Matjaž Zupan je sredi sezone ponudil odstop, vendar vseeno ostaja glavni trener slovenskih skakalcev. Uspehov to sezono ni, vsi pa se tolažijo, da je pot prava. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Zupan je sredi sezone ponudil odstop, vendar vseeno ostaja glavni trener slovenskih skakalcev. Uspehov to sezono ni, vsi pa se tolažijo, da je pot prava. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Zupan
Na olimpijskih igrah v Calgaryju je bil Zupan srebrn na moštveni tekmi, medtem ko je posamično njegov največji uspeh 4. mesto svetovnega prvenstva v Oberstdorfu leta 1987. Foto: MMC RTV SLO
Zupan: Znajti se in prilagoditi razmeram

Glavni trener moške ekipe Matjaž Zupan je prvotni cilj, šesto mesto, le nekoliko popravil in si želi eno uvrstitev do 10. mesta. Če vemo, da je najboljša slovenska uvrstitev v tej sezoni svetovnega pokala 12. mesto Robija Kranjca, so cilji višji od realnosti. Ekipno želi slovenska četverica končati na šestem mestu. Zupan bo ekipo za tekmo določil po treningih, pravi pa, da prav nihče nima zagotovljenega mesta. V pogovoru za MMC je razmišljal o težkem položaju skakalcev, možnosti, da bi kaj popravili na silo in kakšne so skrivnosti avstrijskega uspeha.

Je težko oditi na prvenstvo, glede na to, da so rezultati to sezono slabi?
Zagotovo je malo težje oditi na takšno tekmo. Treba je pozabiti na vse in verjeti v pripravo, po drugi strani pa je treba biti realen in prilagoditi cilje. Šesto mesto na posamični tekmi smo črtali, a vseeno imamo visoke cilje. V takšnem položaju smo, da se je treba znajti in gledati naprej.

Pa ja vsaj malo lažje, ker ima tekaški del nordijske reprezentance zlasti po zaslugi Petre Majdič odlično sezono?
Zagotovo smo ponosni na Petrine dosežke in na dosežke vseh tekačev in nordijskih kombinatorcev. Zdaj vidimo, kako je, če se položaj zamenja. Včasih splet okoliščin nanese, da prideš v tak položaj. Treba se je predvsem pobrati, in prepričan sem, da nam bo z medsebojnim zaupanjem uspelo.

Bi lahko poskusili s taktiko alpske smučarke Tine Maze in poskusili z jezo?
Če bi to vprašali kakšnega smučarja, bi rekel, včasih se da, včasih pa si še bolj zakrčen. Ravno tako je v skokih. Če si v formi, pa ti ne uspe, se da z jezo marsikaj narediti. A da bi to prakticirali zdaj, to ne gre, je preveč zakrčenosti in delaš prevelike napake. Takšno vožnjo, kot je Tina pokazala na svetovnem prvenstvu, tega se ne da naučiti in natrenirati, to pride enkrat v življenju.

Kdo bo poleg Avstrijcev v Libercu krojil vrh?
Vrh se je glede na zadnje tekme svetovnega pokala razširil. Nekaj Fincev je močnih, prebudili so se Norvežani. Težko je reči. Avstrijci s Schlierenzauerjem na čelu so zanesljivo eni največjih kandidatov za najvišja mesta.

Imajo Avstrijci kakšne skrivnosti? Bi se dalo pri njih kar koli posnemati?
Poznamo nekaj metod, ampak veliko razlik pri treningih med reprezentancami ni. V ozadju je še veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na uspehe.

T. O.

Zupan: Znajti se in prilagoditi razmeram