Mikaela Shiffrin je dobila šesto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Prvič je svetovna prvakinja v kombinaciji. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je dobila šesto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Prvič je svetovna prvakinja v kombinaciji. Foto: Reuters
Slalomskin nastop Mikaele Shiffrin

25-letnica je bila na koncu za 86 stotink hitrejša od srebrne Petre Vlhove in za 89 stotink od bronaste Michelle Gisin. Presenečenj na ledeni slalomski progi, ki je smučarkam povzročala obilo preglavic, tako ni bilo: "Izjemen dan. Želela sem le smučati na polno. Na koncu smo bile na vrhu najboljše," je povedala Shiffrinova, za katero je to šesta zlata medalja na svetovnih prvenstvih, prva v kombinaciji, v kateri je na SP-jih nastopila prvič. Skupaj ima na svetovnih prvenstvih devet medalj (toliko kot Tina Maze), kar jo na večni lestvici "žlahtnosti" uvršča na četrto mesto.

Meti Hrovat se je obetala lepa uvrstitev
Petra Vlhova je priznala, da danes ni imela možnosti: "Mikaela je smučala brezhibno, moj slalomski nastop pa ni bil tako dober. Ampak – s srebrno medaljo sem zelo zadovoljna." Maruša Ferk je zelo spodbudno opravila prvo polovico preizkušnje – po superveleslalomu je bila na 9. mestu, 67 stotink za vodilno Federico Brignone –, a slabše s slalomom, tako da je na koncu z zaostankom dobrih petih sekund zasedla 10. mesto. Meta Hrovat (po "prvem polčasu" je bila 17.) je bila odlično na poti, kazalo je, da bo končala okoli petega mesta, vendar je tik pred ciljem naredila napako in odstopila.

Slalomska nastopa Ferkove in Hrovatove

Pristop je bil pravi
"Za. 3. mesto to ne bi bilo dovolj, s tem se lahko tolažim. Na SP-jih le štejejo medalje. S svojim pristopom in konec koncev tudi s slalomom sem zadovoljna. Do odstopa sem smučala dobro," je povedala Meta Hrovat. Pogumno se je tekme lotila tudi Maruša Ferk: "Zadovoljna sem z današnjim dnem, predvsem s superveleslalomom, tako da komaj čakam naslednje tekme v hitrih disciplinah."

Vodilna Federica Brignone v slalomu hitro odstopila
Takšnih razočaranj je bilo še nekaj. Branilka naslova Wendy Holdener, ki je bila po super-G-ju 14., je v slalomu tudi odstopila, prav tako so se že po treh vratcih razblinile sanje Federice Brignone, ki je dopoldne postavila najboljši čas. Italijanke so bile tako spet poražene. Shiffrinova je bila po polovici preizkušnje tretja, šest stotink za Italijanko, z majhno prednostjo pred glavnima tekmicama. Gisinova je zaostajala 20, Vlhova 34 stotink.

Ledena površina po meri slalomskih mojstric
Že takrat se je vedelo, da bo o medaljah odločala ta trojica. Na slalomu so startali po novem formatu, se pravi, da je drugi del kombinacije začela Brignonejeva. Italijanka na zelo poledeneli progi ni zdržala pritiska. Shifrinova je slalom opravila brez napak. Gisinova ji ni bila kos, precej počasnejša je bila tudi Vlhova, ki pa ji je za uteho ostala zmaga v boju s Švicarko za srebrno medaljo. S tem je tudi ponovila dosežek iz Areja, ima pa seveda še kar nekaj možnosti za presežke, saj bo nastopila še v slalomu, veleslalomu in (jutri) na paralelni tekmi.

Shiffrinova z odličnim slalomom zanesljivo do kombinacijskega zlata
Končni vrstni red:                   
  1. M. SHIFFRIN         ZDA  2:07,22
  2. P. VLHOVA           SLK    +0,86
  3. M. GISIN            ŠVI     0,89
  4. E. CURTONI          ITA     2,35
  5. R. SIEBENHOFER      AVT     2,81
  6. M. BASSINO          ITA     3,54
  7. L. GAUCHE           FRA     3,64
  8. E. LEDECKA          ČEŠ     4,12
  9. R. MOWINCKEL        NOR     4,93
 10. M. FERK             SLO     5,04
                                     
Odstop: Brignone, Hrovat             
Po super-G-ju:                       
  1. F. BRIGNONE         ITA  1:22,11
  2. E. CURTONI          ITA    +0,01
  3. M. SHIFFRIN         ZDA     0,06
  4. E. LEDECKA          ČEŠ     0,16
  5. M. GISIN            ŠVI     0,26
  6. K. LIE              NOR     0,32
  7. P. VLHOVA           SLK     0,40
  8. R. MOWINCKEL        NOR     0,47
  9. M. FERK             SLO     0,67
   . J. SUTER            ŠVI     0,67
 11. M. GAGNON           FRA     0,68
 12. M. BASSINO          ITA     0,90
 ...                                 
 14. W. HOLDENER         ŠVI     0,97
 17. M. HROVAT           SLO     1,28
Nastopa Maruše Ferk in Mete Hrovat v super-G-ju