Ema Klinec je poskrbela, da je v Oberstdorfu že prvi dan nordijskega šampionata zaigrala Zdravljica. Foto: Reuters
Ema Klinec je poskrbela, da je v Oberstdorfu že prvi dan nordijskega šampionata zaigrala Zdravljica. Foto: Reuters

"Zelo lepo je imeti kolajno okrog vratu, neverjetno! Oče mi je enkrat rekel, da ko bom zmagala, naj dvignem roko v zahvalo Sloveniji, svoji državi. Uživala sem na odru in bila ponosna, da sem Slovenka," je za TV Slovenija po velikem uspehu povedala nova svetovna prvakinja.

Sorodna novica Slovenski dan pod Senčno goro: Ema Klinec svetovna prvakinja!

Na srednji napravi pod Senčno goro je poskrbela za prvo medaljo slovenskih skakalk na velikih tekmovanjih in po Franciju Petku ter Roku Benkoviču, ki je bil pred 16 leti najboljši prav tako na tej skakalnici, tretjo zlato snežinko za slovenske skoke: "Res sem bila zbrana na nalogo, zdaj pa počasi malce podoživljam. Obenem se že pripravljam na petek, ker nas znova čaka pomembna naloga. Moram iti čim prej spat, podoživljala pa bom pozneje. Vedela sem, da je za medaljo treba odlično skočiti. Po prvi seriji nisem veliko razmišljala o uspehu, saj sem vedela, da bom, če ne bom dobro skočila, vse izgubila. Dvakrat sem šla 'na polno'. Ko narediš dva dobra skoka, se rezultat izide."

Nika Križnar: Ema si je res zaslužila to zmago

Tudi po največjem uspehu v karieri je 22-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko ostala mirna in povsem osredotočena, kajti, kot poudarja, že v petek je nova velika priložnost za odličje, ko naj bi se glede na prikazano na posamični preizkušnji Slovenke z Norvežankami borile za zlato. "Zdi se mi, da smo se med sabo zelo gnale naprej, da je to rezultat vsega tega. Svetovno prvenstvo pa je tekma, kjer tisti dan si pripravljen ali pa nisi. Meni je tokrat na srečo uspelo in sem vesela," je dodala nova slovenska športna junakinja, ki bo imela torej z reprezentančnimi kolegicami novo veliko priložnost že 24 ur po zlatu na posamični preizkušnji.

Ema Klinec osvojila tretjo zlato medaljo za Slovenijo na SP-jih

Ema Klinec je bila po prvi seriji druga, skočila je 105,0 m. Ko je v finalu pristala pri 100,5 m, so jo v izteku najprej pričakale preostale slovenske skakalke in ji skočile v objem. Skupaj so počakale uradno potrditev prevzema vodstva in po skoku Marite Kramer proslavile zlato medaljo. "Ko sem končala svoj nastop in sem čakala Emo, je bilo vse skupaj res zelo napeto. Zelo sem bila vesela za Emo, da ji je uspelo. Ravno v pravem trenutku na pravem mestu. Res si je zaslužila to zmago, nikoli se ji ni poklopilo, vem pa, kako si je to želela. Res, kapo ji dol. Ko smo čakali v izteku, je bil tisti počasni posnetek res ekstra počasni posnetek in čakati tisti "modrinček", da se je ustavil pred črto ... enostavno smo bile zelo vesele, veselili smo se in jokali," je povedala Nika Križnar, vodilna skakalka svetovnega pokala, ki je končala na petem mestu.

Po težkih preizkušnjah še močnejša

Ema Klinec z zlato medaljo v Oberstdorfu poskrbela za nov mejnik

Nova svetovna prvakinja je večkrat poudarila, da so jo preostale slovenske skakalke potegnile naprej. Še posebej po drugi poškodbi, ko je spremljala reprezentančno in klubsko kolegico Niko Križnar, kako je skakala agresivno in z odlično tehniko. Čeprav so tekmice na skakalnicah, se odlično razumejo in podpirajo. "Vse stvari, ki so se dogajale, so me korak za korakom gradile kot osebo. Vsak ima svojo zgodbo. Hvaležna sem za vse ljudi, ki so mi stali ob strani, in upam, da sem jim s tem uspehom nekoliko poplačala," se je bližnjim, ki so ji podporo nudili v težkih trenutkih, zahvalila Ema.

Zdravljica v čast Eme Klinec v Oberstdorfu
Izjava Eme Klinec po podelitvi medalj

Njeno športno pot so zaznamovale poškodbe, vmes pa je celo razmišljala o koncu kariere. Prvič si je huje poškodovala koleno, ko je bila stara le 15 let in je tedaj veljala za izjemno nadarjeno skakalko. Zaradi te poškodbe je morala izpustiti olimpijske igre v Sočiju. Če je čez štiri leta dočakala olimpijske sanje, pa ji je nova poškodba kolena preprečila udeležbo na zadnjem svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Kljub hudim preizkušnjam je vztrajala, se vrnila še močnejša in še odločnejša, da ji uspe. Skakalki, ki vedno stremi k popolnosti, je to uspelo na največji tekmi predolimpijske zime v Oberstdorfu. Čeprav se ji je letos recimo premierna zmaga v svetovnem pokalu dvakrat za las izmuznila, pa je zablestela v boju za žlahtne snežinke.

Koktajl, štrudelj in sataraš občutkov

"Ko je bila stara 15 let, je bila z naskokom boljša od njenih vrstnikov fantov. Tako po fizični kot tehnični pripravi. Z mojega vidika je takrat kazala največ. Potem so se začele težave s poškodbami, zdravstvene, psihične … Zdaj zadnja štiri leta znova sodelujeva kot tim. Ema se počasi sestavlja in zdaj je postala svetovna prvakinja. Kolikor jo poznam, ima še nekaj rezerv in zato pred sabo še kar nekaj odličnih sezon," je o varovanki, s katero že dalj časa sodeluje, povedal glavni trener Zoran Zupančič, na vprašanje o občutkih po tekmi pa je šaljivo pristavil: "Težko je opisati. Mešanica vsega skupaj. Koktajl, ki ga ne znam opisati. Ne vem, štrudelj, sataraš … Vse skupaj. Solze, napetost, smeh."