Petra Majdič je bila na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej disciplini tretja, tokrat pa ni imela svojega dne. Foto: EPA
Petra Majdič je bila na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej disciplini tretja, tokrat pa ni imela svojega dne. Foto: EPA
Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen
Aino Kaisa Saarinen v cilju ni mogla skriti solz. Njena rojakinja Virpi Kuitunen, zmagovalka novoletne turneje, je bila razočarana nad 4. mestom. Foto: Reuters
Aino Kaisa Saarinen
Aino Kaisa Saarinen do zdaj na svetovnih prvenstvih še ni dobila medalje. Foto: Reuters
Biatlon: Slovenija zaostala za pričakovanji

Svetovna prvakinja je postala Finka Aino Kaisa Saarinen. Druga je bila Italijanka Mariana Longa (+4,2), tretja pa Poljakinja Justyna Kowalczyk (11,5). Majdičeva je za zmagovalko zaostala za minuto in 21 sekund. Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan je zasedla 53. mesto.


V slabih dveh kilometrih ob 15 sekund
Apetiti pred tekmo so bili veliko večji, še posebej po prejšnji soboti, ko se je Majdičeva v isti disciplini zavihtela na stopničke. Da 29-letna Brinjčanka nima svojega dne, je pokazal že prvi vmesni čas po 1,85 km, ko je za vodilno Saarinenovo zaostajala za 14,2 sekunde in bila 15.

Nikoli med deseterico
Zaostanek se je večal iz kilometra v kilometer. Konec vseh upov za visoko uvrstitev je bilo že po polovici proge, ko je Majdičeve zaostajala 44 sekund. Takrat jo je prehitela celo Norvežanka Kristin Steira, ki je štartala pol minute za njo. Na nobenem izmed sedmih vmesnih časov se najboljša slovenska smučarska tekačica ni prebila med deseterico. Še najvišje je bila na 11. mestu po dobrih treh kilometrih.

Longi ni dosti manjkalo do zlata
V ospredju so bile Saarinenova, Longa in Kowalczykova razred zase. Finka, vodilna v svetovnem pokalu, je razen na štirih kilometrih vodila na vseh vmesnih časih, odločilno prednost pa si je nabrala med sedmim in devetim kilometrom, ko je razlika narasla na dobrih 8 sekund. V zadnjem kilometru je bila prepričljivo najhitrejša Longa, ki pa ji je malce zmanjkalo do velikega presenečenja.

Petrin dan D bo v torek
Šprint, paradna disciplina Majdičeve, kjer bo branila srebrno medaljo iz Sapora, bo na sporedu v torek.

Začenjajo tudi kombinatorci
Danes bodo prireditelji razdelili še en komplet odličij - za tekmo nordijskih kombinatorcev s skupinskim štartom. Slovenske barve bodo branili Mitja Oranič, Gašper Berlot in Marjan Jelenko. Po besedah trenerja Primoža Triplata bi se Oranič lahko uvrstil okoli 15. mesta, preostala reprezentanta pa računata na uvrstitev med najboljših 30.


10 km klasično (Ž):                   
 1. A.-K. SAARINEN    FIN      28:12,8
 2. M. LONGA          ITA         +4,2
 3. J. KOWALCZYK      POL         11,5
 4. V. KUITUNEN       FIN         17,1
 5. V. ŠEVČENKO       UKR         29,0
 6. K.-S. STEIRA      NOR         46,3
 7. P. MURANEN        FIN       1:04,7
 8. M. IŠIDA          JAP       1:07,1
 9. S. RENNER         KAN       1:16,2
10. T. JOHAUG         NOR       1:20,9
...                                   
15. P. MAJDIČ         SLO       1:36,6
53. V. FABJAN         SLO       3:55,5

R. K.

Biatlon: Slovenija zaostala za pričakovanji