Foto:
Foto:
Bode Miller je v letošnji sezoni dobil slalom v Sestrieru, na vseh ostalih pa ni osvojil točk.
Mitja Dragšič je največji slovenski adut.
Jure Košir bi lahko z bogatimi izkušnjami iztržil veliko.

V prvi vrsti je to avstrijska falanga v postavi Benjamin Raich, Manfred Pranger, Rainer Schönfelder in Mario Matt. Raich je vodilni v slalomskem seštevku, odlično formo pa je v Bormiu že kronal s kompletom medalj. Pranger je z zmagama v Kitzbühlu in Schladmingu dokazal, da je zrel za največje tekme. Italijani stavijo na Girogia Rocco, ki je letos že dobil dva slaloma, Hrvati pa na branilca naslova Ivico Kostelića, ki stopnjuje formo.

Nevarni bodo še nepredvidljivi Američan Bode Miller (če bo prišel do cilja), presenetljivi zmagovalec Wengna Nemec Alois Vogl in Finec Kalle Palander.

Med tistimi, ki bodo skušali presenetiti, bo tudi slovenska četverica Mitja Dragšič, Jure Košir, Andrej Šporn in Mitja Valenčič. Najboljša letošnja slovenska uvrstitev je 4. mesto Dragšiča v Flachauu. V napovedih za sobotno tekmo so previdni.

Andrej Šporn: “S prvim delom svojega nastopa na prvenstvu nisem bil zadovoljen, saj sem v drugem teku kombinacijskega slaloma naredil napako in odstopil. V slalomu si želim dvakrat smučati, tako kot znam, da ne bi delal napak, ki so se pojavljale na zadnjih nekaj tekmah. V tem primeru bomo videli, kakšna bo moja uvrstitev. Upam, da čim boljša.”

Mitja Dragšič: “Trenirali smo dobro. Treningi so mi pomagali malenkost dvigniti formo, v slalomu FIS na Ravnah pa sem dosegel rezultat, ki sem ga potreboval za samozavest. V Kranjski Gori smo trenirali dobro in na tekmo grem z dobrimi občutki s teh treningov. Teren poznam izpred dveh let, snega pa ne. Treba bo napasti, saj je to svetovno prvenstvo, tu se dogajajo presenečenja. Mi smo lahko eno od njih, saj ne sodimo v ožji krog favoritov.”

Jure Košir: “Moja forma se je dvignila med Kitzbühlom in Schladmingom. Če mi jo uspelo ohraniti na tem nivoju, je v redu. Vsaka tekma je zgodba zase, zlasti na svetovnem prvenstvu. Več bom vedel po ogledu terena, ko bom videl, kakšen je sneg. Tekmo pričakujem z veseljem.

Na svojih šestih dosedanjih svetovnih prvenstvih sem imel veliko možnosti, a nobene nisem izkoristil. Na prvenstvo sem prišel tudi kot zmagovalec tekme svetovnega pokala, podobno kot zdaj Tina, pa mi ni uspelo. Žal mi je za SP 1995, ko sem imel najboljšo sezono, pa je bilo prestavljeno na naslednje leto. Imam cel kup dobrih in slabih izkušenj s prvenstev, že v Morioki 1993 sem bil zelo hiter, vrhunskega rezultata pe še nimam.”

Mitja Valenčič: “Upam, da se bom dovolj spočil, saj sem po veleslalomu utrujen. Za tekmo ne bi preveč napovedoval, treba bo napasti.”

Janez Šmitek, glavni trener: “V Kranjski Gori smo trenirali na treh različnih terenih in na treh vrstah snega. Tudi na mehkejšem, saj lahko pričakujemo otoplitve in se lahko zgodi, da bo podlaga mehkejša. Kakšni so cilji, je zelo težko reči. To je svetovno prvenstvo, psiha odigra svojo vlogo in nočem biti vedež, da bi skušal ugotavljati, kakšne so možnosti. Kdor bo psihično najbolje pripravljen na ta izziv, bo tudi dosegel najboljši rezultat.”

SLALOMSKE STOPNIČKE V TEJ SEZONI
Beaver Creek: Sestriere: 1. B. RAICH 1. B. MILLER 2. G. ROCCA 2. S. ZURBRIGGEN 3. R. SCHÖNFELDER 3. K. PALANDER Flachau: Chamonix: 1. G. ROCCA 1. G. ROCCA 2. R. SCHÖNFELDER 2. B. RAICH 3. A. VOGL 3. M. LARSSON 4. M. DRAGŠIČ Wengen: Kitzbühel: 1. A. VOGL 1. M. PRANGER 2. I. KOSTELIĆ 2. M. MATT 3. B. RAICH 3. I. KOSTELIĆ Schladming: 1. M. PRANGER 2. B. RAICH 3. A. MYHRER