Therese Johaug je dokazala, da je tudi na Bavarsko prišla izvrstno pripravljena. Foto: Reuters
Therese Johaug je dokazala, da je tudi na Bavarsko prišla izvrstno pripravljena. Foto: Reuters

32-letna Norvežanka je v velikem slogu začela nastope v Oberstdorfu. Pričakovano je slavila v skiatlonu, kjer je na 15 km preizkušnji konkurenco ugnala za natanko pol minute. V švedskem obračunu za drugo mesto je bila v ciljnem šprintu 21-letna Frida Karlsson močnejša od dve leti starejše Ebbe Andersson, ki je osvojila svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Karlssonova je prišla do svoje četrte medalje.

Johaugova se je že na štartu silovito pognala in svojem slogu začela narekovati oster ritem. Kmalu zatem se je zapletla s Karlssonovo. Izvrstni tekačici sta obe padli, Švedinja je celo zlomila palico, toda veliko časa nista izgubili. Norvežanka je hitro znova prišla na čelo. Po 7,5 km v klasičnem koraku je na menjavo smuči prišla skupaj z Anderssonovo, ekspresno opravila zamenjavo in se na pot v prosti tehniki podala s štirimi sekundami prednosti. V nadaljevanju je iz kilometra v kilometer pridobivala in kmalu je bilo jasno, da je zlata medalja oddana.

Z imenitnim tekom je torej ubranila naslov v Oberstdorfu. V bistvu je tretjič zapored postala svetovna prvakinja v skiatlonu, saj je bila najboljša tudi leta 2015 v Falunu, vmes leta 2017 v Lahtiju, kjer je bila zlata njena legendarna rojakinja Marit Bjoergen, pa zaradi dopinške kazni ni smela nastopiti. Johaugova je tako 11. postala svetovna prvakinja, osmič v posamični konkurenci. Sicer je prišla do 16. odličja na svetovnih prvenstvih, s čimer je na večni lestvici ujela rojaka Pettra Northuga in Rusinjo Lariso Lazutino. Že v Oberstdorfu bo imela priložnost, da na drugem mestu prehiti Rusinjo Jeleno Vjalbejevo, Bjoergnova pa je s 26 medaljami za zdaj še nedosegljiva.

Aleksander Bolšunov je osvojil prvo zlato kolajno na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Aleksander Bolšunov je osvojil prvo zlato kolajno na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters

Po štirih srebrnih kolajnah je 24-letni Bolšunov, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, prvič v karieri postal svetovni prvak. Rus, lanski dobitnik velikega kristalnega globusa, je na 30 km preizkušnji v skiatlonu branil srebro, na koncu pa dobil troboj za zlato z Norvežanoma 27- letnim Simenom Hegstadtom Kruegerjem, sicer olimpijskim zmagovalcem v tej disciplini, ki je prvič v karieri dobil kolajno na svetovnem prvenstvu, in 32-letnim Hansom Christerjem Holundom. Pod odrom so se zvrstili še trije Norvežani, šesti je bil branilec naslova Sjur Roethe.

Slovencev tokrat ni bilo na štartu. Za slovenski tabor bo bistveno bolj zanimiva nedelja, ko je na programu ekipni sprint. V krogu kandidatk za medalje sta tudi Eva Urevc in Anamarija Lampič, ki je v Oberstdorfu že navdušila z bronom na posamičnem sprintu. Pred dvema letoma je na moštvenem v navezi s Katjo Višnar v Seefeldu dobila srebro.

Skiatlon, ženske:

Skiatlon, moški:

Skiatlon, 15 km (Ž):                 
 1. T. JOHAUG        NOR      38:35,5
 2. F. KARLSSON      ŠVE        +30,0
 3. E. ANDERSSON     ŠVE         30,2
 4. T. STADLOBER     AVT       1:11,4
 5. C. KALLA         ŠVE       1:12,1
 6. H. M. FOSSESHOLM NOR       1:15,6
 7. D. CLAUDEL       FAR       1:22,7
 8. T. SORINA        RUS       1:23,3
 9. H. WENG          NOR       1:25,2
10. J. KIRPIČENKO    RUS       1:30,3
Skiatlon, 30 km (M):                 
 1. A. BOLŠUNOV      RUS    1:11:33,9
 2. S. H. KRUEGER    NOR         +1,1
 3. H. C. HOLUND     NOR          1,7
 4. J. H. KLAEBO     NOR         21,5
 5. E. IVERSEN       NOR         22,1
 6. S. ROETHE        NOR         47,3
 7. A. MUSGRAVE      VB        1:33,3
 8. I. JAKIMUŠKIN    RUS       2:00,3
 9. W. POROMAA       ŠVE       2:00,4
10. D. COLOGNA       ŠVI       2:00,8