Da je morala OI v Sočiju spremljati s kavča, je bilo zanjo veliko razočaranje. Eno največjih v karieri. Foto: NBC
Da je morala OI v Sočiju spremljati s kavča, je bilo zanjo veliko razočaranje. Eno največjih v karieri. Foto: NBC
Škandalov v Lindseyjini karieri ni bilo - vedno je sledila skrbno izdelanemu načrtu. Na fotografiji ob slavljenju rekordne zmage. Foto: EPA
S Tino Maze sta že leta hudi tekmici - a če je Tina Američanki ušla z zlatimi medaljami z velikih tekmovanj in rekordnem številu točk, zbranih v eni sezoni, ji pri zmagah v svetovnem pokalu ne seže niti do kolen. Foto: EPA

Moje otroške sanje so bile zmagati na olimpijskih igrah in to mi je uspelo. Vse drugo je samo češnja na torti.

Lindsey Kildow ob svojih prvih uspehih in Lindsey Vonn danes. Priimek je obdržala tudi po ločitvi. Foto: EPA

Vsi so me videli na televiziji ali brali članke in vsi so bili polni opevanja mojega krasnega zakona, bele ograje, mojih uspehov in mojega popolnega življenja. A za to kuliso sem bila hude bitke.

O boju z depresijo
Tudi s takimi fotografijami si je nakopala kritike, da se je vdala ameriški mašineriji seksualizacije športnic. Foto: SI
O podrobnostih, zakaj je razpadel njen zakon z nekdanjim smučarjem Thomasom Vonnom, s katerim sta postala par, ko je bila ona še mladoletna, nikdar ni govorila. Foto: EPA
Danes je njen partner eden najslavnejših športnikov na svetu - Tiger Woods, čigar zakon je razpadel zaradi njegovega kroničnega varanja. Foto: EPA

Nočem zapustiti smučanja zgodaj. Hočem, da vem, da sem dosegla vse, kar sem lahko.

Z mediji je vedno dobro sodelovala. Na fotografiji v družbi snemalne ekipe, ki je posnela dokumentarec z naslovom Lindsey Vonn: The Climb (Lindsey Vonn: Vzpon), enourni film produkcijske hiše Red Bull, ki opisuje Lindseyjino izjemno vrnitev. Premiera dokumentarca je bila premišljeno tempirana tik pred SP-jem v Vailu. Foto: EPA
Dolgoletno prijateljstvo z Mario Hofl-Riesch je bilo postavljeno na preizkušnjo, ko je Nemka enkrat Vonnovo ugnala v boju za veliki kristalni globus. Foto: EPA
Oče Vonnove o njenem poznavanju Vaila

63 zmag v svetovnem pokalu je neverjetni dosežek, s katerim se lahko pohvali samo še verjetno neulovljivi Ingemar Stenmark (86), na ženski strani zdaj Vonnova stoji povsem sama, potem ko je na nedeljskem smuku najprej izenačila 35 let star rekord Avstrijke Annemarie Moser Pröll, nato pa ga na ponedeljkovem superveleslalomu še presegla.

"Ta rekord je za zgodovino. Nisem si mislila, da ga bom lahko kdaj dosegla. Tako dolgo je že veljal in je pomemben mejnik ne le zame, ampak tudi za šport. Mislim, da bo nov rekord veljal naslednjih 35 let," je po zmagi dejala 30-letna Američanka, ki se ji je zaradi mučne vrnitve po dveh hudih poškodbah treba še toliko bolj pokloniti.

Potem ko so ji januarja operirali strgano kolensko vez, je poletje preživela brutalno disciplinirano: v 7 mesecih je trenirala od štiri do šest ur na dan, v tem času pa le pet dni ni preživela v telovadnici, ker je želela - spati. Na kolesu je presedela 233 ur in premagala 6.500 kilometrov, skupno je porabila 525.000 kalorij, prelila 1.300 litrov potu in izločila 1.300 gramov soli. Njen trening je sestavljalo 125 različnih vzdržljivostnih vadb, 35 ur vaj za ravnotežje, 250 ur fizioterapij, 12.000 počepov, 27.000 poskokov, za 1.560 ton dvignjenih uteži (teža 130 teptalcev snega). "Prepreke me motivirajo," pravi. Milo rečeno.

