Izejmno zanimiv obračun za veleslalomsko krono je dobila Lara Gut Behrami. Foto: AP
Izejmno zanimiv obračun za veleslalomsko krono je dobila Lara Gut Behrami. Foto: AP

Na oder za zmagovalke se je presenetljivo prebila Katharina Lienbserger, ki je v Cortini navdušila že z zlato medaljo na paralelnem veleslalomu. Avstrijka je za zmagovalko zaostala le devet stotink. 29-letna Švicarka je osvojila tretjo medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu, saj je bila najhitrejša že na superveleslalomu, kar je bil njen prvi naslov svetovne prvakinje, bron pa je dosegla na smuku. Skupaj ima zdaj s svetovnih prvenstev že osem kolajn. Gut Behramijeva je postala peta Švicarka z naslovom svetovne prvakinje v veleslalomu.

Zaključek veleslaloma v Cortini

Še bogatejša je zbirka Shiffrinove, ki je prav tako osvojila tretjo medaljo v Cortini. 25-letna Američanka, aktualna olimpijska prvakinja v veleslalomu, je bila namreč že zlata v kombinaciji, v superveleslalomu pa je zasedla tretje mesto. Na tretjem zaporednem svetovnem prvenstvu je osvojila veleslalomsko odličje, po letu 2017 znova srebrno. Skupaj ima že deset medalj s svetovnih prvenstev, v soboto pa bo imela lepo priložnost za novo, ko bo v slalomu naskakovala že peti zaporedni naslov svetovne prvakinje.

Gutova sanjsko prvenstvo zaokrožila z zlatom v veleslalomu

Lara Gut Behrami se je na vrh povzpela s tretjega mesta po prvi vožnji, ko je za vodilna Shiffrinovo zaostajala osem stotink. V finalu je najprej napadla Liensbergerjeva, ki je, potem ko je v zgornjem delu že zaostajala za tedaj vodilno Novozelandko Alice Robinson, odlično opravila s spodnjim delom in za 64 stotink prevzela vodstvo. Avstrijka je imela najboljši čas druge postavitve. Z 18 stotinkami naskoka se je na progo podala poznejša zmagovalka. Uspel ji je dober zgornji del, ko si je nabrala 45 stotink prednosti, slabe tri desetinke je znašal naskok na naslednjih dveh vmesnih časih. Spodaj je sicer izgubila dve desetinki, a je bilo tudi to dovolj, da se je čas ob prihodu v cilj obarval zeleno.

Zatem je resno vodstvo izkušene Švicarke ogrozila Nina O'Brien. 23-letni Američanki, ki je senzacionalno v prvi vožnji postavila drugi čas, je uspel zelo dober srednji del, ko je pridobila tri desetinke, toda tik pred prelomnico pred ciljem je napravila veliko napako, s katero je izgubila hitrost in ogromno časa ter tako končala na desetem mestu. Mikaela Shiffrin je do prvega merjenja časa nekoliko pridobila, nato je bila do naslednjega počasnejša 25 stotink, v spodnjem delu, kjer je odlično smučala že v prvem delu, pridobivala, toda zmanjkali sta pičli dve stotinki.

Po letu 2001, ko je bila zlata Sonja Nef, ima Švica znova svetovno prvakinjo v velesalomu. Foto: Reuters
Po letu 2001, ko je bila zlata Sonja Nef, ima Švica znova svetovno prvakinjo v velesalomu. Foto: Reuters

Najboljša Slovenka je bila Tina Robnik, ki je z zaostankom 3,35 zasedla 15. mesto. 29-letna Lučanka, ki je v drugi vožnji pridobila eno mesto, je prvič dokončala veleslalom na svetovnem prvenstvu. Šest mest je v finalu pridobila Neja Dvornik. 20-letna aktualna mladinska svetovna podprvakinja v tej disciplini je bila 21. Glavna slovenska adutinja Meta Hrovat je, potem ko je v prvi vožnji postavila deseti čas, odstopila v finalu, Ana Bucik pa ni dokončala že prve postavitve.

"Dala bi si solidno oceno, nekatere stvari so bile dobre, nekatere ne. Sigurno bi si želela boljšega rezultata, a glede na prejšnje je v današnji tekmi nekaj pozitivnega, tako da bom na temu naprej gradila," je povedala Robnikova, ki je s petim mestom na paralelnem veleslalomu postavila najboljši slovenski dosežek v Cortini, Hrovatova pa dodala: "Lotila sem se s takim pristopom, kot se moram lotiti. Spet se mi je zgodila napaka. Vem, da se jih toliko ne bi smelo dogajati, a se mi. Trenutno sem zelo razočarana, mislim, da mora miniti nekaj časa, da pomislim zakaj in potem pustiti to tekmo za sabo in iti v slalom."

Razočarani so bili v domačem taboru, saj je bila najboljša Italijanka Marta Bassino, trenutno vodilna v svetovnem pokalu veleslalomskega seštevka, ki je v tej sezoni dobila že štiri veleslalome, šele 13. Federica Brignone, ki je lani osvojila veliki kristalni globus in tudi veleslalomski globus, je odstopila na prvi progi. Branilka naslova iz Areja, Slovakinja Petra Vlhova, ki trenutno vodi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je bila 12.

Hrovatova zelo razočarana po odstopu, Robnikova na 15. mest
Končni vrstni red:                     
 1. L. GUT BEHRAMI      ŠVI    2:30,66 
 2. M. SHIFFRIN         ZDA      +0,02 
 3. K. LIENSBERGER      AVT       0,09 
 4. A. ROBINSON         NZL       0,73 
 5. R. SIEBENHOFER      AVT       1,26 
 6. M. GASIENICA DANIEL POL       1,53 
 7. T. WORLEY           FRA       1,64 
 8. W. HOLDENER         ŠVI       1,68 
 9. R. MOWINCKEL        NOR       1,70 
10. N. O'BRIEN          ZDA       1,80 
11. M. GISIN            ŠVI       1,81 
12. P. VLHOVA           SLK       1,90 
...                                    
15. T. ROBNIK           SLO       3,35 
21. N. DVORNIK          SLO       4,90 
Odstop: Hrovat, Bucik, Brignone ...    
Po prvi vožnji:                        
 1. M. SHIFFRIN         ZDA    1:13,22 
 2. N. O'BRIEN          ZDA      +0,02 
 3. L. GUT BEHRAMI      ŠVI       0,08 
 4. K. LIENSBERGER      AVT       0,26 
 5. M. GISIN            ŠVI       0,34 
 6. A. ROBINSON         NZL       0,51 
 7. M. GASIENICA DANIEL POL       0,57 
 8. R. MOWINCKEL        NOR       0,75 
 9. T. WORLEY           FRA       0,92 
10. M. HROVAT           SLO       1,12 
11. P. VLHOVA           SLK       1,17 
12. K. LYSDAHL          NOR       1,22 
16. T. ROBNIK           SLO       1,84 
27. N. DVORNIK          SLO       3,16
Odstop: Bucik, Brignone ...
Druga vožnja Hrovatove, Robnikove in Dvornikove
Prvi veleslalomski nastop Mete Hrovat
Prva vožnja Bucikove, Robnikove in Dvornikove