Največ se na svetovnem prvenstvu pričakuje od Anžeta Laniška in Bora Pavlovčič, ki sta v tej sezoni svetovnega pokala že štirikrat oziroma dvakrat stala na odru za zmagovalce. Foto: EPA
Največ se na svetovnem prvenstvu pričakuje od Anžeta Laniška in Bora Pavlovčič, ki sta v tej sezoni svetovnega pokala že štirikrat oziroma dvakrat stala na odru za zmagovalce. Foto: EPA

Glavna aduta bosta najboljša slovenska skakalca v predolimpijski zimi Anže Lanišek in Bor Pavlovčič, ki na 42. svetovno prvenstvo prihajata v odlični formi. Hrgota bo na Bavarskem znova lahko računal na Petra Prevca, ki se med skakalno elito vrača po prebolenem covidu-19, v Oberstdorf pa so odpotovali še Cene Prevc, Domen Prevc in Žiga Jelar. Kdo bo dobil mesto na tekmi – prva preizkušnja skakalce čaka na srednji napravi v soboto – se bo glavni trener odločil po treningih, čeprav imata, če bo vse tako, kot se pričakuje, Lanišek in Pavlovčič nastop praktično že zagotovljen. Dan po preizkušnji na srednji napravi bosta dva skakalca pod Senčno goro lovila medaljo še na mešani ekipni tekmi.

"Cilj je, da naredijo, kar znajo, vemo pa, kam spadajo s pravimi skoki. Ni skrivnost, da na vsaki tekmi ciljamo na medaljo. Vemo, česa smo sposobni. Zdaj lahko govorimo o medaljah, ko bomo na prvenstvu, pa želim, da to odmislimo. Včasih kar malce pozabljamo, da je bila za mnoge naša sezona po Planici že končana. Zdaj se pogovarjamo, koliko kolajn bomo prinesli domov. Veseli me, da se je tako obrnilo. Ciljati moramo visoko. Tisti, ki ne gre na prvenstvo z željo po medalji, nima tu kaj iskati, toda vse se začne s pravo izvedbo na skakalnici, potem pa se lahko razmišlja o čem več," je dejal Hrgota, ki je vlogo selektorja slovenskih skakalcev prevzel med svetovnim prvenstvom v poletih decembra v Planici.

Rok Benkovič je pred 16 leti v Oberstdorfu postal svetovni prvak na srednji napravi. Foto: EPA
Rok Benkovič je pred 16 leti v Oberstdorfu postal svetovni prvak na srednji napravi. Foto: EPA

Sprva tedaj le začasno, po epilogu afere s Timijem Zajcem pa je postal uradni naslednik Gorazda Bertonclja. Pred orli je zdaj nov vrhunec izjemno specifične predolimpijske sezone. Če se domače svetovno prvenstvo v poletih in novoletna turneja nista izšla po željah, pa so zdaj pričakovanja precej večja, saj so v zadnjem času skakalci poskrbeli za nekaj kar nekaj dobrih uvrstitev. Pred odhodom v Oberstodrf, kjer se bodo tretjič podeljevale medalje nordijskega svetovnega prvenstva, je Hrgota s štirimi potniki ostal doma in izpustil tekmi v Rasnovu: "V miru smo trenirali in nekoliko napolnili baterije za SP. Mislim, da smo dobro trenirali in naredili, kar smo lahko, zato smo lahko mirni. Gremo z mirno glavo in se že veselim prvenstva. Odločil sem se, da ostanemo doma, saj je bila ta sezona nekoliko drugačna od preostalih. Veliko je bilo teh mehurčkov, potovanj in dolgo smo bili odsotni od doma. To je bila edina priložnost in tudi datumsko najprimernejša. Mislim, da smo se pravilno odločili. Doma smo imeli odlične razmere za trening."

Laniška navdušil Benkovičev uspeh v Oberstdorfu

Lanišek, ki je v tej sezoni že štirikrat skočil na oder za zmagovalce, trikrat je bil drugi, trenutno pa v skupnem seštevku zaseda šesto mesto, se na veliko tekmovanje še nikoli ni podal tako močen, kot je trenutno: "Vemo, kaj na svetovnih prvenstvih šteje. Seveda je cilj medalja, ampak ne razmišljam samo rezultatsko. Meni je pomembna celostna zgodba. Torej, da se najprej zberem za skok. Vemo, da to prinaša rezultate, in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Pritisk si ustvarim že sam in želim, da bi ga čim bolje prenesel v osredotočenost na same skoke. To je tisto, kar bo prineslo rezultate."

Na nordijskih svetovnih prvenstvih so slovenski skakalci osvojili šest medalj. Franci Petek je leta 1991 dobil zlato medaljo, njegov uspeh je 14 let pozneje ponovil Rok Benkovič, ki je svetovni prvak postal na srednji napravi pod Senčno goro, zatem pa je z ekipo osvojil še bron. S tem uspehom je navdušil Laniška za skakalni šport, tudi Benkovič pa je bil član SSK Mengeš. "Takrat sem tiste posnetke velikokrat pogledal. Zaradi njega oziroma njegovega uspeha sem tudi začel skakati, bom pa mogoče v teh dneh še kdaj pogledal kakšen posnetek od tedaj," je dodal 24-letni Žaba, ki je zadnjo tekmo, na kateri je nastopil, pred desetimi dnevi v Zakopanah končal na drugem mestu.

