V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Nika Križnar pet točk naskoka pred najboljšo skakalko vseh časov Saro Takanaši. Foto: EPA
V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Nika Križnar pet točk naskoka pred najboljšo skakalko vseh časov Saro Takanaši. Foto: EPA
Skakalke preizkusile skakalnico pod Senčno goro

Prvič se bodo skakalke na šampionatu potegovale kar za štiri komplete medalje. Poleg tekme na srednji skakalnici jih čakajo še moštvena tekma, mešana ekipna preizkušnja, prvič pa bodo na svetovnih prvenstvih skakale tudi na veliki napravi, letos torej pod Senčno goro, ki sicer tradicionalno gosti uvodno dejanje novoletne turneje. Slovenke še nikoli na veliko tekmovanje niso prišle v taki formi in s tako popotnico, kot je letos Nika Križnar, zato so pričakovanja razumljivo zelo visoka in osvojitev prve kolajne se zato zdi zelo realen scenarij.

"Zavedamo se, da so pričakovanja velika, morajo pa ostati tudi realna. Delali smo za to in moramo opraviti svoje delo. Mislim, da smo dobro pripravljeni in smo v pravem ritmu. Zaupam dekletom, da bodo opravile svojo nalogo in se bomo po prvenstvu veselili," je povedal glavni trener Zoran Zupančič, ki je z Niko Križnar, Emo Klinec, Uršo Bogataj, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl na Bavarsko prišel neposredno z zadnje postaje svetovnega pokala v Rasnovu.

Ema Klinec je zadnje svetovno prvenstvo v Seefeldu izpustila zaradi poškodbe. Foto: EPA
Ema Klinec je zadnje svetovno prvenstvo v Seefeldu izpustila zaradi poškodbe. Foto: EPA

V sredo (18.00) skakalke na srednji napravi Schattenberg čakajo kvalifikacije, dan pozneje ob 17.00 pa že boj za prva odličja. Tudi v petek bodo dekleta dejavna, saj se bodo pomerila še na ekipni tekmi (17.15). Pred dvema letoma so prvo moštveno preizkušnjo za žlahtne snežinke Slovenke končale tik pod odrom za zmagovalke, letos pa so glavne favoritinje za skok na najvišjo stopničko, saj so tudi zanesljivo dobile edino tovrstno tekmo te zime na Ljubnem: "Ekipno smo močni. Moramo ostati mirni. Vse tekmovalke morajo prikazati svoje najboljše predstave in tega se bomo veselili. Pričakovanja so večja, kot so bila, kolajne s svetovnega prvenstva še nimamo, in če jo bomo osvojili, bomo zelo veseli. Če ga bomo pa lomili, pa bo nekaj grenkega priokusa."

Nika Križnar na zadnji petih tekmah na stopničkah

V Oberstdorf je na krilih imenitnih rezultatov prišla Nika Križnar, ki je zadnjih pet tekem svetovnega pokala končala na odru za zmagovalke. Dvakrat je tudi zmagala in je trenutno celo vodilna v skupni razvrstitvi: "Rumena majica je motivacija. Cilje imam letos zastavljene višje kot do zdaj, kar je prav tako dodatna motivacija. Vem, da se znam zbrati, da odskačem, kot znam. Za zdaj kažem res konstantne skoke. Mogoče mi manjka le še malce več sproščenosti, da bi se še bolj umirila za samo tekmo, ker sem na treningih pokazala še lepše skoke, ko pride tekma, pa je dodaten pritisk. Vseeno mislim, da sem se do zdaj znala kar dobro umiriti."

Slovenske skakalke na šestih prvenstvih še niso osvojile medalje. Na zadnje je bila na posamični tekmi Nika Križnar sedma, na ekipni tekmi pa so zasedle četrto mesto. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Slovenske skakalke na šestih prvenstvih še niso osvojile medalje. Na zadnje je bila na posamični tekmi Nika Križnar sedma, na ekipni tekmi pa so zasedle četrto mesto. Foto: Smučarska zveza Slovenije

"Na te tekme nočem gledati nič drugače kot na vse tekme svetovnega pokala. Samo umiriti se moram in skakati sproščeno. Če bo prišla medalja, bom pa v izteku nedvomno zavriskala in bila zelo vesela," je recept razkrila 20-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini, ki je navdušena nad visokimi temperaturami, ki nordijske športnike grejejo na Bavarskem. Pred potjo v Oberstdorf je odlično skakala tudi na mešani tekmi, kjer je Slovenija v Romuniji bila druga, tudi na prvenstvu pa med glavnimi kandidati za kolajno: "Cela ekipa je močna in imamo res dobre možnosti. Trenutno smo res močni. Mene te ekipne tekme še bolj motivirajo in se znam še bolj sprostiti ter uživati. Se jih že zelo veselim in jih komaj čakam."

Zbranost in osredotočenost na nalogo

Na tej preizkušnji v Rasnovu je nastopila tudi Ema Klinec, ki je prav tako opravila zelo dobro delo. "Na prvenstvo sem prišla s precej dobro popotnico zadnjih skokov v Rasnovu. Lepo sem stopnjevala nastope, in glavni cilj je, da tako nadaljujem tudi v Oberstdorfu. Predvsem moram skakati mirno in poslušati trenerja ter tako biti zbrana na nalogo. To imam trenutno v glavi," je povedala 22-letna tekmovalka iz Poljan nad Škofjo Loko, ki je uvodno tekmo svetovnega pokala te zime izpustila zaradi okužbe s koronavirusom, je pa že dvakrat letos končala na drugem mestu in je v skupnem seštevku trenutno peta.

Tako na Ljubnem kot v Hinzenbachu, kjer jo je prehitela Križnarjeva, je za las ostala ob premierno zmago. Ko je v Avstriji Ema, ki je zadnje svetovno prvenstvo izpustila zaradi poškodbe, v nadaljevanju skakala nekoliko slabše, pa je bila to, kot je povedala, dobra šola: "Pripravljenost je kar dobra. Že na začetku sezone sem to dokazala. Nihanja, ki so se potem pojavila, so bila čisto razumljiva. Točno vem, kaj se je dogajalo, in to je bil prvi korak, da sem začela stvari popravljati. Kot pravim, ključni sta zbranost in osredotočenost na nalogo."