Taktična vrnitev
Z vrnitvijo v beli cirkus tokrat ni hitela in je prvič v svetovnem pokalu nastopila šele decembra v "njenem" Lake Louisu, kjer je bila na uvodnem smuku osma, naslednji dan pa že zmagala - skoraj dve leti po njeni zadnji zmagi v svetovnem pokalu.

Vonnova je - kot vsak, ki skorajda robotsko zmaguje - polarizajoča smučarka, ki deli gledalce in smučarske poznavalce na goreče privržence in ostre nasprotnike. Zlasti med navijači Tine Maze ni prav veliko ljubiteljev Američanke, ki si je v teh letih s svojo nemško disciplino, priganjanjem na rob človeških zmožnosti, izdelano medijsko osebnostjo in egocentričnostjo pridobila sloves ambiciozne tekmovalke, ki tepta pred seboj vse, pri tem pa kolateralne žrtve postanejo tudi družinski člani (njen odnos z očetom je bil vrsto let zelo napet), partner (od moža Thomasa Vonna se je uradno ločila leta 2013) ali najboljša prijateljica (ko je Maria Höfl Riesch leta 2011 ob odpovedi ene tekme za tri točke Lindsey "ukradla" veliki kristalni globus).

Na smučeh od malih nog
Roko na srce, Lindsey Caroline Kildow, kot je rojstno ime v Minnesoti rojene smučarke, sicer ni veljala za največji talent v mladinskih vrstah ameriške smučarske reprezentance, njena telesna koordinacija pa je bila podpovprečna. Se pa je hitro učila, nadpovprečno trdo delala in imela skoraj bolestno ambicioznega očeta, nesojenega smučarja Alana Leeja Kildowa, ki je dekletce močno gnal - na smučeh je stala pri dveh letih, nato pa so jo vpisali v priznano smučarsko šolo Ericha Sailerja (ta je sprva malo Lindsey označil za "počasno kot želvo"), preden se je družina (Lindsey ima še štiri mlajše brate in sestre) preselila v Vail v Koloradu, kjer so Lindsey šolali doma.

"Vail je bil čudovit do mene. A zamudila sem vse tradicionalne stvari otroštva - spanje pri sošolkah, šolske plese, spoznavanje prijateljev na konvencionalen način," se spominja Vonnova, ki jo je, nezavedno, morda tudi ta odmaknjenost od vrstnikov oblikovala v hladno, skoraj robotsko tekmovalko, ki so ji pomembna samo prva mesta in ki se je vedno zdela zelo odmaknjena in resnejša od preostalih članic sicer zelo sproščene ameriške ženske ekipe.

Lindsey in Julia
A čeprav je Lindsey v svetovnem pokalu debitirala že pri 16 letih, zmage niso vedno prihajale po tekočem traku - zlasti na začetku kariere in na pomembnejših tekmovanjih ne. Ironično jo je dolgo v najodločilnejših trenutkih premagovala ekipna kolegica in vrstnica Julia Mancuso, ki s svojo kalifornijsko hipijevsko miselnostjo in odnosom do športa ne bi mogla biti bolj drugačna od disciplinirane Vonnove, ki ni bila samo zaradi popolne nemščine večkrat deležna primerjav z Avstrijkami.

Ali kot je svojo nekdanjo reprezentančno kolegico svoj čas opisala Sarah Schleper: "Julia je naravna, Lindsey pa deluje bolj po učbeniku. A prav njun duet je po mojem ključen za njun uspeh - druga drugo priganjata."