Slovenski skakakalci pred svetovnim prvenstvom

Pavlovčič zelo močen pri preletu

Za las ga je prehitel Halvor Egner Granerud, najboljši skakalec letošnje zime, ki v Oberstdorf prihaja kot glavni favorit. Norvežan je s še manjšo razliko pred dobrima dvema tednoma preprečil prvo zmago Pavlovčiča, ki je imenitno skakal v Klingenthalu, kjer je premierno skočil do stopničk, zasedel pa je drugo in tretje mesto. "Ko se je umaknil iz svetovnega pokala, se je videlo, da energetsko ni bil pravi. Umaknil se je, naredil trening in si napolnil baterije, predvsem pa je naredil zelo veliko pri preletu od odskoka v letno fazo, kjer je zdaj zelo močen in odlično izkorišča svoje dolge okončine. Če naredi svoj pravi skok, s preletom kot zna, je zelo močen, kar je že dokazal," je o članu planiškega kluba dejal Hrgota.

"Na prvenstvo grem z zelo dobrimi občutki. Cilj je, da popravim napake, ki sem jih naredil na prvenstvu v Planici. Mislim, da bom tako bolj zadovoljen zapustil prizorišče. Ko sem šel po novoletni turneji domov, sem vedel, da potrebujem samo nekaj časa in da na silo ne bom nič dosegel. Določeno je bilo, da se vrnem v Zakopanah. Takrat se še nisem počutil, kot bi se moral, a se po napakah nisem sekiral, saj sem vedel, da še pride moj čas. Ko sem bil doma, sem začutil, da dobro treniram in da znova zelo uživam v skokih, sploh ta prelet, ki ga je omenil tudi trener, je veliko boljši in je večji užitek leteti. Mislim, da je prav, da sem samozavesten, odločen in prepričan o sebi, a vse skupaj seveda zmerno. Treba se je boriti vsako tekmo in vsak trening posebej. Moram biti odločen in zaupati vase ter v svoje skoke," je dodal Pavlovčič, ki je bil po uspehih v zadnjem obdobju najbolj presenečen nad odzivom in čestitkami Kamila Stocha in Graneruda, s čimer se je, kot pravi, počutil sprejetega med najboljšimi.

Peter Prevc je zaradi covida-19 izpustil kar štiri postaje svetovnega pokala. Foto: EPA
Peter Prevc je zaradi covida-19 izpustil kar štiri postaje svetovnega pokala. Foto: EPA

Petrov prvi cilj uvrstitev v ekipo za tekmo

Zadnje tri skakalne medalje na nordijskih prvenstvih je osvojil Peter Prevc, ki je bil del bronaste ekipe leta 2011 v Oslu, v Predazzu pa je dve leti pozneje osvojil srebro in bron na posamičnih preizkušnjah. "Če ti uspe na teh velikih tekmah, je vse bolj odmevno. Več je, v narekovajih rečeno, bonifikacij, dokler pa tekma ni končana, jo je treba vzeti kot vsako svetovnega pokala. Enaka je procedura z uradnimi treningi in kvalifikacijami, po možnosti še z razglasitvijo, če ti uspe, je super, sicer pa že od četrtega mesta dalje domov ne odneseš nič," je povedal najstarejši član skakalne odprave. Ob tem je dodal: "Vedno rajši počakam, da se začnejo uradni treningi, in potem vidim, kje sem. Soditi po treningih je včasih zelo nehvaležno, saj si kdaj mogoče dober na treningih in postaneš evforičen, pa na tekmah ne gre. Pritisk je vedno prisoten. Zdaj sem si ga tudi sam naložil, kajti nisem bil velikokrat v položaju, v katerem se je bilo treba od prvega skoka boriti za mesto na kateri koli tekmi. Prvi cilj je, da pridem v ekipo za tekmo, saj imaš sicer kar precej preveč prostih dni."

V karavano se najuspešnejši slovenski skakalec do zdaj vrača po okužbi z novim koronavirusom, zaradi česar je nazadnje med elito nastopal pred mesecem dni v Lahtiju: "Premor je bil kar dolg. Res sem upal, da bo le vikend, maksimalno dva. Ko je bil prvi izvid pozitiven, simptomov še ni bilo. Čez en dan so se prikazali. En konec tedna sem tudi odležal, kar niti ni bilo tako hudo, kot je nekje pisalo. Po tem sem v bistvu moral še počakati na pregled, da so zdravniki pogledali pljuča in srce, saj je covid bolezen, ki še ni dobro poznana in pri kateri se še ne ve, kaj se pričakuje, zato je pot do vrnitve in polega zagona dolga."