Petra Majdič bo v Libercu nastopila v štirih posamičnih disciplinah: 10 km klasično, šprint prosto, dvojno zasledovanje in 30 km prosto za višnjo na smetani, kot pravi sama. Foto: EPA
Petra Majdič bo v Libercu nastopila v štirih posamičnih disciplinah: 10 km klasično, šprint prosto, dvojno zasledovanje in 30 km prosto za višnjo na smetani, kot pravi sama. Foto: EPA
Ivan Hudač in Petra Majdič
Trener Ivan Hudač je sijajno opravil svoje delo in Petra Majdič je tudi pred svetovnim prvenstvom vrhunsko pripravljena. Foto: MMC RTV SLO
Majdičeva veliki up na Češkem
Petra Majdič o muhah Tine Maze

V Torinu je leta 2006 olimpijska prvakinja v šprintu, kjer je bila Majdičeva osma, presenetljivo postala Kanadčanka Chandra Crawford, ki prej ni dobila nobene tekme svetovnega pokala. Šprint, paradna disciplina sijajne slovenske tekačice, je nepredvidljiv: "Zlomljena palica, pa je vsega konec," pravi Majdičeva, ki se zlasti boji prerivanja in gneče. Čeprav je tudi v tej sezoni kraljica šprinta, je zato previdna in še naprej trdi, da je vsaka uvrstitev med deseterico uspeh.

Glavni cilj sezone je svetovni pokal
Pritiska velike tekme ne čuti: "Očitno je ključ za fantastično letošnjo sezono prav sproščenost, zato ne želim nič slišati o kakšnih pritiskih javnosti." Tudi če ne bo medalje, ne bo razočarana: "S trenerjem Ivanom Hudačem si za glavni cilj sezone nisva zadala svetovno prvenstvo, ampak sva se bolj osredotočila na svetovni pokal, kjer si želim, da bi v skupni razvrstitvi sezono končala med najboljšo trojico - to bi mi res ogromno pomenilo."

Favoriti se hitro lahko opečejo
Da so velike tekme nekaj posebnega, je Petra Majdič spoznala ob gledanju prvenstva v Val d'Iseru. Pravi, da se je tam lepo pokazalo, kako se favoriti lahko opečejo. Na MMC-jevo vprašanje, ali bi si tudi ona upala, tako kot Tina Maze, dan pred prvenstvom zapreti vase in "spoditi" novinarje, odgovarja: "Tek na smučeh je še vedno šport, kjer novinarji tega ne bi sprejeli in bi me verjetno naslednji dan požrli. Ona si to verjetno lahko privošči, to je tista razlika, ki jo novinarji žal delate med športi."

Z Boltom se ne želi primerjati
29-letna tekačica je na zadnji šprinterski tekmi v Valdidentru osmešila tekmece in bila tako suverena, da je že v četrtfinalu po ogledu rezultatov mislila, da se je zgodila kakšna napaka pri meritvi časa. V finalu je imela v cilju podobno prednost kot Usain Bolt v lanskem olimpijskem šprintu. O primerjavi z jamajškim tekačem pravi: "Usain Bolt je le Usain Bolt. Mislim, da imam jaz malce presvetlo polt in da sem ženska. Ne, super primerjava, velika čast ... Ampak če bi njega poslali na 30 km teka, verjetno ne bi zmogel v enem kosu!"

Liberca ne mara. Še ne
Prvenstvo v Libercu se bo za Petro začelo že uvodni dan, v četrtek, s preizkušnjo na 10 km klasično. Takrat bo morda že vzljubila to prizorišče. Zakaj ga do zdaj ni marala? "Ni Kuusamo na Finskem. Je žal na Češkem. Ne vem, Češka mi že dolga leta ne leži. Prva napaka je, da je na Češkem. Naslednja je ta, da sem lani tam tekmovala in se spraševala, ali vzeti rolke ali smučke. Bilo je res "in the middle of the nowhere", sneg je bil podoben makadamski progi. Dovolj razlogov je, zakaj mi ne leži, ampak upam pa, da bo kmalu drugače!"

T. O.

Majdičeva veliki up na Češkem
Petra Majdič o muhah Tine Maze