"Veselim se novih izzivov in premikanj meja naprej," je pred nedeljskim smukom med drugim povedala Ilka Štuhec. Foto: Reuters
Sorodna novica Foto/video: Smukaška kraljica Ilka si je po zlatu dala duška in zakričala

Ali lahko v Areju še enkrat ponovi dosežek z 12. februarja 2017 iz St. Moritza? "Če se vse 'poklopi', mislim, da lahko. Potrebuješ dobro vožnjo in kot vedno nekaj sreče. Mislim, da bo na to tudi šla," je v pogovoru za TV Slovenija (celotnega lahko poslušate spodaj) odgovorila njena mati Darja Črnko, ki od te sezone v ekipi ni več "deklica za vse", saj jo je okrepil serviser Aleš Sopotnik.

Štuhčeva je pred dvema letoma na SP-ju morda odpeljala celo tekmo življenja. "Bolj ko gre proti nedelji, bolj se včasih spomnim kakšnega občutka, ki me še dodatno podžge, razveseli ali umiri," pove Ilka o spominih na tisto preizkušnjo, ko je za 40 stotink sekunde prehitela Avstrijko Stephanie Venier, še pet stotink več pa je zaostala Lindsey Vonn. Četrta je bila Sofia Goggia, ki je lani v Pjongčangu postala olimpijska prvakinja.

Pogovor z Darjo Črnko pred smukom na svetovnem prvenstvu v Areju
Ilka Štuhec bo v nedeljo branila zlato medaljo

Nekdanji asi spregovorili o Ilki
Darja Črnko ni edina, ki od najboljše slovenske smučarke tudi tokrat pričakuje veliko. "Ilka je v dobri formi. Če bo imela dobro pripravljene smuči, kar tudi bo, je zlata medalja dosegljiva. Zelo dobre možnosti ima," je napovedal Marco Büchel, ki ima dve smukaški zmagi v svetovnem pokalu.

Didier Defago, olimpijski prvak v smuku iz leta 2010, je dodal: "Lahko zmaga. To je že pokazala na letošnjih smukih. Po poškodbi ji je uspela dobra vrnitev. Dobro je vozila na treningih in dobra je bila tudi na kombinacijskem smuku."

Štuhčeva navdušuje tudi nekdanjo švedsko smučarsko zvezdnico Pernillo Wiberg, dobitnico šestih zlatih medalj na velikih tekmovanjih: "Telesno je zelo dobro pripravljena. Zelo močna je. To je eden izmed glavnih razlogov, zakaj je bila do zdaj tako uspešna."

Zlata Ilkina vožnja na smuku v St. Moritzu
Ramona Siebenhofer je pred tremi tedni v Cortini zmagala na obeh smukih za svetovni pokal, v petek pa je bila na kombinacijskem smuku v Areju le stotinko hitrejša od Štuhčeve. Foto: Reuters
Ramona Siebenhofer je pred tremi tedni v Cortini zmagala na obeh smukih za svetovni pokal, v petek pa je bila na kombinacijskem smuku v Areju le stotinko hitrejša od Štuhčeve. Foto: Reuters

Kurenti bodo znova v spodbudo
Ilka je v teh dneh progo, po kateri se lani zaradi poškodbe ni spustila, že dobro spoznala. "Gotovo ni tako strašna, kot se mi je zdela lani, ko sem jo prvič videla in se mi je zdelo zelo strmo in ozko, tako da sem bila kar malo prestrašena," je opisala. V petek odpeljani kombinacijski smuk, na katerem je imela drugi čas, je odlična popotnica za nedeljsko tekmo.

V cilju bodo znova tudi kurenti, ki so ji zlato pomagali osvojiti že v St. Moritzu.

Šest smukov, štiri zmagovalke
V tej sezoni so se zmage na smukih za svetovni pokal poleg Štuhčeve, ki je decembra slavila v Val Gardeni, veselile še Nicole Schmidhofer (dvakrat v Lake Louisu), najboljša na kombinacijskem smuku v Areju Ramona Siebenhofer (dvakrat v Cortini) in Stephanie Venier (v Garmisch Partenkirchnu). Ilka je trikrat stala na stopničkah, v Cortini je bila druga in tretja. Na tretjem mestu je tudi v smukaškem seštevku svetovnega pokala.

Spomin na zmagovito vožnjo Ilke Štuhec iz St. Moritza
Štartna lista:            
 1  V. REBENSBURG      NEM
 2  J. FLURY           ŠVI
 3  L. VONN            ZDA
 4  N. FANCHINI        ITA
 5  S. GOGGIA          ITA
 6  R. MOWINCKEL       NOR
 7  S. VENIER          AVT
 8  N. DELAGO          ITA
 9  I. ŠTUHEC          SLO
10  T. TIPPLER         AVT
11  K. WEIDLE          NEM
12  M. WENIG           NEM
13  R. SIEBENHOFER     AVT
14  J. HÄHLEN          ŠVI
15  N. SCHMIDHOFER     AVT
34  M. FERK            SLO
Štuhčeva bo medaljo napadla s številko devet