Marcel Hirscher še nima naslova svetovnega prvaka. V nedeljo bo vsa Avstrija pričakovala, da bo v Schladmingu stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Marcel Hirscher še nima naslova svetovnega prvaka. V nedeljo bo vsa Avstrija pričakovala, da bo v Schladmingu stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič z letošnjo sezono ne more biti zadovoljen, morda pa lahko kaj reši v Schladmingu. Foto: Reuters

Z moškim slalomom (prva vožnja ob 10. uri, prenos na TV SLO 2, MMC-ju in na Valu 202) se bo v Schladmingu končalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Tekmo bo odprl 33-letni Mario Matt, ki je bil svetovni prvak v letih 2001 (takrat je Mitja Kunc osvojil bronasto medaljo) in 2007. V letošnji sezoni svetovnega pokala Matt nima zmage, je bil pa dvakrat na zmagovalnem odru.

Kdo so favoriti?
Večji favorit za zlato medaljo je nedvomno njegov rojak Marcel Hirscher, ki bo štartal takoj za Mattom in bo poskušal Avstriji priboriti tako želeno zlato medaljo v eni izmed posamičnih disciplin. Največji Hirscherjev izzivalec naj bi bil Felix Neureuther, ki lovi prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Med favoriti so tudi Andre Myhrer, Ivica Kostelić, Alexis Pinturault (na kombinacijskem slalomu je bil zelo hiter) in Manfred Mölgg.

Slovenci v stranski vlogi
Nastopili bodo štirje Slovenci, toda časi, ko je bila to paradna disciplina, so že zelo oddaljeni. Največ seveda lahko pričakujemo od Mitje Valenčiča, ki pa januarja ni ujel prave slalomske forme, ampak je serijsko odstopal. Morda bo na najpomembnejši tekmi sezone le sestavil dva dobra slaloma, kar bi mu lahko prineslo uvrstitev med deseterico. Njegov najboljši dosežek v letošnji sezoni je sicer 15. mesto v Madonni di Campiglio.

Slalom (M), štartna lista 
 1 M. MATT      AVT
 2 M. HIRSCHER    AVT
 3 F. NEUREUTHER   NEM
 4 F. DOPFER     NEM
 5 A. MYHRER     ŠVE
 6 I. KOSTELIĆ    HRV
 7 M. MÖLGG      ITA
 8 G. RAZZOLI     ITA
 9 J. BYGGMARK    ŠVE
10 P. THALER     ITA
11 M. HARGIN     ŠVE
12 B. RAICH      AVT
13 M. PRANGER     AVT
14 S. GROSS      ITA
15 A. PINTURAULT   FRA
16 T. LIGETY     ZDA
20 M. VALENČIČ    SLO
37 M. KÜRNER     SLO
46 M SKUBE      SLO
52 P. JAZBEC     SLO
             

Prva vožnja bo ob 10.00, druga ob 13.30.