Mikaela Shiffrin je znala proslaviti veliko zmago v Zagrebu. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je znala proslaviti veliko zmago v Zagrebu. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze ostaja v skupni razvrstitvi v zanesljivem vodstvu in tudi v boju za slalomski globus. Foto: BoBo
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin je dosegla 11. slalomsko zmago za svetovni pokal. Foto: EPA
Tina je imela na Sljemenu veliko navijačev. Foto: BoBo
Spektakularna Schiffrin dobila tekmo v Zagrebu
Shiffrinova slavila na Sljemenu; Maze 5.
Maze: Nisem smučala kot bi morala
Shiffrinova znova razred zase
Nastop Tine Maze v drugi vožnji
Prva vožnja Tine Maze

Najboljša slovenska smučarka je odprla deseti slalom v Zagrebu, kjer je znova imela veliko podporo slovenskih in tudi domačih navijačev (tekmo si je po uradnih podatkih ogledalo 8.000 ljudi).

Na prvi progi ni ujela pravega ritma
Mazejeva je pred tekmo razmišljala o zmagi, a na prvi progi ni ujela pravega ritma, po slabšem zgornjem delu in manjši napaki v srednjem, pa je za vodilno Shiffrinovo zaostala za 1,75, a vseeno zasedla vrhunsko peto mesto. V finalu je podobno smučala nekoliko zadržano, sicer je skozi progo stopnjevala ritem, a je vseeno v cilju zaostala za trenutno vodilno v slalomski razvrstitvi Frido Hansdotter, a na koncu obdržala peto mesto. V finalu je postavila osmi čas.

Shiffrinova premočno slavila
Shiffrinova je bila na Sljemenu najboljša že pred dvema letoma. Lani je slalom za snežno kraljico odpadel, nadomestil ga je Bormio, kjer je 19-letna Američanka tudi slavila. Ubranila pa je torej tudi zmago na eni najtežjih slalomskih prog v svetovnem pokalu. In to ji je uspelo v velikem slogu. Drugič zapored je konkurenco prehitela z najboljšima časoma obeh voženj. Če je razlika v Kühtaiu bila še zmerna, pa je tokrat slavila s kar 1,68 sekund prednosti. Najbolj se ji je približala Avstrijka Kathrin Zettel, ki je bila v obeh vožnjah druga najhitrejša. Na tretjem mestu je Nina Loeseth zaostala že kar 2,79. Loesethova je prvič stopila na oder za zmagovalke, s tem pa je prekinila več kot desetletni post Norvežank na stopničkah v svetovnem pokalu.

"Proga je bila izjemno dobro pripravljena"
"Proga je bila izjemno dobro pripravljena, ledena in se je bilo potrebno znajti. Meni to ni uspelo in sem imela težave že v prvi vožnji, v drugi je bilo nekoliko lažje, a daleč od idealnega. Nisem čutila smuči, nisem mogla razvijati hitrosti, ker nisem imela samozaupanja. Preveč se trudim, s težavo smučam. Ni prave lahkote, prisotna je utrujenost. Ne morem razvijati hitrosti, kar se na tako dolgi progi pozna. Ko greš na štart na tak način, je že pri prvih vratcih zelo težko. Danes sem želela zmagati, smučati bolje, kot sem. Realnost je pač trenutno taka, da tega danes nisem bila sposobna," je menila Mazejeva in dodala.

"V zadnjih dveh tednih se počutim zelo utrujena"
"Na ledu je vedno tako. Če imaš pravi občutek, potem razviješ velike hitrosti. Če se ne počutiš gotovega vase, če ne zaupaš smučem, oddrsaš med vratci in se potem naredijo tako veliko razlike kot danes. Na takih ledenih podlagah se vse bolj potencira. Prišlo je veliko navijačev, ki so si želeli moje zmage. To sem čutila, tudi sama pa sem želela biti prva. Sem razočarana, ker nisem dala navijačem tistega, kar so želeli in sem želela tudi sama. Žal mi danes ni šlo. V zadnjih dveh tednih se počutim zelo utrujena, tudi zaradi nedavne bolezni, ki sem jo prebolela. Ta trenutek sem preveč razočarana, da bi lahko pogled usmerila naprej. Naslednje tekme so mi sicer všeč, na avstrijsko Koroško bo prišlo tudi veliko navijačev," poudarja Mazejeva, ki pa kljub utrujenosti ne razmišlja, da bi izpustila kakšno tekmo.

