Po koncu lanske sezone, ki jo je Tina Maze kronala z naslovom svetovne prvakinje v veleslalomu, je bilo v ekipi Team to aMaze veliko nezadovoljstva zaradi odnosa Smučarske zveze Slovenije do slovenske šampionke. Zdaj ne sme biti več ovir, da se Mazejeva ne bi brezskrbno pripravila na novo sezono, ki se bo začela čez dva meseca v Söldnu. Foto: SZS
Po koncu lanske sezone, ki jo je Tina Maze kronala z naslovom svetovne prvakinje v veleslalomu, je bilo v ekipi Team to aMaze veliko nezadovoljstva zaradi odnosa Smučarske zveze Slovenije do slovenske šampionke. Zdaj ne sme biti več ovir, da se Mazejeva ne bi brezskrbno pripravila na novo sezono, ki se bo začela čez dva meseca v Söldnu. Foto: SZS
Andrej Šporn
Samoprispevek v višini 5.000 evrov je za slovenske tekmovalce nesprejemljiv, toda v nasprotnem primeru bo nujno krčenje ekip, saj v blagajni SZS-ja ni dovolj denarja. Foto: Reuters
Kriza vodenja Smučarske zveze Slovenije

Mazejeva, ki je trenutno na pripravah na južni polobli, je želela tudi v novi sezoni uporabljati pokroviteljski audi s posebej zanjo prilagojenim sedežem, ki ji ne obremenjuje hrbtenice. "Tega bo lahko vozila tudi v novi sezoni. Citroen, novi pokrovitelj zveze, nam je namreč šel toliko na roko," je danes povedal predsednik zveze Tomaž Lovše.

Tudi letošnja pogodba vredna dobrih 200 tisoč
Finančna pogodba s Tino Maze ostaja enaka kot v pretekli sezoni, ko je od zveze dobila 212.500 evrov. Čeprav so se o pogodbi za novo sezono s Tino Maze oziroma njeno ekipo okvirno že dogovorili, pa je zaradi spora o Tininem osebnem pokrovitelju, ki bi bil lahko konkurenčen novemu avtomobilskemu pokrovitelju zveze, manjkal le še podpis. Zdaj je odpadla še ta zadnja ovira, ki je povzročala slabo voljo v ekipi najboljše slovenske alpske smučarke.

Čadova namesto Vojska
Osrednja pozornost na četrtkovi novinarski konferenci SZS-ja je bila sicer namenjena sklepom izvršnega odbora, ki se je seznanil z nepreklicnim odstopom zdaj že nekdanjega direktorja zveze Matija Vojska. Novinarjem se je tako že predstavila nova desna Lovšetova roka, Barbara Kürner Čad, ki je kot vršilka dolžnosti direktorice zasedla izpraznjeno mesto po odstopu Vojska.

Kup izzivov in težav
Pravnica z izkušnjami v gospodarstvu, ki ji svet smučarskega športa ni niti najmanj tuj, je kot posebna pooblaščenka Lovšeta začela delati že po odhodu poslovnega direktorja Primoža Ulage. Zdaj je za mesto vršilke dolžnosti direktorice prejela še soglasno podporo izvršnega odbora. Še pred formalnim imenovanjem je poskrbela za uspešen dogovor s Tino Maze, novih izzivov pa ne bo manjkalo tudi v prihodnje. Še ta mesec namreč sledi podpisovanje pogodb za prihodnjo sezono s preostalimi alpskimi smučarji in smučarkami, ki se ne strinjajo s predvidenim samoprispevkom v višini 5.000 evrov za priprave.

Krčenje ekip neizogibno
"Moja prva naloga bo izboljšanje vzdušja v hiši in komunikacije s klubi. Želim si uspešno skleniti formalne odnose s tekmovalci v zadovoljstvo obeh strani, da lahko začnejo s tekmovanji," je povedala vršilka dolžnosti direktorice. Če se tekmovalci s samoprispevkom ne bodo strinjali, bo o tem, kako z manjšim proračunom izpeljati sezono, odločala stroka, ki je takšen samoprispevek tudi predlagala kot izhod v sili, sta novinarjem v en glas zagotavljala predstavnika vodstva. Slednje torej lahko pomeni le eno - krčenje ekip.

Najprej Košir, dan pozneje Vojsk - zgolj naključje?
Odmevna odstopa - najprej je mesto predsednika alpskega zbora zapustil nekdaj sloviti alpski smučar Jure Košir, nato je odšel še direktor Vojsk - po mnenju predsednika zveze Lovšeta nista povezana in je šlo za naključje, da sta odstopa skorajda sovpadla. Lovše bo na vse mogoče načine pospešil postopke imenovanja novega prvega moža alpskega zbora in odbora. Pričakuje, da bo alpski zbor novega predsednika imenoval že sredi septembra, da bo vrzel čim krajša.

"Niti najmanj mi ni lahko. Verjel sem v Juretovo delo in njegove argumente. Meni je Jure vedno v glavi ... Ko mi je sporočil, da razmišlja o odstopu, mi je bilo zelo težko. Vendar pa je bolje, da je naredil to, kar misli, da je prav, kot pa da vztraja," je odhod Koširja obžaloval Lovše, ki ga je prav Košir pripeljal na zvezo.

Kriza vodenja Smučarske zveze Slovenije