Liberec, ki so ga v 14. stoletju ustanovili nemški in flamski tkalci, loči od slovenske meje na Šentilju natanko 652 km in za 50 evrov vinjet. Nahaja se 90 km severno od Prage, v bližini Nemčije in Poljske. Foto: EPA
Liberec, ki so ga v 14. stoletju ustanovili nemški in flamski tkalci, loči od slovenske meje na Šentilju natanko 652 km in za 50 evrov vinjet. Nahaja se 90 km severno od Prage, v bližini Nemčije in Poljske. Foto: EPA
Čehi kljub krizi ob domačih navijačih računajo na številne srednjeevropske in skandinavske navdušence nad nordijskim smučanjem. Foto: EPA
Katerina in Lucija Neumannova
Katerina Neumannova je v Torinu na 30 km prosto postala najstareša olimpijska zmagovalka. Leta 1996 je v Atlanti kot gorska kolesarka sodelovala tudi na poletnih igrah. Zdaj se v Liberecu dokazuje tudi kot sposobna menedžerka. Foto: EPA
Začenja se prvenstvo v Libercu

36. prvenstvo najboljših smučarjev tekačev, skakalcev in kombinatorcev se vrača v kraje, kjer je leta 1925 potekalo prvo svetovno prvenstvo. V 40 km oddaljeni vasici Janske Lazne so se nordijski smučarji prvič udarili za odličja, zdaj pa bodo v Libercu od 18. februarja do 1. marca delili nove komplete odličij najboljšim na svetu. Med vročimi kandidati za medalje je tudi Petra Majdič, ki bo v šprintu v prosti tehniki branila srebro iz japonskega Sapora.

600 kandidatov za 60 odličij
Najmanj 635 tekmovalcev iz 62 držav, med njimi so tudi "eksoti" iz Venezuele, Peruja, Indije, se bo potegovalo za 20 kompletov odličij. Med nordijskimi disciplinami bodo ognjeni krst na velikih tekmovanjih doživeli ženski smučarski skoki, ki bodo z zgodovinsko prireditvijo končno deležni nekaj zaslužene pozornosti. Dekleta se bodo za prvi naslov svetovne prvakinje pomerile v petek na srednji skakalnici (HS 100).

Američanke proti Norvežankam
Favoritinje so predvsem Američanke, pri katerih je prvo ime že nekaj sezon Lindsey Van, ki v seštevku za celinski pokal zaseda drugo mesto za Norvežanko Anette Sagen. Skakalke medtem še čakajo na prvo izvedbo svetovnega pokala, tako da je celinski pokal najvišji rang tekmovanja.

Velika smola slovenske adutinje
Med "orlice", ki bi lahko mešala štrene prav pri vrhu, spada tudi Maja Vtič, ki pa je na zadnji tekmi v Zakopanih utrpela poškodbo križnih vezi, zaradi česar mora izpustiti prvenstvo. 20-letnica iz Mirne na Dolenjskem se lahko pohvali z dvema zmagama v celinskem pokalu, nazadnje je slavila v Vancouvru decembra lani, trenutno pa je sedma v skupnem seštevku. Vseeno pa varovanke Primoža Rychlyja načrtujejo uvrstitev med deset.

Teče se v Vesecu, skače pa na Ještedu
Skakalke, skakalci in kombinatorci (nordijska kombinacija ostaja moška trdnjava) bodo nastopali na Ještedu, kjer naj bi z novo zgrajenimi napravami pregnali slabe spomine na staro napravo in kjer jo je vse prevečkrat zagodlo vreme. Vesec se imenuje tekaški poligon, ki bo ponudil tekaške boje. Obe prizorišči sta na samem robu šestega največjega češkega mesta, ki se ga je v preteklosti zaradi razvite tekstilne industrije oprijel vzdevek "češki Manchester".

Neumannova ubranila zlato v organizacijskih vodah
Po začetnih težavah pri organizaciji in kritikah FIS-a ter češke vlade je vodenje organizacije prevzela Katerina Neumannova, ki se je v novi vlogi več kot odlično znašla. Legendarna češka tekačica, ki bi lahko na tem prvenstvu pri 38 letih branila naslov na 10 km klasično, je poskrbela za pravočasno dokončanje gradenj in veliko prepoznavnost prvenstva na samem Češkem.

Radio, televizija in splet
Prvenstvo, ki bo dalo nove junake, boste lahko s pomočjo prenosov in svežih novic podrobno z vsemi slovenskimi nastopi spremljali tudi na 2. programu Televizije Slovenije, radiu Val 202 in na spletnih straneh Multimedijskega centra, ki bo omogočal prenose prek spleta (brez omejitve IP številk). Dan in ura za obvezen ogled - torek, 24. februarja, ko se bo ob 13.00 pričel finale ženskega šprinta v prosti tehniki!

T. G.

Začenja se prvenstvo v Libercu