Lara Gut Behrami je prvo medaljo osvojila kot 17-letna najstnica. Zdaj se veseli šeste medalje na svetovnih prvenstvih, prve zlate. Foto: EPA
Lara Gut Behrami je prvo medaljo osvojila kot 17-letna najstnica. Zdaj se veseli šeste medalje na svetovnih prvenstvih, prve zlate. Foto: EPA

29-letni Švicarki se je zlato dolgo izmikalo. Na svetovnih prvenstvih je osvojila tri srebrne in dve bronasti medalji, 12 let po prvi pa je le dočakala tudi kolajno z najžlahtnejšim leskom. Druga je bila njena rojakinja Corinne Suter (+0,34), tretja branilka naslova Mikaela Shiffrin (0,47).

Gut Behramijeva je na tekmo prišla kot nesporna favoritinja, saj je dobila zadnje štiri superveleslalome. Na s soncem obsijano progo se je podala s številko sedem in z njo opravila brez večjih napak. Vsi vmesni časi so bili v zelenem, tudi zadnji, s katerim je Suterjevo ugnala za 34 stotink.

Gutova izjemno sezono zaokrožila z zlatom v Cortini

Shiffrinovi napaka preprečila ubranitev naslova
Pred njo je bila hitreje na progi Shiffrinova, ki je imela po dveh tretjinah 36 stotink naskoka, v zadnjem delu pa je napravila večjo napako, ki je bila bržkone usodna za ubranitev naslova. Zadovoljiti se je morala z bronom. V nadaljevanju tekme se je vodilnim najbolj približala Ester Ledecka, ki ji je na koncu zmanjkalo 53 stotink.

Zdaj ima Gut Behramijeva v supervelesalomih na SP-jih medalje vseh treh žlahtnosti. Postala je komaj druga Švicarka z zlato kolajno v tej disciplini. Prva je bila Maria Walliser, ki je dobila superveleslalom na SP-ju v Crans Montani leta 1987, ko je bila ta disciplina prvič na sporedu. Tudi takrat sta bili na prvih dveh mestih Švicarki. Srebro je dobila Michaela Figini. Tretje mesto za bron pa je osvojila Mateja Svet.

"Danes na začetku sem si mislila, če bi mi pred leti dali na izbiro možnost med 30 zmagami v svetovnem pokalu in zlato medaljo na SP, potem bi vzela 30 zmag. V življenju sem dosegla toliko, da ta kolajna prav ničesar ne spremeni," je dejala Švicarka.

Najboljša Slovenka Ferkova na 24. mestu
Slovenke pričakovano niso pripravile presežka. Maruša Ferk je z zaostankom 2,64 sekunde zasedla 24. mesto, mesto za njo je tekmo končala Ilka Štuhec (2,86). Na prvem superveleslalomu na najvišji ravni je bila Meta Hrovat 28. (3,20).

"Pričakovala sem mnogo več. Sam pristop je bil dober, med vožnjo pa sem čutila, da ne gre hitro. Upala sem, da bom hitrejša, ampak žal," je svoj nastop ocenila Ferkova.

"Nisem dovolj napadala, ker je bila proga malo posebna. Nisem se znašla najbolje. Snežna podlaga je bila kar v redu, pri vratih so se poznale malo "špure", a to ni razlog za slabši nastop. Je pa super, da sem preizkusila progo pred petkovim treningom smuka in sobotno tekmo," s svojim nastopom ni bila zadovoljna niti Ilka Štuhec.

Še najbolj nasmejana je bila Hrovatova. "Mislim, da sem si izbrala kar lepo tekmo za prvi start superveleslaloma. Zagotovo nisem popolnoma zadovoljna, a kakor sem povedala že pred tekmo, nisem vedela kam ciljati. Šele od tu lahko nekako delam naprej."

Zmagovalna vožnja Lare Gut Behrami
Končni vrstni red:                   
  1. L. GUT BEHRAMI      ŠVI  1:25,51
  2. C. SUTER            ŠVI    +0,34
  3. M. SHIFFRIN         ZDA     0,47
  4. E. LEDECKA          ČEŠ     0,53
  5. K. V. LIE           NOR     0,65
  6. M. GAGNON           KAN     0,78
  7. T. TIPPLER          AVT     0,87
  8. M. GISIN            ŠVI     0,89
  9. P. VLHOVA           SLK     0,90
 10. F. BRIGNONE         ITA     1,09
 11. M. BASSINO          ITA     1,19
 12. R. MOWINCKEL        NOR     1,23
 13. P. NUFER            ŠVI     1,30
 24. M. FERK             SLO     2,64
 25. I. ŠTUHEC           SLO     2,86
 28. M. HROVAT           SLO     3,20
Nastopi vseh treh Slovenk v superveleslalomu