Če je Mancusova z mladinskih svetovnih tekmovanj med letoma 2001 in 2004 domov prinesla osem medalj, od tega kar pet zlatih, je bila bera Vonnove v primerjavi z njo skromna - tri medalje (2003 in 2004) in nobenega zlata. Prehod v svetovni pokal je šel po začetnem neskončnem nizu odstopov bolje od rok Vonnovi, a le znotraj tekem v pokalu samem - prvič je zmagala decembra 2004 na smuku v njej tako ljubem Lake Louisu, Mancusova je na svojo prvo zmago v svetovnem pokalu čakala dve leti dlje, vse skupaj pa jih je do danes zbrala le sedem (za primerjavo: Mazejeva prav tako "le" 26), pri čemer je Vonnova v nasprotju z njo tudi članica elitne skupine šestih smučark, ki so zmagale v vseh disciplinah, in štirikratna dobitnica velikega kristalnega globusa.

Velika tekmovanja - boleča točka
A velika tekmovanja so druga zgodba. Mancusova je pridno zbirala medalje in še lani, ko ji res ni šlo, je iz Sočija prinesla bron. Skupno je zbrala devet medalj z velikih tekmovanj (zlata je bila na OI 2006), Vonnova "le" sedem (eno zlato z OI, dve zlati s SP-ja), kar pa gre pripisati tudi smoli, saj se je pred kar dvojimi olimpijskimi igrami na vrhuncu svoje kariere poškodovala.

Tudi zato je delala tako trdo, da bi bila po poškodbi pripravljena za Soči. Ko ji to ni uspelo, je vse moči uprla v domači SP v Vailu, kar je letos njen največji cilj, o upokojitvi pa, v nasprotju z nikdar zares poškodovano Tino Maze, ne razmišlja - vsaj ne, dokler ne odvozi še olimpijskih iger 2018 (pri čemer nobena smučarka ni osvojila olimpijske medalje pri 33 letih).

"Smučanje jemlje skorajda kot službo," je dejala Mancusova pred leti v intervjuju za New York Times. "Ni videti vedno zabavno. Ko zmaga, da, ampak ko ne zmaguje, ni videti tako zabavno. Vem, da rada smuča, a je vse disciplinirano. Sledi načrtu, kot nečemu na lističu papirja." Sladic in nezdrave hrane tako rekoč ne je, med daljšimi poleti dela trebušnjake na prehodu, njen režim v telovadnici je že leta in leta neusmiljen.

Superzvezdnica
Nekateri bi rekli, da pretirava. Da bo (ponovno) izgorela v svojih ambicijah. Da tvega še hujše poškodbe, kot jih je tvegala, ko se je pred OI 2014 prehitro vrnila v svetovni pokal in si ponovno natrgala vez. A Vonnova je trdno prepričana, da njeno telo še ni preutrujeno, preobremenjeno ali preforsirano (kot imata/sta imela težavo oba Kostelića).

Zanjo so poškodbe nesrečni moment, od katerih pa se s trdo voljo in delom lahko opomore. In glede na to, da je v intervjujih priznala, da se že leta bori z depresijo, je potiskanje svojih meja prek športa idealno orodje za spoprijemanje s to boleznijo - če malce amatersko psihologiziramo.

Tudi zaradi tega se morda hitrosti ne ustraši, kot priznava, in pridobi prednost pred tekmicami prav na najbolj vratolomnih odsekih, kjer druge vklopijo zavore. "Vsakič si želim potiskati meje, da vidim, do kam grem lahko. To je dobra stran smučarskih tekem - nihče ti ne preprečuje, da ne bi šel še hitreje," je nekoč dejala Vonnova, ki ne skriva, da ima doma "cel predal kazni zaradi prehitre vožnje", precej pozornosti pa so vzbudila tudi njena prizadevanja, da bi se nekoč na smukaški progi pomerila z moškimi kolegi (navsezadnje tudi smuča z moškimi smučmi), a ji FIS takrat za to ni dal zelene luči.

