Martin Čater po senzacionalni zmagi v Val d'Iseru ni več sestavil pohvale vrednega nastopa, smuku v Cortini pa se je odpovedal. Foto: EPA
Martin Čater po senzacionalni zmagi v Val d'Iseru ni več sestavil pohvale vrednega nastopa, smuku v Cortini pa se je odpovedal. Foto: EPA

Boštjan Kline je bil najboljši Slovenec na obeh tekmah v hitrih disciplinah na svetovnem prvenstvu v Cortini. Na superveleslalomu je bil 24., na smuku 15. Njegov smukaški nastop je bil soliden, celotni vtis reprezentance za hitre discipline pa še vedno negativen. Tudi v ženski reprezentanci tokrat ni bilo presežka, dvakratna svetovna prvakinja Ilka Štuhec je seveda poskušala vse, da bi spet posegla v boj za medaljo, a višje od 25. mesta v superveleslalomu in 14. mesta na smuku tudi zaradi težav z gležnjem ni zmogla. Na MMC-ju smo preverili, kako te dosežke komentirajo nekdanji smučarji in trenerji.

Enkrat tekmovati, drugič ne, enkrat na polno, drugič ne, to se mi zdi nesmiselno.

Jure Košir

Čater bo moral razčistiti nekatere stvari
"Očitno je, da ne zaupajo vase, da nimajo samozavesti. Čudi me, da tega ne morejo predelati," pravi Jure Košir, nekdanji mladinski svetovni prvak v superveleslalomu, ki ima izkušnje, kako se počuti smučar, kadar ni prave samozavesti. "Spomnim se tekme v Garmischu, ko sem se že usmerjal v tehnični disciplini in manj treniral hitre. Na ledeni progi se nisem počutil suvereno. Izgubil sem zaupanje, pojavili so se dvomi in dobrega rezultata potem ne more biti." Košir, dobitnik slalomske olimpijske medalje (Lillehammer 1994), se tudi sprašuje, zakaj je Martin Čater v nedeljo izpustil smuk svetovnega prvenstva. "Enkrat tekmovati, drugič ne, enkrat na polno, drugič ne, to se mi zdi nesmiselno. Martin zna odlično smučati, to je dokazal, a bo moral še nekaj predelati v glavi."

V ciljnem prostoru Olympie delle Tofane je bila Ilka Štuhec vidno razočarana, 14. mesto na smukaški tekmi ji seveda ne pomeni nič. Foto: AP
V ciljnem prostoru Olympie delle Tofane je bila Ilka Štuhec vidno razočarana, 14. mesto na smukaški tekmi ji seveda ne pomeni nič. Foto: AP

Ilka nekonkurenčna na zavitih progah
Kaj pa 15. mesto Klineta v smuku? "Odpeljal ga je zelo napadalno, tri četrt proge je bil konkurenčen Kriechmayrju, v tistih 20 sekundah, kjer je več tekmovalcev naredilo napake, pa je izgubil sekundo in pol." Tudi Ilka Štuhec je nekatere dele proge odpeljala dobro, spet pa se je pokazalo, da izgublja, kadar je proga bolj zavita. "Opazi se, da si ne zaupa. Kjer pridejo ostri zavoji, ni suverena. Ne upa stopiti na smuči, kot rečemo. Če bi bila proga drsalna, brez zavojev velikega radija, bi bila spredaj. Verjetno je to tudi posledica poškodbe. A ne moremo ji ničesar očitati, potem ko je osvojila dve zlati medalji."

Nerazumljivi so mi odstopi Mihe Hrobata v zadnjem obdobju, še večja neznanka pa je Martin Čater.

Matjaž Kranjec

Sezono začel z zmago, na SP-ju pa se je odpovedal nastopu
Nekdanji reprezentančni trener Matjaž Kranjec se čudi, kaj se dogaja s Slovenci: "Na SP-ju so bili daleč pod pričakovanji, edina svetla točka je bil smuk Boštjana Klineta, ki kaže, da še lahko pride med najboljše. Nerazumljivi so mi odstopi Mihe Hrobata v zadnjem obdobju, še večja neznanka pa je Martin Čater. Naj takoj povem, da se mi zdijo tisti, ki gredo na štart Kitzbühela in Bormia, junaki, tudi če zaostanejo tri sekunde. To so ekstremna tveganja. Ampak, ko se za to odločiš, moraš potem dirkati. Nerazumljivo je, da nekdo, ki je zmagal na prvi tekmi sezone, potem ne gre na štart SP-ja. Ne moreš izbirati, kdaj boš tekmoval in kdaj ne. Poudaril bi še, da je bil superveleslalom nerazumljivo slabo postavljen, za kar gre kritika Hannesu Trinlu, direktorju tekmovanj v hitrih disciplinah, ki ni nadziral italijanskega postavljavca. Z običajnim radijem superveleslalomskih smuči je bilo progo skoraj nemogoče speljati, razen če si zaviral. A cilj tekmovanja ni zaviranje, ampak pospeševanje."

