel predsednik panoge za smučarske skoke Ljubo Jasnič, ki je napovedal, da bo panogi ponudil odstop. Pogodb z vključenimi bonusi, kot jih želijo skakalci, namreč ni mogel potrditi, ker je v proračunu panoge zazevala luknja po odhodu pokrovitelja.

O finančnem stanju slovenskega smučanja so se pogovarjali tudi v Športnem izzivu. Gostje Ervina Čurliča so bili Enzo Smrekar, Jurij Žurej in član izvršilnega odbora Srečko Medven. Dušan Gorišek se vabilu ni odzval. Celotno oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Smrekar pozval Goriška k odstopu
Športni izziv: Smučanje je le eden od športov
Smrekar pozval Goriška k odstopu
Športni izziv: Smučanje je le eden od športov