'Sporna' naslovnica revije Outside. Foto: Facebook Outside
'Sporna' naslovnica revije Outside. Foto: Facebook Outside
Vonnova je leta 2010 odvrgla cunjice za revijo Sports Illustrated. Foto: SI
Tudi ta fotografija je kar nekaj časa krasila Lindseyjino profilno sliko na Facebooku. Foto: Facebook Lindsey Vonn
Vonnova je tudi po ločitvi obdržala možev priimek. Foto: EPA

Ko je ameriška revija na svoji strani na Facebooku razkrila naslovnico februarske številke, s katere čutno zre s svetlobo obsijana najboljša ameriška smučarka vseh časov, si verjetno ni predstavljala takega pogroma.
Razlog? 28-letna Vonnova je na močno retuširani fotografiji ("Kje je popek?" je ena pogostejših pritožb) odeta zgolj v kopalke kožne barve, v katerih je videti skoraj gola. Lase ima razpuščene, v rokah pa drži bič ("Je to kolebnica ali pripomoček iz 50 odtenkov sive?" se sprašuje eden, drugi pa: "Kolebnica? Res? Mislim, da so vaši bralci eni redkih, ki bi razumeli, če bi bila ta močna ženska športna figura v svoji polni smučarski opravi s smučmi, ne pa takole.").

Bralci se v komentarjih sprašujejo predvsem, kaj ima kostum seksi krotilke levov opraviti z njenim športom, zakaj se je bilo potrebno resni športni reviji zateči k naslovnicam, primernejšim za moške revije, kot sta Maxim ali FHM, in zakaj je treba izjemne športnice prodajati kot spolne objekte.

Po dolgi vrsti moških naslovnic ...
Izpostavljajo tudi, da so po dolgi vrsti moških športnikov dolgo čakali na žensko na naslovnici revije Outside, potem ko so jo končno dobili, pa ta ne odraža športnih odlik, ampak njene ženske atribute.
Eden izmed komentatorjev pa je verjetno najbolj stopil na žulj Vonnove (če bi šla brat komentarje) z opazko, da ima raje članek o Mikaeli Shiffrin znotraj revije kot pa naslovnico z Lindsey Vonn: "Oh, in kdo vodi v skupnem seštevku? In to brez slačenja ali retuširanja svojega popka? Krasna vzornica, Lindsey."

Nekateri so bili celo tako ogorčeni, da že odpovedujejo naročnino. "Hvala, da ste objavili to; vesela sem, da sem odložila svojo odločitev o naročnini. Vi fantje, ki vam ni jasno, zakaj se ženske pritožujemo nad to naslovnico, res ne štekate. Sem pa prepričana, da boste prodali veliko številk slinastim neandertalcem s pivskimi vampi, ki nimajo pojma, o čem piše pravzaprav revija Outside," je bila ostra ena izmed komentatork.

In druga: "Že res, da ima krasno telo, ampak kaj ima to opraviti s tem, da je najboljša smučarka na svetu?? Ker seks prodaja? Tako sita sem tega "razloga". Zakaj moramo pri fotografiji privlačne, pametne in navdihujoče športnice vedno gledati dekolte in/ali skoraj ničesar drugega?"

Katalog Victoria's Secret?
Eni so se pritoževali, da so, ko so dobili v poštni nabiralnik najnovejšo izdajo, sprva mislili, da je katalog Victoria's Secret in da če bi si želeli takih slik, bi posegli po drugi vrsti revij. "Sem moški, ki globoko ceni lepoto atletske in zdrave ženske. Lindsey Vonn ni nobena izjema. A popredmeten prikaz, ki je še najbližje cenenim erotičnim revijam, je preprosto preveč klišejski in kičast, da bi ga lahko cenil," meni drug.
In še: "Naslovnica tudi vzbuja pomisleke, če so se posvetili gospodični Vonnovi zaradi njenih atletskih dosežkov ali zaradi njenega paritvenega potenciala. Prvo je primerno za vrhunsko revijo o športu in rekreaciji; drugo pa je primerno za neko povsem drugačno publikacijo."

Nekateri so tudi stopili v bran seksi naslovnici - a ti so bili v manjšini. "Kakšno jamranje. Videti je odlično. Prebolite ... razen če ste ljubosumni." In: "Prekleto preobčutljivi ste! Športnica je, inteligentna je, navdihujoča in SEKSI! Kaj še hočete?"

Sveže ločena
To sicer ni prvič, da je Američanka, ki je hkrati z odličji in zmagami pridobivala tudi na pudru, senčilu in svetlosti las, pozirala v kopalkah ali spodnjem perilu. Tako je leta 2010 ob olimpijskih igrah v Vancouvru posnela serijo provokativnih fotografij za revijo Sports Illustrated.

Mimogrede, od četrtka je 57-kratna zmagovalka tekem za svetovni pokal tudi uradno samska, saj je po letu dni ločitev od Thomasa Vonna postala pravno veljavna. Z Vonnom, devet let starejšim nekdanjim smučarjem, sta bila poročena štiri leta.
"Lindsey želim vse najboljše v njenem novem življenju. Upam, da najde srečo, ki jo išče - to je vse, kar sem si kadar koli želel zanjo," je povedal Vonn za AP.