Foto:
Foto:
Monika Bergmann Schmuderer je z najhitrejšim časom tretje serije slaloma odločila zmagovalca.
Bode Miller slaloma spet ni izpeljal do konca.
Zmagovalni oder je bil po ekipni tekmi bolj poln kot ponavadi.
Med tekmo se je našel čas tudi za pogovor s kolegi iz ostalih reprezentanc: Nemka Hilde Gerg in Avstrijec Benjamin Raich.

Nemčija je z zmago Martine Ertl in drugima mestoma Hilde Gerg in Floriana Eckerta vodila že po štirih serijah superveleslaloma. Ertlova se je izkazala tudi s tretjim mestom v prvi seriji slaloma, za piko na i pa sta poskrbela Felix Neureuther in Monika Bergmann Schmuderer z najhitrejšima časoma v naslednjih dveh serijah. Zmagovalec je bil tako znan že pred zadnjim slalomom.

"Na tej novi tekmi je bilo pomembo, da nisi hotel kolegov pustiti na cedilu. Čeprav naši rezultati na posamičnih tekmah niso bili takšni, kakršne smo želeli, smo danes dokazali, da je bil v naši ekipi vseskozi prisoten dober moštveni duh," je povedala Hilde Gerg.

Benjamin Raich je s srebrno medaljo svojo zbirko iz Bormia povečal na pet kolajn. 26-letni Avstrijec je postal šele drugi smučar po Lasseju Kjusu (1999), ki je na enem prvenstvu osvojil pet odličij.

Avstrijci so bili dopoldne izenačeni z Nemci pri 12 točkah, Francija pa je bila peta. Tako Nemci kot Francozi so na koncu prišli do svojih prvih kolajn na 38. SP-ju.

ZDA brez medalje
Američani so kot eni izmed favoritov kolajno zgrešili le za točko. Že v superveleslalomu sta odstopili Julia Mancuso in Lindsay Kildow, tako da so kljub zmagama Bodeja Millerja in Darona Rahlvesa držali le četrto mesto. Od medalje so se še bolj oddaljili po odstopu Millerja v slalomu, na koncu pa jim je do tretjega mesta zmanjkalo le pet stotink sekunde, kolikor je v zadnji vožnji slaloma za tekmovalcem uvrščenim pred njim zaostal Ted Ligety.

Slovenski smučarji so tekmo z odstopom Tine Maze v superveleslalomu slabo začeli, po osmem mestu po prvem delu pa so z nič kaj blestečimi vožnjami v slalomu padli na rep razpredelnice.

"Pričakovali smo uvrstitev okrog šestega mesta, vendar so odstopi naredili svoje. Za mano je zadnji nastop na mojem zadnjem svetovnem prvenstvu. V čast mi je bilo, da sem bil kapetan reprezentance na prvi ekipni tekmi, za katero menim, da se bo obdržala, ker alpsko smučanje potrebuje osvežitve," je menil Jure Košir.

Pravila ekipne tekme
V vsaki disciplini so bile na sporedu štiri serije, v katerih so ženske in moški smučali na isti progi. Za posamezno državo so lahko nastopili najmanj štirje in največ šest tekmovalcev. Za zmago v posamezni seriji je dobila reprezentanca eno točko, za drugo mesto dve, za tretje tri itd. Če je tekmovalec odstopil, je dobil devet točk.

Končni vrstni red:
 1. NEMČIJA                  26 točk   
    Gerg/Eckert/M. Ertl/A. Ertl/M. Ertl
    Neureuther/Bergmann-Schmuderer/A.  
    Ertl                               
 2. AVSTRIJA                 29        
    Götschl/Raich/Zettel/Walchhofer/   
    Hosp/Raich/Zettel/Schönfelder      
 3. FRANCIJA                 38
Montillet Carles/-/Jacquemod/Vidal/
Pequegnot/Bourgeat/Pascal/Vidal 4. ZDA 39 5. KANADA 42 6. ŠVICA 46 7. ŠVEDSKA 48 8. ITALIJA 50 9. SLOVENIJA 54 Maze/Gorza/Rabič/Šporn/Maze/Košir/ Rabič/Dragšič

Vrstni red po superveleslalomu: 1. NEMČIJA 12 točk 2. AVSTRIJA 12 3. KANADA 16 4. ZDA 20 5. FRANCIJA 20 6. ITALIJA 24 7. ŠVICA 24 8. SLOVENIJA 25 9. ŠVEDSKA 35