"V športu je najbolj izrabljena beseda "zvezdnik"; ta bi morala biti rezervirana zgolj za peščico res zaslužnih, za tiste, ki nenehno razsvetljujejo naša obzorja s svojimi dosežki, ki ne izgorijo v sezoni ali dveh in ki, najpomembnejše, ne goljufajo, se dopingirajo, se vedejo kot idioti ali kako drugače dokazujejo, da se športnike prehitro postavlja na piedestal. Lindsey Vonn je prava zvezdnica," je ob njenem rekordu zapisal John Leicester iz AP-ja.

Trdo delo - in še več trdega dela
Da ne bo pomote - Vonnova je za ta status superzvezdnice trdo delala. Zlasti v ZDA, kjer je smučanje obrobni šport in kjer je Bode Miller še vedno bolj znan kot "tisti pijanski kreten z OI 2006" kot pa ameriški rekorder na moški strani, je do statusa zvezdnika kot smučar težko priti.

Vonnova ga je dosegla, je pa res, da si za to ne more pripisati zgolj športnih zaslug - kar več pove o ameriški družbi kot o smučarki sami. Vonnova je v zadnjih desetih letih skrbno gradila svojo podobo popolnega vseameriškega dekleta - iz rdečelične rjavolaske se je s pomočjo vizažistov in frizerjev prelevila v platinasti fotomodel za tradicionalno številko Sports Illustrateda v kopalkah, na tekmah je ne boste videli brez ličil, v prostem času v visokih petah in oprijetih dizajnerskijh toaletah sedi v prvih vrstah modnih revij, za naslovnico športno-rekreativne revije Outside pa se je leta 2013 slikala napol gola in sprožila burno debato o seksualizaciji športnic, ki se morajo preleviti v sekssimbol, da dobijo prostor v ameriških medijih - in bogate sponzorje, kot so v primeru Vonnove Red Bull, Rolex, Under Armour, Kohl in Vail Resorts.

Tudi z mediji nikdar ni imela težav - vedno se je dobro zavedala, da so dobri odnosi s sedmo silo ključni pri vzdrževanju svoje podobe. Če imata Mazejeva in Miller z mediji skorajda sovražni odnos, jim gre Vonnova vedno na roke - z nasmeškom, izjavami in fotoseansami (tudi takih z njenim dobrim prijateljem Rogerjem Federerjem) vred. Še celo pogovorov o svoji zvezi s Tigerjem Woodsom se ne brani, malce bolj zadržana je bila le ob precej nepričakovani ločitvi od Vonna.

Prav devet let starejši Vonn je bil jabolko spora med Lindsey in njenim očetom, ki je delal tudi kot njen trener - dokler ga ni zamenjala za Vonna. Ta je svojo partnerico na strminah trdo gnal, hkrati pa služil še kot njen menedžer, pikolovski specialist za opremo, finančni svetovalec in predstavnik za tisk. Kildow na poroko ni bil povabljen, odnosi s hčerko pa so se otopili šele po njeni bojda precej umazani ločitvi (par ni imel predporočne pogodbe, zato je ločitev drago stala zlasti njo), ki pa jo je Vonnovi uspelo sorazmerno dobro skriti pred tabloidi - njeno smučanje pa nikdar prej ni bilo boljše.

"Njena kariera je bila večji del neverjetno brez škandalov. Stalno počne prave stvari. Je zelo poštirkana ameriška superzvezdnica in to je izjemen naziv," je o njej pred kratkim dejal prav nič poštirkani Miller.

Moje otroške sanje so bile zmagati na olimpijskih igrah in to mi je uspelo. Vse drugo je samo češnja na torti.

Vsi so me videli na televiziji ali brali članke in vsi so bili polni opevanja mojega krasnega zakona, bele ograje, mojih uspehov in mojega popolnega življenja. A za to kuliso sem bila hude bitke.

O boju z depresijo

Nočem zapustiti smučanja zgodaj. Hočem, da vem, da sem dosegla vse, kar sem lahko.

Oče Vonnove o njenem poznavanju Vaila