Sredi krvnega dopinga v
Sredi krvnega dopinga v "frizerskem salonu" ujeti Max Hauke je 10. februarja slavil na tekmi alpskega pokala na 20 km prosto v Planici, na domačem SP-ju pa je v moštvenem šprintu osvojil 6. mesto. V svetovnem pokalu je bil najboljši 14. na 15 km prosto s skupinskim štartom pred letom dni ravno v Seefeldu. Foto: Reuters

Posnetek je v javnost lahko prišel le prek enega od preiskovalcev, zaradi česar so ga hitro odkrili in s kršiteljem opravila zaslišanje, je za nemško agencijo DPA potrdil tiskovni predstavnik kriminalističnega oddelka avstrijske policije. Osumljeni preiskovalec je zdaj sam predmet disciplinskega postopka.

Videoposnetek, ki že dva dni kroži po spletu, prikazuje krvni doping avstrijskega tekača na smučeh Maxa Haukeja med načrtovano racijo policije na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu. Policija je med racijo vdrla v navidezni frizerski salon, kjer je bil avstrijski tekač ravno sredi krvnega dopinga, kar je preiskovalec posnel. Prvi je posnetek objavil avstrijski Vorarlberg Online, a ga je na zahtevo oblasti hitro umaknil, podobno so morali storiti tudi ostali mediji.

Imamo športnika, ki je na skrivnem mestu dobival krvno transfuzijo, pa njegov test ni bil pozitiven. Kaj nam to pove? So testi učinkoviti? Da ali ne? Mislim, da je odgovor jasen.

Hajo Seppelt za TV Slovenija

Vsi aretirani tekači priznali krivdo
V obsežni policijski akciji so na prizorišču prvenstva v Avstriji aretirali pet športnikov, skupno pa devet oseb. Racijo so opravili tudi nemški preiskovalci, ki so sočasno v Erfurtu priprli zdravnika Marka Schmidta in v njegovem laboratoriju našli več vrečk s krvjo, pripomočke za krvni doping, med drugim centrifugo.

Vseh pet aretiranih smučarskih tekačev, Avstrijca Hauke in Dominik Baldauf, Estonca Karel Tammjarv ter Andreas Veerpalu ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin, je krivdo priznalo, oddalo dopinške vzorce in so že na prostosti. Vsi so tudi policiji dali "pomembne in izčrpne podatke" o nečednem početju.

Skesani Dürr zatrjuje, da ni izdal kolegov
Ključen za obsežno protidopinško akcijo na SP-ju v Seefeldu in sočasno v nemškem Erfurtu je bil nekdanji avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr, ki so ga med olimpijskimi igrami v Sočiju pred petimi leti ujeli pri zlorabi eritropoetina (EPO). Dürr je zdaj glavna priča v primeru zaradi povezav z nemškim zdravnikom Schmidtom.

V knjigi, ki je izšla nedavno, ter tudi v dokumentarnem filmu nemške televizije Ard je potrdil, da je na nelegalne krvne transfuzije hodil v Nemčijo. V novem intervjuju za avstrijski ORF je Dürr poudaril, da ni poslal policije k svojim reprezentančnim kolegom, temveč le podal informacije preiskovalcem zgolj o svojem primeru. "Bilo bi narobe, če bi izdal zaupanje svojih prijateljev," je Dürr dejal za ORF.

"To je dejstvo, ne moremo si zatiskati oči"
O primeru je na kraju zločina v Seefeldu za Televizijo Slovenija spregovoril tudi znani nemški novinar Hajo Seppelt, ki se ukvarja s preiskovanjem dopinga in njegovega prekrivanja. Vabljeni k ogledu pomenljivih odgovorov!

Schröcksnadel: Dva bedaka sta lagala reprezentančnim kolegom