Estonija slavi drugo zlato medaljo Andrusa Veerpaluja na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Estonija slavi drugo zlato medaljo Andrusa Veerpaluja na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu je znova dokazal, da je mož za velike tekme. Olimpijskima naslovoma iz Salt Lake Cityja in Torina (obakrat na 15 km) in svetovnemu na 30 km iz Lahtija (2001) je dodal še eno žlahtno odličje. Foto: EPA

Pred glasnimi domačimi navijači v Libercu je navijače s srebrom razveselil Lukaš Bauer, bron pa gre po zaslugi Mattija Heikkinena na Finsko.

38-letni Veerpalu je kilometer pred koncem za Bauerjem zaostajal za 4 desetinke, na snežnem stadionu pa silovito pospešil in na koncu slavil s šestimi sekundami prednosti. Čeh je vodil na vseh vmesnih časih razen na 13. kilometru, njegova najvišja prednost pa je znašala 7 sekund.

Veerpalu izbral 'nepovoskane'
"To je zame izjemen dan. Presrečen sem! Tekma je bilo zelo težka tekma. Odločil sem se, da ne bom nastopil s 'povoskanimi' smučmi, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Cincal sem do malo pred startom, izbral 'nepovoskane' smučke in to je bilo po mojem ključno za zmago," je dejal Estonec, ki je zadnjič v svetovnem pokalu zmagal pred skoraj 4 leti. Njegova letošnja najboljša uvrstitev je 7. mesto.


15 km klasično (M):                   
 1. A. VEERPALU       EST      38:54,4
 2. L. BAUER          ČEŠ         +6,3
 3. M. HEIKKINEN      FIN         16,4
 4. K. FREEMAN        ZDA         17,7
 5. J. MAE            EST         30,7
 6. D. COLOGNA        ŠVI         33,3
 7. E. ROENNING       NOR         41,2
 8. J. OLSSON         ŠVE         42,2
 9. T. ANGERER        NEM         50,5
10. M. BAJČIČAK       SLK         57,5

R. K./A. V.