"Tudi Ali je kdaj padel, pa vstal in nadaljeval"
"V dvoboju z Usainom Boltom tudi sprinter prvega kova na koncu zaostane za dve sekundi, če slabo začne iz startnih blokov, pa je to tek na 100 m. Današnji zaostanek za Shiffrinovo je velik in normalen za tako vožnjo, kot jo je imela Mazejeva. Toda tudi z vožnjo učenca smučanja je Mazejeva med prvimi petimi na svetu. Danes je tako, vendar je tudi boksarski velikan Mohamed Ali kdaj padel, pa vstal in nadaljeval. Tudi mi bomo. Sedaj so na programu hitre discipline. Čeprav smo vedno trdili, da je Mazejeva za tehnične discipline, je postala olimpijska zmagovalka v smuku. Je res izjemna športnica, je pa sedaj malo psihično utrujena," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Nobene želje, da bi za Mazejevo pripravili trening
Ameriška reprezentanca je nedavno trenirala na domačem prizorišču SP-ja, ki bo februarja letos v Vailu. "Tina Maze je zmagala v Lake Louisu v smuku, potem ko je bila zadnjič na smukaških smučeh avgusta. Tako da ... Rad pa bi izrekel konstruktivno kritiko. Z Rastom Ažnohom sva skušala organizirati slalomski trening, pa so bili v Kranjski Gori in Mariboru izgovori, enkrat da ni bilo elektrike, drugič je bilo premalo snega, tretjič pa preveč. Če bi sam upravljal smučišča, bi šel peš naredit progo za slovenskega Alberta Tombo, kar je Tina Maze. To pomanjkanje domoljubja me moti, nobene želje ni bilo, da bi pripravili trening," je dejal Massi.

Bucikova in Lavtarjeva odstopili
Nastopili sta še Ana Bucik in Katarina Lavtar, ki sta imeli visoki startni številki (57 in 64). Obe sta odstopili v spodnjem delu. Bucikova je bila po dveh vmesnih časih nekje na meji uvrstitve v drugo vožnjo, na zelo dobri poti pa je bila Lavtarjeva, ki je imela 27. čas na drugem merjenju, kar bi bilo najverjetneje dovolj za finale.

Še naprej visoka prednost v skupnem seštevku
Mazejeva ima v svetovnem pokalu še naprej visoko prednost. Zdaj je druga Shiffrinova, ki zaostaja 232 točk, Anna Fenninger, ki brani veliki kristalni globus pa zaostaja za 290. Vodstvo je v slalomski razvrstitvi tri tekme do konca obdržala Hansdotterjeva, a ima Švedinja le točko naskoka pred Shiffrinovo. Mazejeva je zdaj tretja, zaostaja pa za 26 točk. Do svetovnega prvenstva, ki bo februarja v ZDA, čaka alpske smučarke le še slalom v Flachauu, sicer pa so pred njimi trije vikendi hitrih disciplin. V torek se bodo v Zagrebu pomerili še moški.

Končni vrstni red:                    
 1. M. SHIFFRIN        ZDA     1:56,66
 2. K. ZETTEL          AVT       +1,68
 3. N. LOESETH         NOR        2,79
 4. F. HANSDOTTER      ŠVE        3,27
 5. T. MAZE            SLO        3,50
 6. E. MIELZYNSKI      KAN        4,02
 7. M.-M. GAGNON       KAN        4,35
 8. C. COSTAZZA        ITA        4,62
 9. S. HECTOR          ŠVE        4,76
10. C. THALMANN        AVT        4,99
Odstop v 2. vožnji: Pietilä Holmner,   
Strachova, Kirchgasser, Velez Zuzulova,
Vlhova ...                             
Odstop v 1. vožnji: Bucik, Lavtar,     
Hosp, Wikström, Geiger ...             


Vrstni red po prvi vožnji: 1. M. SHIFFRIN ZDA 56,88 2. K. ZETTEL AVT +0,80 3. Š. STRACHOVA ČEŠ 1,03 4. N. LOESETH NOR 1,69 5. T. MAZE SLO 1,75 6. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE 1,78 7. M. KIRCHGASSER AVT 1,83 8. F. HANSDOTTER ŠVE 2,15 9. C. COSTAZZA ITA 2,19 10. M. GISIN ŠVI 2,43 Odstop: Bucik, Lavtar, Hosp, Wikström, Geiger ...
 

SKUPNI VRSTNI RED (14/33) 1. T. MAZE SLO 777 2. M. SHIFFRIN ZDA 545 3. A. FENNINGER AVT 487 4. K. ZETTEL AVT 418 5. F. HANSDOTTER ŠVE 359 6. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE 334 7. L. VONN ZDA 312 8. V. REBENSBURG NEM 303 9. E.-M. BREM AVT 276 10. E. GÖRGL AVT 273 ... 57. A. DREV SLO 36 60. I. ŠTUHEC SLO 30 96. K. LAVTAR SLO 7 99. A. BUCIK SLO 5 106. V. BRODNIK SLO 2 106. M. FERK SLO 2
 

SLALOM (5/8) 1. F. HANSDOTTER ŠVE 320 2. M. SHIFFRIN ZDA 319 3. T. MAZE SLO 294 4. K. ZETTEL AVT 248 5. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE 245 6. Š. STRACHOVA ČEŠ 182 7. N. HOSP AVT 165 8. W. HOLDENER ŠVI 140 9. M.-M. GAGNON KAN 132 10. M. GISIN ŠVI 126 ... 45. A. BUCIK SLO 5

 

Spektakularna Schiffrin dobila tekmo v Zagrebu
Shiffrinova slavila na Sljemenu; Maze 5.
Maze: Nisem smučala kot bi morala
Shiffrinova znova razred zase
Nastop Tine Maze v drugi vožnji
Prva vožnja Tine Maze