Ilka Štuhec je v Crans Montani tekmovala z otečenim desnim gležnjem. Foto: EPA
Ilka Štuhec je v Crans Montani tekmovala z otečenim desnim gležnjem. Foto: EPA

"Za mano je slab teden, ki ga želim čim prej odmisliti. Prepričevala sem se, da bo noga oz. gleženj ok, da bi lahko normalno tekmovala. Žal ni bilo tako. Kljub vztrajanju si nekje v podzavesti nisem dovolj zaupala, kar se je kazalo tudi v smučanju, ki je bilo slabo. Razmišljam samo še naprej," je misli po tekmah v Crans Montani strnila Ilka Štuhec.

30-letna Mariborčanka je v ponedeljek v Baslu opravila pregled desnega gležnja pri dr. Niklausu Friederichu. Diagnoza je pokazala, da ni nobenih strukturnih poškodb, gre za udarnino in nateg kit desnega gležnja, kar terja nekaj mirovanja brez obuvanja smučarskega čevlja in dodatnega obremenjevanja noge s smučarskimi zavoji.

Z rednimi terapijami bo poškodba hitro preteklost. Teden bo Ilka Štuhec torej preživela predvsem v družbi fizioterapevtke in kineziologinje Tine Kobale, ki skrbi tudi za kondicijsko pripravo. Vrnitev na snežne površine je predviden prihodnji teden, ko se bo z ekipo predvidoma podala na zadnji sklop treninga na snegu pred svetovnim prvenstvom v Cortini d’Ampezzo.

Pozdraviti gleženj in nato kakovosten trening
Dvakratna svetovna prvakinja tako ne bo nastopila na smuku in superveleslalomu konec tedna v Garmisch Partenkirchnu. "To je v tem trenutku najbolj smotrna in dolgoročno vzdržna odločitev. Gleženj je Ilko v Crans Montani jasno oviral, na silo tekmovati v Garmischu je nesmiselno, ker nas ne pripelje nikamor, tvegamo pa lahko veliko. Moramo gledati širšo sliko, pred vrati je svetovno prvenstvo, kjer želimo, da Ilka napada, kot to najbolje zna. S tem, ko izpustimo Garmisch, imamo dovolj časa do svetovnega prvenstva, ki ga lahko izkoristimo, da se najprej pozdravi gleženj, da naredimo nekaj kakovostnega treninga v tednu pred začetkom prvenstva in da tako fizično kot psihološko pridemo v Cortino dobro pripravljeni. Ta čas torej jemljemo kot priložnost, ne kot izgubljeno obdobje," pravi trener Stefan Abplanalp, ki je medtem končal karanteno zaradi vrnjenega pozitivnega testa na novi koronavirus, zaradi česar ga ni bilo na tekmah v Crans Montani.