Tina Maze se iz Schladminga tako vrača s tremi medaljami in naslovom svetovne prvakinje v superveleslalomu. Foto: Reuters
Tina Maze se iz Schladminga tako vrača s tremi medaljami in naslovom svetovne prvakinje v superveleslalomu. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin
Američanka Mikaela Shiffrin je potrdila, da je trenutno najboljša slalomistka na svetu. Foto: Reuters
Michaela Kirchgasser, Mikaela Shiffrin
Michaeli Kirchgasser in Mikaeli Shiffrin se je napad v finalni vožnji izšel. Foto: EPA
Tina Maze
Najboljša smučarka prvenstva Tina Maze se je v cilju poklonila občinstvu. Foto: Reuters

Mazejeva svetovno prvenstvo končuje kot najuspešnejša tekmovalka. Z naskokom najboljša smučarka letošnje zime je po zmagi na superveleslalomu, drugima mestoma v veleslalomu ter superkombinaciji in sedmem mestu v smuku osvojila še peto mesto v slalomu.

S tremi medaljami Mazejeva zadovoljna
V prvi vožnji, ko je postavila peti čas, je za najhitrejšo Frido Hansdotter zaostajala za 47, od medalje pa jo je ločilo 29 stotink. Napad se ji v drugo ni povsem posrečil. V zgornjem in srednjem delu je smučala precej previdno, česar proti odlični vožnji Michaele Kirchgasser, ni uspela nadoknaditi.

"Borila sem se do konca. V prvo mi ni povsem steklo, v drugo nekoliko bolj. Ravnina mi je, odkar sem tu, delala preglavice. Tudi tokrat. Sama sebe sem nekako prehitela in sem se kar zaletela tam, kjer je bilo najmanj potrebno. Sem se pa borila do konca. Ne vem, zakaj, ampak odkar sem tu, nisem naredila ene vožnje brez napake. Nisem navdušena nad to progo," je po nastopu za Val 202 povedala Črnjanka, ki je z zadovoljstvom ocenila prvenstvo: "Prišla sem po dve kolajni. Če sem poštena, sem si želela dve zlati. Imam tri, zlato in dve srebrni, kar je tudi zelo dober rezultat in sem ponosna na to."

Že na prvem prvenstvu do naslova
Shiffrinova, ki ima v specialni slalomski razvrstitvi svetovnega pokala 33 točk pred Tino Maze, je v finalu smučala odlično. Izjemno hitra je bila predvsem v spodnjem delu, kjer si je privozila odločilno prednost in s tretjega mesta po prvi vožnji na svojem prvem svetovnem prvenstvu prišla do zlate medalje.

"Tako sem srečna. Neverjetno, nisem mislila, da bom zmagala. Noro, taka neverjetna čustva me prevevajo. V drugi vožnji nisem smučala najbolje, naredila sem nekaj napak, noge so bile nekako utrujene. Toda dve minuti pred startom sem že vedela, da danes lahko slavim," je bila presrečna Shiffrinova.

Ameriška najstnica je osma najmlajša svetovna prvakinja in tretja najmlajša, ki je slavila v slalomu. Nekaj dni starejši od nje sta bili Hanni Wenzel (1974) iz Liechtensteina in Britanka Esme Mackinnon (1931). Najmlajša svetovna prvakinja je sicer postala Kanadčanka Betsy Clifford, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1970 slavila v veleslalomu.

Izjemno prvenstvo za ZDA
Shiffrinova je z zmago prismučala ZDA že četrto zlato v Schladmingu, kar je najboljši ameriški izkupiček. Preostale tri je osvojil izjemni Ted Ligety. Prvič po letu 2001, ko je bilo prvenstvo prav tako v Avstriji, tedaj je najboljše alpske smučarje gostil St. Anton, se je zgodilo, da je zlate medalje na prvenstvu osvojilo pet različnih smučark.

Za slavje domačih navijačev je z naslovom svetovne podprvakinje poskrbela Michaela Kirchgasser. 27-letni Avstrijki je v drugo, po polovici preizkušnje je bila na šestem mestu, uspel popoln napad. Do bronastega odličja je prišla Frida Hansdotter. Švedinja, ki je letos bila v svetovnem pokalu že štirikrat druga, je bila v prvi vožnji najhitrejša, v finalu pa ni izkoristila postavitve švedskega trenerja Rudija Soularda in je izgubila dve mesti. Tik pod odrom za zmagovalke je končala Finka Tanja Poutiainen, ki je 15 stotink prehitela Mazejevo.

Ekspresna vrnitev Schildove
Avstrijski navijači so lahko pesti stiskali tudi za šampionko Marlies Schild. 31-letna smučarka, ki ima v svetovnem pokalu že kar 33 slalomskih zmag, se je ekspresno vrnila po težki decembrski poškodbi kolena. Schildova je prvenstvo končala na devetem mestu.

Lavtarjeva dobro izkoristila priložnost
Katarini Lavtar
se je z 28. časom v prvi vožnji uspelo uvrstiti med najboljših 30. Na koncu je zasedla spodbudno 27. mesto. Na svetovnem prvenstvu po nastopu najboljših 30 nastopijo še tekmovalke, ki so se v prvi vožnji uvrstile do 60. mesta. Tako je priložnost dobila tudi Ana Bucik, ki je bila na koncu 31. Eli Plut je odstopila v prvi vožnji.

Končni vrstni red:          
1. M. SHIFFRIN ZDA 1:39,85
2. M. KIRCHGASSER AVT +0,22
3. F. HANSDOTTER ŠVE 0,26
4. T. POUTIAINEN FIN 0,51
5. T. MAZE SLO 0,76
6. M.PIETILAE-HOLMNER ŠVE 1,06
7. V. VELEZ ZUZULOVA SLK 1,33
8. S. ZAHROBSKA ČEŠ 1,37
9. M. SCHILD AVT 1,58
10. K. ZETTEL AVT 1,67
...
27. K. LAVTAR SLO 4,74
31. A. BUCIK SLO 6,40

Odstop: Höfl Riesch (2. vožnja), Plut,
Curtoni, Geiger ...

Vrstni red po 1. vožnji:
1. F. HANSDOTTER ŠVE 50,41
2. T. POUTIAINEN FIN +0,17
3. M. SHIFFRIN ZDA 0,18
4. M. HÖFL-RIESCH NEM 0,20
5. T. MAZE SLO 0,47
6. M. KIRCHGASSER AVT 0,80
7. V. VELEZ ZUZULOVA SLK 1,39
8. M. GAGNON KAN 1,41
9. N. HOSP AVT 1,43
10. M. SCHILD AVT 1,46
...
28. K. LAVTAR SLO 3,35
32. A. BUCIK SLO 3,82
Odstop: Plut, Curtoni, Geiger ...