Vincent Kriechmayr je prišel do največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Vincent Kriechmayr je prišel do največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters

29-letni smučar iz Linza se je na progo Vertigine podal s številko pet. Prvi trije tekmovalci so odstopili na istem mestu pred zahtevnim zavojem takoj po skoku. Žrtvi sta bila tudi Švicar Mauro Caviezel, zmagovalec superveleslaloma te sezone v Val d'Iseru, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala v tej disciplini zaseda tretje mesto, in pozneje Francoz Johan Clarey, ki je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu skupaj s Kriechmayrjem drugi v superveleslalomu. Novi svetovni prvak se je zahtevnega dela proge lotil preudarno. Pred skokom je zmanjšal hitrost in suvereno odpeljal selektivno postavitev. Nato je zelo tekoče odpeljal srednji taktični del in po vožnji brez večje napake ob prihodu v cilj zanesljivo prevzel vodstvo.

Zmagovalna vožnja Vincenta Kriechmayrja

Kriechmayr ni klonil pred pritiskom vloge glavnega favorita. Namreč v Cortino je prišel kot prepričljivo vodilni v superveleslalomskem seštevku. Pred svojim tretjim svetovnim prvenstvom je dobil super G-ja v Garmisch-Partenkirchnu in Kitzbühelu, v Bormiu pa je bil predtem drugi. Prvič je na velikem tekmovanju osvojil zlato medaljo. Na prejšnjem svetovnem prvenstvu je bil drugi v superveleslalomu in bronast v smuku. Poskrbel je za peto superveleslalomsko zlato za Avstrijo. Pridružil se je elitni druščini, v kateri so Stephan Eberharter, ki je svetovni prvak v super G-ju postal dvakrat, Hermann Maier in Hannes Reichelt.

Baumann zaostal le sedem stotink

Pošteno je Kriechmayrju zastal dih ob vožnji Baumanna, rojaka, ki pa od leta 2019 smuča za Nemčijo. 35-letni Tirolec, ki je dve medalji na svetovnih prvenstvih osvojil pod avstrijsko zastavo, je nastopil s številko 20. Potem ko je imel po drugem vmesnem času 62 stotink zaostanka, pa je v nadaljevanju nadomestil več kot pol sekunde in za vsega sedem stotink zaostal za svetovnim prvakom. Podobno presenetljivo kot srebro 13. superveleslalomista predolimpijske zime je tudi bron Pinturaulta, ki je v seštevku discipline 19. 29-letni Francoz, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, je prišel do pete medalje na svetovnih prvenstvih. Za Kriechmayrjem je zaostal 38 stotink. V ponedeljek bo branil naslov v alpski kombinaciji.

Štiri stotinke več je znašal zaostanek še enega velikega presenečenja. S številko 28 je na četrto mesto prišel Kanadčan Brodie Seger, ki ima najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu 13. mesto. Peto mesto je zasedel branilec naslova Italijan Dominik Paris, ki si več obeta od smuka, šesti pa je bil Matthias Mayer, ki je veljal za drugega favorita. Trenutno je namreč tudi drugi v seštevku superveleslaloma. Razočarali so Švicarji. Caviezel in Meillard sta bila žrtvi kombinacije po skoku, Marco Odermatt je bil 11., tako da je bil na desetem mestu najboljši Beat Feuz, ki bo prvi favorit v Cortini na smuku.

Nastopi vseh štirih Slovencev v superveleslalomu

Do cilja le Kline in Čater, a oba precej zaostala

V skladu z letošnjo sezono slovenski superveleslalomisti niso bili konkurenčni za odmevno uvrstitev. Do cilja sta prišla Boštjan Kline in Martin Čater, ki sta bila z zaostankoma 2,33 in 2,49 na 24. in 25. mestu. Oba sta imela precejšen zaostanek že pri prvem merjenju časa. Kline se je prvi od četverice podal na progo s številko 23. V cilj je prišel na zadnje mesto, prvi, ki je za njim zaostal, pa je bil šele Čater s številko 30. Vmes je nastopil tudi Miha Hrobat, od katerega se je pričakovalo še največ, a mu ni uspelo izpeljati vrat po skoku. Odstopil je tudi debitant na velikih tekmovanjih Nejc Naraločnik.

Pristop ni bil pravi, niso napadli. Če analiziram samo po odsekih, je bilo že v zgornjem delu preveč 'respekta'. Jaz sem bil v spodnjem delu, kjer niso ustvarili nekih zaostankov, Kline je celo nekaj pridobil glede na Kriechmayrja. Sem razočaran in verjamem, da fantje tudi, bo pa treba stvar analizirati in se z njimi usesti, da lahko dam bolj konkreten odgovor.

Grega Koštomaj, trener za hitri disciplini

"Pogoji so bili v redu, sneg je bil glede na zadnje vremenske pojave oziroma sneženje dober. Taktično sem se narobe lotil v zgornjem in srednjem delu, kar je definitivno vplivalo na čas. Poskusili bomo popraviti napake in iti naprej na smuk," je povedal Kline, Čater pa dodal: "Že na ogledu sem videl, da bo na začetku kar kočljivo. Malo sem bil skeptičen, če bo šlo tam vse na čisto in tekmovalno. Potem sem videl, da se je zmagovalec zgornjega dela lotil zelo dobro taktično in potem spustil v položni del. Kar se tiče mojega nastopa, lahko rečem, da je bil spodnji del kar dober. Na vrhu pa je bilo enostavno premalo drzno in tudi preslabo smučanje. Nabral sem si velik zaostanek in nisem zadovoljen."

"Od starta sem se počutil kar v redu. Napadal sem. Žal mi potem tista kompresija na prvem skoku ni uspela, tako kot sem si zamislil. Nisem imel smeri in sem odstopil," je nastop ocenil Hrobat. "Na startu sem morda čutil nekaj več nervoze kot pa na preostalih tekmah, ker je bilo vse to le prvič. Zdi pa se mi, da sem se lotil pogumno, po moško, a mi v takih trenutkih morda primanjkuje izkušenj, ki pa jih bom v naslednjih letih pridobil na tak ali drugačen način," je pristavil Naraločnik.

Kriechmayr upravičil vlogo favorita, Slovenci razočarali
Končni vrstni red:           
 1. V. KRIECHMAYR    AVT  1:19,41 
 2. R. BAUMANN     NEM   +0,07 
 3. A. PINTURAULT    FRA    0,38 
 4. B. SEGER      KAN    0,42 
 5. D. PARIS      ITA    0,55 
 6. M. MAYER      AVT    0,60 
 7. M. BAILET      NOR    0,72 
 8. T. GANONG      ZDA    0,75 
 9. A. SANDER      NEM    0,88 
10. B. FEUZ       ŠVI    0,93 
...                  
24. B. KLINE      SLO    2,33 
25. M. ČATER      SLO    2,49 
Odstop: Hrobat, Naraločnik, Caviezel, 
Meillard, Walder, Clarey, Franz ...  
Kriechmayr upravičil vlogo favorita, Slovenci razočarali