Marcel Hirscher še nima naslova svetovnega prvaka. V nedeljo bo vsa Avstrija pričakovala, da bo v Schladmingu stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Marcel Hirscher še nima naslova svetovnega prvaka. V nedeljo bo vsa Avstrija pričakovala, da bo v Schladmingu stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič z letošnjo sezono ne more biti zadovoljen, morda pa lahko kaj reši v Schladmingu. Foto: Reuters

Z moškim slalomom (prva vožnja ob 10. uri, prenos na TV SLO 2, MMC-ju in na Valu 202) se bo v Schladmingu končalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Tekmo bo odprl 33-letni Mario Matt, ki je bil svetovni prvak v letih 2001 (takrat je Mitja Kunc osvojil bronasto medaljo) in 2007. V letošnji sezoni svetovnega pokala Matt nima zmage, je bil pa dvakrat na zmagovalnem odru.

Kdo so favoriti?
Večji favorit za zlato medaljo je nedvomno njegov rojak Marcel Hirscher, ki bo štartal takoj za Mattom in bo poskušal Avstriji priboriti tako želeno zlato medaljo v eni izmed posamičnih disciplin. Največji Hirscherjev izzivalec naj bi bil Felix Neureuther, ki lovi prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Med favoriti so tudi Andre Myhrer, Ivica Kostelić, Alexis Pinturault (na kombinacijskem slalomu je bil zelo hiter) in Manfred Mölgg.

Slovenci v stranski vlogi
Nastopili bodo štirje Slovenci, toda časi, ko je bila to paradna disciplina, so že zelo oddaljeni. Največ seveda lahko pričakujemo od Mitje Valenčiča, ki pa januarja ni ujel prave slalomske forme, ampak je serijsko odstopal. Morda bo na najpomembnejši tekmi sezone le sestavil dva dobra slaloma, kar bi mu lahko prineslo uvrstitev med deseterico. Njegov najboljši dosežek v letošnji sezoni je sicer 15. mesto v Madonni di Campiglio.

Slalom (M), štartna lista 
 1  M. MATT            AVT
 2  M. HIRSCHER        AVT
 3  F. NEUREUTHER      NEM
 4  F. DOPFER          NEM
 5  A. MYHRER          ŠVE
 6  I. KOSTELIĆ        HRV
 7  M. MÖLGG           ITA
 8  G. RAZZOLI         ITA
 9  J. BYGGMARK        ŠVE
10  P. THALER          ITA
11  M. HARGIN          ŠVE
12  B. RAICH           AVT
13  M. PRANGER         AVT
14  S. GROSS           ITA
15  A. PINTURAULT      FRA
16  T. LIGETY          ZDA
20  M. VALENČIČ        SLO
37  M. KÜRNER          SLO
46  M  SKUBE           SLO
52  P. JAZBEC          SLO
                          

Prva vožnja bo ob 10.00, druga ob 13.30.