"Kje smo potem mi, čista revščina ..."
Janez Šmitek, še en znani nekdanji trener v slovenski reprezentanci, je poudaril, da so bile razmere v Cortini d'Ampezzo odlične in za vse enake. Moški so namreč tekmovali na progi Vertigine, ki je nihče ni poznal. "Ko gre za zahtevno konfiguracijo terena, smo Slovenci v minusu. Širina smučarskega znanja ni takšna kot pri največjih reprezentancah, ker Slovenci v mladosti nimajo možnosti za vadbo na takšnih progah. Slovenci smo pogosto v minusu tako pri znanju kot pri opremi, saj imajo največji na razpolago ogromno smuči. 15. mesto Klineta je solidno, ob pogojih, kot jih imamo. Spomnim se, ko smo bili v St. Moritzu, kako so Švicarji trenirali smuk in so jih na štart vozili s helikopterjem. Kje smo potem mi, čista revščina ..."

Slovenci smo pogosto v minusu tako pri znanju kot pri opremi, saj imajo največji na razpolago ogromno smuči. 15. mesto Klineta je solidno, ob pogojih, kot jih imamo.

Janez Šmitek

Massi je imel prav
Zmage, ki sta ju dosegla Boštjan Kline (Kvitfjell, februar 2017) in Martin Čater (Val d'Isere, december 2020) se zdijo bolj naključne. "Kline je letos vseeno pokazal napredek. Od daleč je sicer težko ocenjevati, kaj se je z njim dogajalo po Kvitfjellu, je pa Andrea Massi (v studiu pred januarsko Zlato lisico) dobro rekel: če smučanje ni v prvem planu, ampak samo čakaš, kdaj boš odšel domov in doma še kaj dodatno delal, potem ne moreš računati na vrhunski rezultat. Tudi za tiste, ki že pet let ne morejo višje od 20. mesta in nikakor ni opaziti napredka, se sprašujem, v čem je smisel."

Realno medalja nedosegljiva
Ilka Štuhec je bila nekajkrat konkurenčna najboljšim, toda na zmagovalnem odru je v zadnjih dveh sezonah (torej po zadnji poškodbi) ni bilo. Šmitek: "Lanska sezona je bila katastrofalna, vse proge so bile za njen način smučanja pretežke. Njena največja kvaliteta je drsenje in aerodinamična drža. Spomnim se je še iz njenih mladih let, že takrat je bil opazen ta njen minus v zavojih. Najboljše se agresivno, s smučarskim odklonom, lotijo zavoja, tega pa pri njej žal ni. S smučanjem, kot ga trenutno kaže, je medalja bolj kot ne nedosegljiva, česar se zaveda tudi sama."

Matjaž Kranjec meni, da se bo Ilka (če ne bo imela poškodb) spet vrnila v svetovni vrh. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kranjec meni, da se bo Ilka (če ne bo imela poškodb) spet vrnila v svetovni vrh. Foto: MMC RTV SLO

Nepotreben nastop v Kranjski Gori podrl načrte
Matjaž Kranjec meni, da se bo 30-letni Ilki Štuhec uspelo spet vrniti med najboljše. "Ocenjevati jo je treba tudi skozi prizmo poškodbe. Veleslalomski nastop na Zlati lisici ji je kompletno podrl načrte priprav na svetovno prvenstvo. Zagotovo je sposobna več, kot je pokazala. Če se bo izognila težavam, kot je bila ta poškodba gležnja, se lahko vrne v svetovni vrh. V zgornjem delu smuka je denimo dokazala, da tja sodi. Mirno lahko zre v prihodnost, če bo tako pozitivno pristopala k treningom in ne bo poškodb."

Tri tekme sem imel, nič pametnega mi ni uspelo pokazati, sem pa bil na dveh treningih med 30.

Klemen Kosi

Kosi: Marljivo so trenirali
Kako pa na svoje reprezentančne kolege gleda Klemen Kosi, ki si je hudo poškodoval koleno (sredi januarja je bil operiran) in naj bi se šele poleti vrnil na smuči? "Prvič po SP-ju 2013 v Schladmingu lahko sproščeno uživam v tekmi, a seveda bi bil raje na prizorišču. Z domačega kavča je najlaže biti pameten. Ne bi bilo korektno, če bi zdaj ocenjeval slovenske nastope, vem pa, kako marljivo so trenirali in naredili vse, da bi bila sezona čim boljša." In kako je sam zadovoljen s tistim, kar je pokazal do poškodbe? "Tri tekme sem imel, nič pametnega mi ni uspelo pokazati, sem pa bil na dveh treningih med 30. Na tekmi mi potem ni uspelo osvojiti točk. Na superveleslalomih v Val d'Iseru in Val Gardeni mi je malo zmanjkalo, smuk na Saslongu pa ni ravno tisti, ki bi mi ustrezal."